• de

3+1 praktikus ötlet előszobához

Az előszoba azon kevés helyiségek közé tartozik otthonunkban, amelyre hajlamosak vagyunk a szükségesnél kevesebb energiát és fantáziát fordítani. Érdemes ezen változtatni, hiszen ez lakásunk előtere, az első benyomás szempontjából meghatározó része. Tippjeinkkel segítünk, hogyan gondold újra!  

A legtöbb lakásba belépve az első helyiség, amellyel találkozunk, az előszoba. Ez a tér nem pusztán otthonunkról ad egy elsődleges képet, hanem következtetni enged az ott élők személyiségére is. Emiatt különösen fontos, hogy gondosan alakítsuk ki és stílusos megjelenésére kellő időt és energiát áldozzunk.

Az előszoba előnyös kialakítása a térkihasználáson és a bútorokon alapszik.

Forrás: Pinterest 

Ugyanakkor épp a kinézet az, amit hajlamosak vagyunk háttérbe szorítani praktikus okokra hivatkozva. Mivel általában kis méretűek ezek a terek, így főként a mindennapi használat kerül előtérbe, a stílusra sokszor nem szívesen áldoznak a tulajdonosok. Fontos, hogy a praktikum és a kialakítás minősége, ötletessége összehangolt képet mutasson, hiszen a funkcionalitás mellett a hangulata is kulcsfontosságú. Ideje hát bevetni a legjobb ötleteket!

Először is érdemes végiggondolni a fő funkciókat. Melyek ezek általában?

  • az első benyomás megalapozása
  • a cipők elhelyezése
  • a kabátok tárolása

Egy fáradt nap után öröm a hazatérés. Meleg otthonunk a hűvös évszakokban különösen hívogató, érdemes tehát minden helyiségbe nyugalmat és otthonosságot csempészni. Az első benyomást megérkezésünkkor az előszoba adja, ami ha kihasználatlan, szedett-vedett vagy csak egyszerűen rendetlen, rossz hatással lehet kedvünkre akkor is, ha a lakás többi helyisége megfelelően került kialakításra.

Íme három ötlet a hívogató előszoba kialakításához, amelyek a kinézeten túl a funkcionalitást is előtérbe helyezik.

1. Rejtsd el, amit szükséges!

A lakás stílusához illeszkedő kialakítás nagyon fontos, ahogyan az is, hogy a design szempontok ne szorítsák háttérbe a használhatóságot. Ez különösen igaz az olyan kis méretű terek kialakításánál mint az előszoba. Az előszoba elsődlegesen a megérkezés és a távozás helyszíne. Itt  választjuk ki és vesszük fel a kabátot, a cipőnket, és itt vetünk egy utolsó pillantást megjelenésünkre, mielőtt elhagynánk a lakást. Emiatt persze nagyon könnyen kialakul a káosz, hiszen az indulás előtt vagy épp hazaérkezéskor sokszor nincs kellő időnk arra, hogy megfelelően helyezzük el a ruháinkat. Így marad gyakran szem előtt az indulás előtt sebtiben használt cipőápoló vagy a megérkezéskor levetett cipő.

Az otthon családias hangulata megengedi ezt a kis rendetlenséget, ám a kis rendetlenségből könnyen nagy rendetlenség alakulhat ki, ha nem vagyunk résen. Ennek elkerüléséhez célszerű elegendő figyelmet fordítani a tárolók kialakítására.

A legtöbb előszobában érdemes zárható gardróbokat használni, amelyek könnyedén elrejtik a rendetlenséget, hiszen az ajtókat becsukva hamar rendérzetünk lesz. Az, hogy mi van a szekrényben, az már a szezonális nagytakarítás ügyes-bajos feladataihoz tartozik… 🙂 A megfelelő méretű szekrény kiválasztásakor érdemes a rendelkezésünkre álló hely maximális kihasználására törekedni, polcokkal, tárolóegységekkel biztosítva a rend fenntartását.

Kis méretű előszoba esetén jó szolgálatot tesz egy világos árnyalatú, zárható szekrény, tárolóegységekkel és fogasokkal.

Forrás: Pinterest

2. Tárold okosan!

Nem elég nagy méretű szekrényben gondolkodni, határozd meg a pontos paramétereket! Nézd át, hogy szezononként hány darab és milyen hosszú kabátot, valamint hány pár cipőt kell itt elhelyezned és ennek megfelelően tervezd meg a tárolást. Figyelj arra is, hogy az egyéb, szezonális kiegészítőknek is jusson hely, például polcrendszer vagy akár fiókok a sálaknak és sapkáknak.

Ha kutyád is van, gondoskodj róla, az ő dolgainak is jusson hely, a póráznak, hámnak vagy törölközőnek. Az előszoba méretétől függően érdemes mindig csak az éppen aktuális dolgokat tárolni itt (tavasszal például ne foglalják a helyet a télikabátok és csizmák). Ha lehetőséged van rá, a szezonon kívüli dolgokat dobozold és helyezd el a pincében, a szekrény tetején vagy akár az ágy alatt.

3. Figyelj a minőségre és a színekre!

A szekrény megfelelő mérete mellett figyelj a minőségre és a kinézetre is. Válassz tartós anyagokat, például jó minőségű MDF vagy fabútorokat és légy körültekintő a szín kiválasztásakor is. Ha nagyon kis tér áll rendelkezésedre, válassz világos burkolatokat az előszobába és részesítsd előnyben a világos bútorszíneket. A fehér mindig jó ötlet, hiszen nem csak tágasabb térérzetet biztosít, hanem a tisztaság hatását is kelti. Ehhez persze fontos, hogy a megfelelő ápolásra és tisztántartásra is odafigyelj.

Az előszoba terét optikailag növelheted világos árnyalatokkal és tükrökkel.

Forrás: Pinterest

 

+1. Trükkös tükrök

A tágas térhatás elérést nem csak a világos bútorok, hanem a jól kiválasztott tükrök is segítik. Érdemes megfontolni tükrös szekrényajtó kialakítást, valamint széles és magas, nagyméretű tükröket tervezni a falra. Ezek nem csak optikailag növelik az előszoba méretét, hanem jó szolgálatot tesznek a készülődés során is. Már ha egyáltalán lesz kedved kilépni a barátságos előszobádból… 🙂