• de

5 tipp, hogyan válassz konyhabútort!

Álmaink konyhája tágas, komfortos, lehetőség szerint napfényes és kézre áll benne minden konyhabútor, kiegészítő. Bár a valóságban nem minden konyha rendelkezik a felsorolt paraméterekkel, azért sokat megtehetünk, hogy a bútorok használata biztosan kényelmes és praktikus legyen. Segítünk, hogyan!

Cikkünkben összegyűjtöttünk öt fontos szempontot a konyhabútor választáshoz, amellyel szeretnénk segítséget nyújtani a konyhatervezés vagy konyhafelújítás előtt állóknak. Korábban írtunk már a körültekintő tervezésről, ami a konyha funkcióját illeti, ahogyan szót ejtettünk a konyha stílusának kialakításáról is. Ezúttal kifejezetten a konyhabútorokra fókuszálunk. Tarts velünk!

1. Tervezd meg a konyhát, készíts alaprajzot!

Minden kényelmes konyha kialakításának az első lépése a megfelelő térkihasználás és alaprajzkészítés. A tervezés első fázisában a legfontosabb, hogy praktikusan gondolkozz és maradj a realitások talaján. “Abból főzzünk, ami van” jeligével tartsd szem előtt a konyha adottságait. Mérd le a pontos távolságokat, használd ki a szabad sarkokat és falfelületeket, és mindenek előtt őrizd meg a kreativitásodat. Lehet, hogy a konyha paraméterei nem éppen filmbe illőek, de ez nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy igényes és otthonos legyen a végeredmény. Mire figyelj a tervezés során?

 • A legfontosabb a munkafelület megfelelő kialakítása. El kell döntened például, hogy konyhapultot vagy konyhaszigetet válassz.
 • Persze már ezen a ponton érdemes átgondolnod, hogy milyen stílus és színvilág vonzó számodra, ami a konyha falszíneit (is) illeti, hiszen ehhez választasz majd bútorokat.
 • Találd meg a nagyobb méretű bútorok és eszközök (pl. sütő, hűtő) helyét, hiszen ezek meghatározó elemei a konyhának. Tervezz akár több opciót is!
 • Ha ezzel megvagy, kalkulálj a szükséges konyhai kiegészítők helyigényével. Ez esetben is igaz a mondás, a kevesebb néha több. Ha megteheted, gondolkodj multifunkciós készülékekben!
A konyha kényelme a konyhabútorokon és kiegészítőkön múlik.

 

2. Válaszd ki a megfelelő alapanyagot és konyhabútor színt!

Miután megvagy az alapokkal, nagy eséllyel körvonalazódott a konyhád stílusa, ami hatással van arra, milyen alapanyagú konyhabútorokat érdemes választanod.

Ha rusztikus, romantikus vagy vidéki stílusú konyhára esett a választásod, akkor ideálisnak bizonyulnak a fabútorok. Bőséges a választék, így könnyedén elkerülheted, hogy komoly kompromisszumot kelljen kötnöd. Ha konyhabútoraidhoz még keresed a számodra megfelelő, fa alapú anyagokat, ezt a két cikket ajánljuk a figyelmedbe:

TIPP! Ne feledd, hogy a mai eljárásoknak köszönhetően szinte már bármilyen színt megálmodhatsz, ha egyedi bútort szeretnél készíttetni!
Erről bővebben a fenti linkeken írtunk.

Akril borítású bútorfrontok, akár digitális nyomtatással

Mi a helyzet akkor, ha inkább modern stílusú konyhára vágysz? Akkor érdemes olyan megoldások után nézned, amelyek hűvösebb összhatást nyújtanak a fánál: használd a fehér színt és gondolkodj fémfelületekben, illetve ezekhez illő, akár krómozott konyhai kiegészítőkben, modern, jó minőségű műanyag és fém edényekben.

