• de

5+1 praktikus fiók a konyhában

Legyen szó bármilyen méretű konyháról, az ott töltött idő akkor élvezhető igazán, ha praktikusan alakítjuk ki a helyiséget. Mit értünk ez alatt? Lehetőleg jusson elegendő hely minden konyhabútornak és konyhai eszköznek. Számos szuper megoldás segít bennünket ebben, különösen az ötletes fiókok. 

Konyhaszekrény tervezésekor különféle megoldások közül válogathatsz: klasszikusan nyíló alsó- és felső szekrény, felfelé nyíló szekrény, különféle méretű fiókok – egy biztos, mindenkinek más válik be igazán. A szerencsésebbek saját kamrával is rendelkeznek ezek mellett, amely segíthet megoldani a tárolási nehézségeket. Akinek azonban nincs erre külön helyisége, annak bizony jól át kell gondolnia, hogy mi kapjon helyet a konyhában, illetve milyen fiókok, fiókrendszerek segíthetik leginkább a kényelmes használatot.

Miért is fontos, hogy jól válaszd meg a számodra ideális konyhabútort, polcot, ez esetben a fiókot? Gondolj csak bele az előnyeibe!

  • kihúzható, tehát bátran pakolhatsz a hátuljába is anélkül, hogy bosszúságot okozna,
  • különféle szélességekben és mélységekben elkészíthető, így gyakorlatilag bármit könnyedén elrejt,
  • a fiókban akár egy kézzel is keresgélhetsz, ezzel megkönnyítve a főzést,
  • nem csapódik be, hiszen ma már alap felszereltség az ütközéscsillapító, így akár egy alvó baba mellett is bátran tüsténkedhetsz a konyhában,
  • egységes képet ad konyhádnak, legyen szó klasszikus vagy akár modern dizájnról.

A fiók tehát segít a rendelkezésre álló hely maximális kihasználásában. Erre a legjobb példa a legnehezebben kialakítható sarok része az alsó szekrénynek, amely a legtöbb fejtörést okozza. Itt rengeteg hasznos helyet veszíthetünk, ha nem vagyunk körültekintőek. Ha fiókot választasz, ez sem jelenthet gondot, hiszen gyönyörű sarokfiók megoldásokkal találkozhatunk, amelyek igazán sokoldalúak, ráadásul így hasznosítani tudod a konyhaszekrény minden négyzetcentiméterét.

Fiók a sarokszekrényben (Forrás: Pinterest)

Az internetet böngészve vagy az asztalosunkkal egyeztetve számos további jó ötletet találhatunk fiókos tárolásra, melyek a legkülönbözőbb igényeket is kielégítik. Nézzük, melyeket érdemes bevetni ahhoz, hogy minél kényelmesebben használhasd konyhádat.

1. Szószos fiók

Az egyik, sokak által kedvelt megoldás a közvetlenül a tűzhely mellett kialakított, ún.  szószos fiók (legalábbis általában ezt a funkciót tölti be). Ez, ahogyan a neve is mutatja főként különféle szószok tárolására alkalmas leginkább. Olyan üvegeket érdemes itt elhelyezni, amelyeket főzés közben gyakran használunk, így csupán karnyújtásnyi távolságban van minden kedvencünk.

Üvegtároló (szószos) fiók (Forrás: Pinterest)

Természetesen tárolhatsz itt szörpöket vagy ecetet is, a lényeg, hogy megfelelő szélességű fiókot válassz. Úgy gondoljuk, hogy általában a 20 centiméter szélességű fiók használható ki legjobban, de konyhától függően akár a 10 vagy 30 centiméter széles is ideális lehet. Ami a fiók magasságát illeti, érdemes az alsószekrény teljes magasságát kihasználni, és ezt két (alsó és felső) rekeszre osztani. Így még a magasabb üvegek is kényelmesen elférnek.

2. Fiók a tepsiknek

A tepsik megfelelő tárolása (hasonlóan a fedőkhöz) a legtöbb háziasszony számára fejtörést okoz. Két népszerű megoldással találkozhatunk, amelyek közül a klasszikusat már nagymamáink is előszeretettel alkalmazták. Ez utóbbi a sütőben való tárolás, a másik pedig a sütő alatt kialakított fiók.

