• de

4+1 hasznos tanács, ha bútorvásárlás előtt állsz

A bútorok töltik meg a lakást élettel. A megfelelően kiválasztott darabok sokáig velünk maradnak és minden egyes használattal kényelmesebbé, hangulatosabbá, teljesebbé teszik az otthon töltött időt. Segítünk, hogyan fogj hozzá a bútorvásárláshoz úgy, hogy hosszú távon elégedett lehess választásoddal!

Ha megfontoltan vásárolsz bútort az otthonodba, olyan döntést hozol, amely évekig elkísér. A lakás berendezését éppen ezért nem érdemes összecsapni. Talán nem is sejted, hogy mennyit számít a hétköznapokon – különösen, amikor sok időt kell otthon töltened, amire az elmúlt évben akadt példa bőven -, ha otthonod egyszerre esztétikus, kényelmes és praktikus. Rendezett és komfortos környezetben jobban esik a pihenés és hatékonyabb a munka, ami felbecsülhetetlen értékkel bír a mai ember életritmusát tekintve.

Hogyan fogj hozzá a bútorvásárláshoz?

Első számú tanácsunk éppen az, hogy alaposan gondold át az igényeidet és vegyél számításba többféle lehetőséget, amikor a bútorok közül válogatsz. Különösen akkor érdemes erre ügyelned, ha az anyagi lehetőségeid szigorúbb keretek közé szorítanak. Gyakran előfordul, hogy némi keresgéléssel a vágyott darabot kedvezőbb áron is megszerezheted akár online megrendeléssel vagy esetleg használtan, ám jó állapotban. A lényeg, hogy ne kapkodj! Gyűjtsd össze a számodra legfontosabb szempontokat, rangsorold ezeket és igyekezz ellenállni az impulzusvásárlásnak. Ha például égető szükséged van egy minőségi étkezőasztalra, hajlamosabb lehetsz az első darabok közül választani, amelyek hirtelen felkeltették az érdeklődésedet.

Hogyan kezdj hozzá a bútorvásárláshoz?

A másik tipikus kihívás, amellyel bútorvásárláskor találkozhatsz, az pont az ellenkezője. Túl nagy a kínálat, túl sok a szempont és túlságosan összetettek az igények, például egy sok tagból álló család esetén. Ilyenkor érdemes ügyelned arra, hogy ne bontsd túl sok részletre a döntést és priorizálj. Az is segíthet, ha határidőket szabsz magadnak, például eldöntöd, hogy két hétnél több időt nem szánsz a keresgélésre. Ha sok ember igényeit kell figyelembe venned, be is vonhatod őket a feladatba. Az idősebb családtagokat például meg lehet kérni arra, hogy válasszanak ki három bútort, amely szerintük a legjobban megfelel az igényeiknek. A végén rendelkezésedre áll egy bútorokat tartalmazó lista, amelyből akár közös megegyezéssel kicsit könnyebben tudtok választani.

A bútorok kiválasztásában milyen szempontok segítenek?

Összegyűjtöttünk néhány alapvető szempontot, amely segítségedre lehet abban, hogy milyen bútort válassz. Ezek általános megközelítések, de hatékony mankót jelenthetnek, amelyre a döntés során, az egyedi paramétereket figyelembe véve, támaszkodhatsz. Lássuk!

Alapanyag

Mivel bútorokat hosszú távra tervezünk vásárolni, nagyon fontos, hogy megfelelő alapanyagból készüljenek, amelyek kiállják az évek és a rendszeres használat próbáját. Gondolj csak bele! A konyhabútorokat az első naptól kezdve napi szinten használod majd. A szekrények, a fiókok, az ágy, az ülőgarnitúra mind napi szintű igénybevételnek van kitéve. Érdemes tehát olyan anyagokból készült bútorokat választanod, amelyek strapabíróak, nem vetemednek, megfelelő vasalatokkal rendelkeznek és a kialakításuk ergonomikus. Mi szeretettel ajánljuk a fából készült megoldásokat, amely kapcsán már korábban készítettünk két hasznos összefoglalót. Ezeket ide kattintva tudod elolvasni:

Az alapanyagok, színek és formák összbenyomása adja a stílusharmóniát. 

