• de

5+1 tipp a kis konyhák kialakításához

A konyha megfelelő kihasználása kulcsfontosságú ahhoz, hogy kényelmesen elférjünk benne és megfelelően tudjuk használni. Az elegendő mennyiségű szekrény vagy fiók épp olyan fontos, mint a nagy felületű munkapult, érdemes hát kihozni a maximumot konyhánk által nyújtott lehetőségekből. Lássuk, hogyan nyerhetünk helyet konyhánkban akkor is, ha csak néhány négyzetméter áll rendelkezésünkre!

Ha nagy alapterületű konyhánk van, könnyedén bebútorozhatjuk, kedvünkre választhatunk akár kifejezetten nagy konyhaszigetet, vagy akár kialakíthatunk egy mindent elnyelő kamrát is. Ha azonban hely szűkében vagyunk, igazi kihívás olyan konyhát létrehozni, ahol mindennek jut hely, és még magunk is könnyedén mozgunk benne. Mi azonban szeretjük a kihívásokat, és a közös munka során számos ötlettel állunk elő annak érdekében, hogy a végeredmény mindenki kedvére való legyen, hosszútávon is.

A kulcsszó a funkcionalitás, vagy nevezhetjük akár praktikusságnak is. Bárhogy is hívjuk, egyértelmű, hogy a konyha kialakítását és berendezését alapos tervezés kell, hogy megelőzze, ahol minden felületet és zugot körültekintően fel kell mérni. A kis helyekben, legapróbb résekben ugyanis olyan lehetőségek rejlenek, amelyet elsőre talán nem is gondolunk volna! Igaz ez akkor is, ha ráadásként még az esztétikum is prioritás számunkra.

Íme 5+1 szuper ötlet a kis területű konyhában rejlő nagy lehetőségek kiaknázásához!

Egy kis méretű mosogatógép nagy segítség lehet a konyhában.

1. Mosogatógép! Mosogatógép?

Talán furcsán hangozhat, hogy a mosogatógép a kis konyhák helykihasználásáról szóló írásunkban szerepel (ráadásul az első helyen), de nem hiába került ide ez a tétel. A mosogatógép ugyanis nem feltétlenül jelent nagy méretű, robosztus szerkezetet, amely funkciójának ugyan örülünk, de állandóan bosszúságot okoz… Jelenthet nagy segítséget a kis konyhákban is, hiszen választhatunk akár keskenyebb, például 45 centiméter széles darabot is. De miért fontos ez?

Mert nincs rosszabb annál, amikor az egyébként is kicsi konyhánkban még a mosatlan vagy éppen a száradó edényeket is kerülgetni kell. A kis konyhákban gyakran jelent problémát, hogy nincs elég pultfelület, és talán mosogatóból sem lehetséges megfelelően nagy méretet választani. Ez a két tényező pedig nagyban segíti a rendetlenség kialakulását és érzetét.

Erre lehet megoldás a mosogatógép, amely túl azon, hogy megment minket a kézzel mosogatástól és az arra szánt időt is visszanyerjük, segít megtartani a konyhánk állandó rendjét. A koszos edényeket azonnal bepakolhatjuk, így azok nincsenek szem előtt, és a tiszta edények kipakolását követően is megmarad a konyha rendje.

2. A trükkös asztalok

Ha valakinek kicsi konyhája van, előfordulhat, hogy nincs az otthonában étkező helyiség sem. Ha a konyhában szükséges kialakítani az étkezési lehetőséget is, érdemes okos megoldásokat bevetni. Az egyik kedvencünk a hosszabbítható étkezőasztal, ami a hétköznapokban kis méretű asztalként 2-4 fő számára ideális megoldás, mégis magában rejti a lehetőséget további emberek ültetésére is.

Ha pedig igazán kicsi konyhát kell berendezni (például egy kisebb panellakás konyháját), van egy még inkább helytakarékos megoldás: a lehajtható asztal. Az ilyen típusú étkezőasztal nem alkalmas kettőnél több fő étkezésére, viszont ideális megoldás a kis területű helyiségekbe, hiszen nem foglal helyet amikor használaton kívül van.