Sütő alatti fiók

A sütőben tárolás bár helytakarékos, azonban valljuk be, nem igazán kényelmes, hiszen valahányszor használni szeretnénk a sütőt, előtte gondosan ki kell pakolni a tepsiket.  Hasonlóan kézre eső megoldás lehet, mégis sokkal praktikusabbnak bizonyul, ha közvetlenül a sütő alatt alakítasz ki egy laposabb fiókot (a magasságát az alapján válaszd meg, hogy mennyi hely áll rendelkezésedre és mennyi tepsit szükséges tárolnod). Ebben a fiókban kényelmesen elférnek a sütés kellékei, ráadásul csak akkor szükséges hozzájuk nyúlnod, amikor használni szeretnéd őket (a család nagy örömére ☺).

3. Mosogató alatti fiók

A mosogató alatti hely találékony kihasználása örök kérdés. Legtöbben tisztítószereket vagy szemetes kukát tárolnak itt, azonban ezeket sem mindegy, milyen módon. Bármire is használod ezt a kissé nehézkesen hasznosítható részét a konyhádnak, biztosan ütköztél már a lefolyócső okozta akadályba. Ezt legkönnyebben úgy tudod elkerülni, ha fiókot alakítasz ki, melyben üresen hagyod a csövek által elfoglalt helyet.

Mosogató alatti fiók

Tipp: Ha standard méretű mosogatók közül válogattál, akkor vélhetően 60 centiméter széles alsó szekrényed van, amely akár a környezet tudatosságot is segítheti. Hogyan? Alakítsd ki a mosogató alatti fiókot úgy, hogy minimum kettő, de inkább három kukának is helyet adjon. Így külön tárolhatod a papír, műanyag és háztartási szemetet, amivel sokat tehetsz a környezetért.

Szelektív szemetes a mosogatótál alatt

4. Fűszeres fiók

A fűszerek tárolása igazán nagy kihívás – különösen azok számára, akik imádnak főzni. Ha te is ezt a tábort erősíted, minden bizonnyal rengeteg különböző fűszerrel rendelkezel, így a világ bármely konyhájának ételét autentikusan elkészítheted. Ez szuper dolog, ráadásul a konyhai kreativitás az egész családot megörvendezteti, azonban a sok különféle fűszer átlátható tárolása nem könnyű feladat.

Erre is megoldást kínálhat egy jó fiók, melyet úgy érdemes elhelyezni, hogy kéznél legyen főzéskor. A legjobb megoldás, ha azonos méretű kis üvegcsékbe töltöd a fűszereket és ezeket szépen, egymás mellé fektetve tárolod. Hidd el, így pillanatok alatt átlátod a készletet és az üvegnek köszönhetően az is hamar szemet szúr, ha bármelyik fogyóban van.

Fűszertartó fiók (Forrás: Pinterest)

5. Tányértartó fiók

A tányérokat a legtöbben hagyományos módon, azaz egy felsőszekrény polcain helyezik el. Napjainkban azonban egyre többen inkább egy masszív fiókot vetnek be erre a célra, mellyel igazán esztétikusan tárolhatóak. Ha szeretnéd a tányérokat fiókban tárolni, fontos, hogy gondoskodj a különböző típusok megfelelő elválasztásáról kis farudakkal, ezzel is meghosszabbítva a tányérok élettartamát.

Tipp: A tiszta edényeket mindig helyezd a kupac aljára, így elkerülve azt, hogy mindig ugyanaz a néhány tányér legyen csak használatban.

Tányértartó fiók

+1. Edénytartó a kiskedvenceknek

Bájos megoldás a kisállatok etetéséhez egy alul, akár a konyhaszigetben elhelyezett fiók, amelynek mélyedéseiben az etető- és itatótálkák kapnak helyet. Ez a fiók, azon túl, hogy ízléses helyet biztosít a kutyák vagy macskák etetéséhez, könnyedén be is csukható, így elzárva a maradék ételt a falánk kiskedvencektől.

Gondoltad volna, hogy ilyen sokoldalú lehet a konyhafiókok használata? ☺