Minőség

A minőség kérdése a fentiek mentén szintén kulcs szempont. Nem csak maga az alapanyag, hanem a forma, a design és az apró részletek kidolgozottsága is a minőségről árulkodik. Bár a minőségi bútorok magas árfekvése kihívások elé állíthat, mindenképpen megfontolandó, hogy az impozáns, központi helyen lévő és rendszeres használatnak kitett darabokra többet áldozzunk és elkerüljük a silány minőségű bútorokat. Ez érintheti akár az étkezőszékeket, az étkezőasztalt, az ülőgarnitúrát, az ágyat vagy a fontosabb szekrényeket. Javasolt ilyenkor átszámolni, hogy egy drágább bútor megvásárlásával mennyit nyerhetünk az évek alatt – hiszen igaz a mondás, hogy hosszú távon az “olcsó a drága”. Arról nem is szólva, hogy minőségi bútordarabokkal gyakran az egészségünket is védjük, gondoljunk csak a székekre, amelyeken egész nap ülünk, dolgozunk. Egy megbízható darab mindenképpen megéri a beruházást!

Méret

A bútorok méretének megválasztásának is kellő figyelmet érdemes szentelni. Kevés kényelmetlenebb helyzet adódik egy lakásban enteriőr szempontból, mint amikor a túl nagy bútort próbáljuk elhelyezni és ezzel megbontjuk a helyiség harmóniáját. Például a kanapé belóg a “közlekedési folyosóra”, nem fér elé/mellé a hozzá választott dohányzóasztal, vagy amikor az étkezőszékeket nem lehet megfelelően ki- vagy betolni helyhiány miatt. Ha túl kicsi méretet választunk az adott bútorból, az is fejtörésre adhat okot, kezdve a tartós rendetlenségtől a fizikai kényelmetlenségekig. Éppen ezért minden bútorvásárlás előtt szigorú szabály, hogy mindent mérni kell: hosszt, szélességet, mélységet, magasságot. Bármennyire is tetszik az adott bútor, ha nem megfelelő a méret, jobban járunk, ha elengedjük és energiánkat egy optimális méretű darab megtalálására összpontosítjuk.

Hogyan alkosd meg otthonod saját stílusharmóniáját?

Stílus

Bár az eklektikus stílus kedvelői előszeretettel vegyítenek (látszólag) össze nem illő bútordarabokat, a legtöbb esetben érdemes egy adott stílusirányzatot követni. Az egységességet nem csak egy-egy irányzat szigorú követése eredményezheti. Az alapanyagok, a textúrák, a színek és a formavilág mind árnyalják, erősítik és/vagy felfrissítik az összképet. Az alábbi cikkeinkben bemutattunk pár népszerű stílusirányzatot, amelyek remek inspirációforrásként szolgálhatnak számodra, ha bútorvásárlás előtt állsz. Ne hagyd ki!

+1 Egyedi vagy széria gyártású bútor?

Bár eddig nem esett szó róla, de fontos szempont lehet választott bútorod egyedisége. A legnagyobb gyártók bőséges és praktikus kínálattal rendelkeznek és a legtöbb otthon berendezésére jó lehetőségeket biztosítanak. Azonban sokan vannak, akik kifejezetten egyedi megoldásokra vágynak otthonukban. Olyan bútorokra, amelyeknek “lelke” és története van, amelyeket akár utódaik is büszkén vehetnek birtokba egyszer. Mit érdemes még átgondolni? Ha például rendhagyó adottságú helyiségbe – például tetőtérbe, extrém nagy vagy kis méretű szobákba – van szükség bútorokra, akkor megfelelő döntés lehet az egyedi bútor, hiszen garantálja azt, amit a szabvány bútorok nem feltétlenül tudnak: tökéletes illeszkedést az igényeidhez.

Ha érdekelnek az egyedi bútormegoldások és kérdésed van, fordulj hozzánk bizalommal, hiszen 30 év tapasztalatával állunk rendelkezésedre

Bárhogyan is döntesz, sok sikert kívánunk a választáshoz és új bútoraid használatához!