• de

3+1 ötlet a hangulatos otthonhoz – Hálószoba – 2. rész

A hálószoba különleges helyiség. Gyermekként gyakran nem értékeljük a saját szobát, felnőttként azonban felértékelődik. Ez az a kuckó, ahova éjszaka elvonulhatunk, ahol olvashatunk, pihenhetünk, vagy más, kedvünkre való tevékenységeket űzhetünk. Nem mindegy tehát, milyen hangulatban tesszük mindezt.

A lakás minden helyiségének megvan a maga egyedülálló funkciója – ahogyan a hangulata is. Fontos, hogy odafigyelve alakítsuk ki a különféle szobákat annak érdekében, hogy mindenhol jól érezzük magunkat. A hangulat az összes helyiségben egyaránt fontos, a hálószobában azonban egyenesen elengedhetetlen erre odafigyelni. Korábbi cikkünkben a nappali kialakításáról ejtettünk szót, most pedig a hálószoba ideális kialakítását járjuk körbe.

Bár a szerencséseknek külön hálószobájuk van, sokan mégsem fordítanak elegendő energiát a berendezésére. Csak az alapvetően szükséges bútorokat vásárolják meg és a hangulatra, az otthonosságra már nem áldoznak időt, pénzt és figyelmet.

Talán azért, mert ide valóban csak a kiválasztott emberek léphetnek be, talán azért, mert hajlamosak vagyunk úgy gondolni erre a helyiségre mint csupán az alvásunk helyszínére… Bármi is a valóság, ideje elengedni ezeket a gondolatokat, és megadni hálószobánknak a lehetőséget, amellyel a kiadós feltöltődés helyszíne lehet.

Olvass tovább, ha kíváncsi vagy, mitől lesz igazán hangulatos a hálószobád!

A hálószoba berendezésekor kiemelt szerep jut a hangulatnak. 

 

1. Képek a falon

Mindannyiunk telefonja tele van jobbnál jobb képekkel, amihez csak nagyon ritkán lapozunk vissza. Hiába kedvesek számunkra emlékeink, mégis kevesen nézegetik rendszeres időközönként az elkészült fotókat. Ez alól a kedvenc képek sem kivételek.

Érdemes időt szánni rá, és kiválogatni azokat az (akár telefonnal készült) képeket, amelyek kedvesek számunkra, amelyek mosolyt csalnak az arcunkra és melengetik szívünket. A kiválogatott képek közül néhányat kinyomtathatunk, előhívathatunk, vagy profi vászonképet is készíttethetünk belőlük.

Az így elkészült képekhez válasszunk akár különleges, akár egyszerű, de mindenképp nekünk tetsző képkereteket, és kezdjük el megtervezni a dekorációnk részleteit. Fali dekoráció készülhet bármennyi és bármekkora képből, a lehetőségek tárháza végtelen.

Variálhatjuk a képek vagy a keretek színét, a méretét, az elhelyezés módját vagy akár az így kiadott mintázatot is. Ha például szerelmes képeket válogattunk, akkor akár szív alakban is elrendezhetjük azokat.

Tipp: Mielőtt a fúrókhoz nyúlunk, érdemes lehet a képek elrendezését az ágyon vagy a padlón rendezgetve tesztelni. Többféle elrendezést is kipróbálhatunk, sőt, célszerű ezeket le is fotózni. Az így készített fotók alapján aztán nyugodt környezetben, akár másokkal egyeztetve gondoljuk át, melyik lesz az ideális a hálószobánk falára.

A hálószobában meghitt hangulatot kelthetsz személyes képekkel.

 

2. Izgalmas fények

A képek személyessé, a fények izgalmassá varázsolják a hálószobát. Mindkettő fontos és elengedhetetlen ahhoz, hogy hangulatossá váljon a szoba. Ha fényekről beszélünk, szót kell ejtenünk a természetes és a mesterséges fényekről is.

Szerencsés esetben a hálószoba északi vagy keleti fekvésű, így reggel a nappal kelhetünk, és este sincsenek zavaró fények, akármennyire korán is térjünk nyugovóra.

Bármilyen tájolású is hálószobánk, amennyiben van rá lehetőségünk, érdemes redőnnyel, de legalább egy teljes sötétséget biztosító függönnyel felszerelni az ablako(ka)t. Ha így teszünk, kedvünkre játszhatunk a természetes fénnyel, magunk dönthetjük el, mennyire ússzon fényárban hálószobánk.

Ezt követően a mesterséges fényekről is gondoskodnunk kell. Nincs az a szoba, amely minden napszakban és minden évszakban elegendő természetes fényt kap, ezért érdemes hangulatos lámpákat is beszerezni.

Feltétlenül szükséges mennyezeti világítás, mivel azonban különféle szituációkban más és más hangulatot érdemes kölcsönözni ennek a helyiségnek, így az éjjeli lámpáról és állólámpáról sem feledkezhetünk meg. Ha igazán különleges hatásra vágyunk, a lámpáinkhoz akár különféle színekben pompázó villanykörtét is választhatunk, ezzel fokozva a hatást.

A megfelelő hangulatfények a hálószobát szentéllyé varázsolhatják.

 

3. Megfelelő textíliák

A függönyök funkciójáról már szót ejtettünk, de ne felejtsük a bennük rejlő további lehetőségeket sem. A fényáteresztés mértéke mellett ugyanis a színnel és a mintával is számtalan hatást válthatunk ki.

A helyiség leginkább meghatározó bútordarabja minden bizonnyal az ágy, ezért fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk erre is. Válasszunk olyan ágyneműhuzatot, ami kedves számunkra. Bármennyire is tetszik egy-egy huzat, az anyagát és tapintását is feltétlenül figyelembe kell vennünk a vásárlás során. Az éjszakáink nyugalma, és így a pihenésünk múlik azon, mennyire kényelmes ágyneműhuzatot választunk.

Az ágyneműhuzat mellett érdemes lehet egy igazán mutatós és hangulatos ágytakarót és néhány díszpárnát is beszerezni. Napközben ezekkel van lefedve és díszítve az ágyunk, ezért legalább annyira lényeges eleme hálószobának, mint a fent említettek.

A megfelelő textíliák feldobják a hálószoba hangulatát.

 

+1. Vigyünk bele új színt

A különféle textíliáinkat időnként le is cserélhetjük, vagy tarthatunk akár minden évszakra különböző textúrájú és színű garnitúrát. A színek megváltoztatása ugyanis szinte egy teljes átalakítással is felérhet.

Ha lehetőségünk nyílik rá, akár a falaknak is új színt kölcsönözhetünk időnként, de a bútoraink színeivel is játszhatunk. A kisebb bútorok, például az éjjeliszekrény vagy néhány virágtartó állvány lecserélése szintén olcsó és gyors megújulást jelenthet, különösen, ha színében is a korábbitól eltérő verziót választunk.

Nem kérdés, hogy a hálószoba hangulata meghatározó a pihenés szempontjából. Játsszunk kedvünkre a színekkel, a fényekkel, és tegyük igazán személyessé. Ha ezekre odafigyelünk, a feltöltődés garantált!