Gazdálkodj okosan a sarkokkal is!

3. A sarkak kihasználása

Aki tervezett már konyhaszekrényt, tudja, hogy a sarkak kihasználása kardinális kérdés. Hatalmas terület, melyben rengeteg lehetőség rejlik – sokszor mégis veszni hagyják azt. A sarokrész kialakítása kapcsán érdemes szakmai tanácsot kérni, hiszen ma már több lehetőség is adott.

A kihúzható, kiforgatható polcok, kosarak és a különleges formájú fiókok egyaránt jó megoldást jelenthetnek a sarkak kialakítására. Bármelyik mellett is tegyük le a voksunkat, biztosak lehetünk abban, hogy jelentős tároló résszel bővül konyhánk.

Ha a kis konyhába U, L vagy G alakú konyhabútort szeretnénk, terveznünk érdemes hát a sarok részekkel is, mind az alsó- mind a felsőszekrény esetében.

A sarokelemeknek különféle méretei lehetnek, ráadásul a fogantyúk kiválasztása és annak ideális helyének megtalálása is fontos kérdés lehet, érdemes hát tervezői segítséggel kialakítani ezen részeket, és nem pusztán ingyenesen elérhető tervező programokra hagyatkozni. Segítséggel ráadásul könnyebben kiválaszthatjuk a megfelelő vasalatokat is.

Ezek a konyhaelemek természetesen növelik a bútor árát, viszont már rövid használat után is biztosak leszünk benne: megéri a befektetett pénzt.

4. Válasszunk megfelelő felsőszekrényt

Ha már szót ejtünk a sarkok ideális helykihasználásáról, meg kell említenünk a felsőszekrényeket is.

Korábbi írásainkban elmondtuk már, hogy kis helyiségben miért nem ajánlott nyitott felső polcok használata, és szót ejtettünk arról is, hogy mekkora helyet spórolhatunk a nem hagyományosan nyíló felsőszekrény választásával.

Egy felfelé- vagy harmonika szerűen nyíló felsőszekrény ugyanis a legkönnyebben kezelhető konyhabútor, ha kis helyiségről van szó. Még ha nyitva is felejtjük azt, nem akadunk bele, nem ütközünk bele a sürgés-forgás közepette, ráadásul a használata is kifejezetten könnyű. Szerethető megoldás konyhánkban.

Az amerikai konyha jó megoldás lehet, ha növelnénk a konyha terét. 

5. Bontsuk le a falakat!

Akár szó szerint is! Amennyiben van rá lehetőségünk, és úgy gondoljuk, hogy helyet nyerhetünk általa, érdemes lehet a nappali vagy étkező résszel közös konyhafal kibontásában is gondolkodni. Ha kis konyháról van szó, jelentősen megnövelhetjük a komfortérzetünket, ha amerikai konyha jellegű megoldással élünk.

Ha nincs mód teljes fal kibontására, akkor is célszerű átgondolni, hogy egy úgynevezett tálalót alakítsunk ki. Az így kivágott falrész ugyanis nem csak levegősebbé és így nagyobbá varázsolja a teret, de könnyebbé teszi az étkezésekhez való előkészülést is.

+1. Vessük le a textilt

A kis helyiségekben minden apró részletre oda kell figyelnünk. Gondosan kell kiválasztani a nagyobb berendezési tárgyakat, de elegendő figyelmet kell fordítanunk az apróságokra is.

A textilek könnyen emelhetik, de épp ilyen könnyen ronthatják is az összhatást.

A kisebb konyhákban nem javasolt függöny használata, hiszen még világos textíliát választva is összenyomhatja a teret (ráadásul könnyen koszos lesz és az ételszagot is elnyeli).

A hagyományos függönyök helyett válasszunk egyéb árnyékolási lehetőséget, az otthonosság érzetét pedig más módon adjuk meg a helyiségnek.

Látható tehát, hogy a kis konyhákban is nagy lehetőségek rejlenek, amennyiben gondosan tervezünk, és odafigyelve alakítjuk ki azt. A szakértelmet és az alapanyagokat egyaránt biztosítani tudjuk a legkisebb konyhákhoz is kérje segítségünket bizalommal!