Ami alapanyag tekintetében egyetemlegesen fontos szempont, hogy a választott bútor:

 • legyen ellenálló és strapabíró a fizikai hatások tekintetében,
 • legyen megfelelő felületkezeléssel ellátott,
 • bírja a magasabb hőt és páratartalmat.

3. A konyhabútor méretei

A méretekre már utaltunk az első pontban is, de nem győzzük hangsúlyozni, hiszen ez az egyik legfontosabb szempont! Ha kevés a tárolóhely, nem optimális a polcok magassága, alacsony vagy esetleg túl magas a konyhapult, akkor szinte biztos, hogy ritkábban használod majd a konyhádat, mint egyébként tennéd. Legyen első a praktikum és a kényelem, míg az esztétikai szempontok másodlagosak. Szerencsére a mai bőséges kínálatnak köszönhetően nem kell lemondanod egyikről sem. Ha mégis úgy éreznéd, nehezen hozol döntést, készíts listát és rangsorold a lehetséges opciókat. Ha hiszed, ha nem, a pro és kontra érvek listázása nagy mértékben segít egyről a kettőre jutni.

4. Maradj praktikus a konyhatervezés során!

A konyhádat akkor fogod igazán szeretni, ha nem csak szép, hanem mindenekelőtt praktikus a kialakítása. Mire kell ügyelned, hogy igazi élmény legyen a használata?

 • Mérlegelj, hogy új bútorra van-e szükséged, vagy elég egy felújítás? Erről itt írtunk bővebben.
 • A konyhabútorok formatervezése – Fontos, hogy milyen méretű és formai kialakítású a mosogató, milyen csapot választasz hozzá, például aláférnek-e az edények. Fontos, hogy hozzáférsz-e rendesen a konyhapulthoz, konyhaszigethez, kézre állnak-e, megfelelő-e ezek magassága, biztonságos-e a kialakításuk, nincsenek-e olyan részei, amelyek balesetveszélyesek lehetnek, például kisgyermekes háztartásban.
 • A konyhabútorok nyitási iránya – Nem mindegy, hogyan és merre nyílik a konyhabútor! Kitárható legyen a bútor ajtaja, esetleg elhúzható, mihez van elég hely a konyhádban? Ha egyszerre nyitsz ki két konyhaszekrényt vagy húzol ki két fiókot, van-e elég helyed arra, hogy tevékenykedj?
A konyhai fiókok és tárolók fontosabbak, mint elsőre gondolnád.
 • A konyhabútor tárolási funkciói – A polcok, fiókok, tárolórekeszek döntő szereppel bírnak abban, hogy szereted-e majd használni az adott bútort, ezért erre érdemes fokozottan ügyelned. A fiókválasztáshoz már adtunk is 5+1 tippet!
 • A konyhabútor megvilágítása – Bizony, ez a szempont sem elhanyagolandó, hiszen a konyhában, ahol éles eszközökkel dolgozol, vagy akár meg is égetheted magad, az egyik legfontosabb a megbízható világítás kialakítása. Erről ide kattintva olvashatsz néhány javaslatot.

5. Spórolj, ha tudsz!

Miután lefektetted az alapokat, meghatároztad a stílus irányát, megtervezted a főbb bútorok funkcióit és körülnéztél a piacon, biztosan felmerül benned, hogyan tudnád a megfelelő paraméterű darabokat a legjobb áron beszerezni, avagy hogyan tudnál megtakarítani ezen a valóban jelentős beruházáson. Korábbi cikkünkben segítünk néhány tippel, amely a hasznodra válhat, ha spórolni szeretnél a konyhán. Ne hagyd ki!

Sok sikert kívánunk az álomkonyha kialakításához! 🙂

 

Ha pedig segítségre van szükséged a tervezéshez kattints erre a linkre, ha megadod az adatokat, feltöltöd a szükséges képeket szívesen segítünk egy látványterv elkészítésében, mely ingyenes, ha ez alapján nálunk rendeled a bútort!