• de

A babaszoba – A gyerekszoba elmaradhatatlan bútorai, 1. rész

Egy enteriőr kialakítása soha nem egyszerű feladat. Tovább nehezíti a helyzetünket, hogy a kinézet mellett a praktikumot is szem előtt érdemes tartanunk. A gyerekszoba – ideértve a babaszobát – különösen sok odafigyelést igényel, ha valóban minden szempontra figyelni szeretnénk, ami kielégíti a felnőttek és a gyermekek igényeit is.

Gyerekszobát kialakítani izgalmas kihívás, különösen ha tapasztalatok nélkül, az első gyermek érkezésekor küzdünk meg a feladattal. A legfontosabb alapszabály, hogy tudjuk, minden életkornak megvannak a sajátosságai, amelyekkel fontos kalkulálnunk a gyermek saját tereinek kialakításakor. Cikksorozatunk első részében ezért a babaszobát és annak berendezéseit tekintjük át.

A legtöbb otthonban adott, hogy melyik helyiség válik babaszobává a kisded érkezésével. Ellenben, ha vagyunk annyira szerencsések, hogy több lehetőség közül választhatunk, mindenképpen érdemes a legjobban szellőző, világos, de inkább északi vagy keleti fekvésű szobát választani. Fontos szempont ugyanis, hogy megfelelő levegőztetést és fényeket tudjunk biztosítani, ezzel megkönnyítve a saját dolgunkat is a baba ellátását illetően. A baba mellett ugyanis az újdonsült anyuka/apuka kényelme is legalább olyan fontos. Az első néhány hónap annak minden fáradalma, tanácstalansága és nehézsége ellenére csodálatos időszak, de tovább fokozhatjuk a jó érzést, ha saját kényelmünket is maximalizáljuk.

A szoba méretei befolyásolhatják annak kialakítását és a benne rejlő lehetőségeket, de van három olyan bútordarab, amelyre – függetlenül a helyiség méretétől – feltétlenül szükségünk lesz. Lássuk, melyek ezek!

A gyermekbútorok, így a kiságy esetén is a fából készült megoldásokat javasoljuk. 

 

1. Kiságy

Talán a leginkább kézenfekvő bútordarab, amit be kell szerezni a kis jövevény érkezéséig, az a kiságy vagy más néven rácsos ágy. Ez lesz az a bútordarab, ahol az újszülött ideje jelentős részét tölteni fogja, nem mindegy tehát, milyet választunk. Érdemes jó döntést hozni a kiságy kiválasztásánál, ugyanis hosszú távú befektetés; még jó pár évig sok-sok órát fog itt eltölteni a baba.

De milyen is a jó ágy?

Először is, fontos, hogy szót ejtsünk az anyagáról. Mivel a megfelelően megválasztott ágy akár hosszú évekig őrzi majd gyermekünk álmát, érdemes minőségi darabot választani. Számunkra például a minőséget a fa vagy annak valamilyen feldolgozott változata jelenti. Mi tehát nem javasoljuk, hogy az ágy műanyagból készüljön, még akkor sem, ha jópofának találjuk a kialakítását vagy pénztárcabarát árral kecsegtet.

Mivel hosszú éveken át használatban lesz, nem csak az anyagára, az alakíthatóságára is érdemes figyelmet fordítani. A legjobb, ha minimum két különböző szintre állítható a kiságy magassága. Magasra helyezett fekvő felülettel a kezdetekben megkíméljük magunkat a túl mélyre hajolástól, de az átalakítást és a matrac lejjebb engedését követően a későbbiekben sem kell félni attól, hogy gyermekünk könnyedén kimászik ágyából.

2. Pelenkázó

Ma már számos olyan kiságy található a piacon, amely pelenkázóval egybeépítve kínál helytakarékos megoldást az új családok számára. Ha még ennél is kevesebb hely áll rendelkezésünkre a babaszobában vagy akár a szülői hálóban, lehetséges olyan pelenkázó feltét választása, melyet a kiságyra tudunk rögzíteni.

A pelenkázó kialakítása talán még annál is fontosabb, mint az elsőre gondolnád. 

Amennyiben azonban van rá hely és anyagi lehetőségeink is megengedik, érdemes különálló, vagy a már említett kisággyal egybeépített verzió mellett letenni a voksunkat. A pelenkázó asztalt illetően szintén fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy hosszú ideig jelentős terhelésnek lesz kitéve – nem mindegy hát, milyen “fából faragták”.

Az újszülött baba gyakori vendég lesz a pelenkázón (akár napi 10-12 alkalommal is megfordulhat ott), a későbbiekben pedig mozgalmasságával, rugdosással, forgolódással teszi próbára a pelenkázó minőségét. A statisztikák szerint a legtöbb baba a pelenkázóról esik le, ezért is fontos, hogy stabil darabot válasszunk, vagy készíttessünk számára. Ennek ellenére nem érdemes az asztalosunktól alacsony pelenkázó elkészítését kérni, hiszen ha így tennénk, előbb-utóbb a derekunk látná kárát a gyakori görnyedésnek.

3. Kényelmes fotel vagy heverő

Ha pedig már odafigyelünk arra, hogy a derekunk a lehető legjobb állapotban maradjon a kezdeti babás hónapok alatt is, tehetünk még valamit ennek érdekében: érdemes figyelmet fordítani az etetés megfelelő körülményeinek kialakítására is. Ahogyan pelenkázni, úgy etetni is számos alkalommal fogunk újdonsült szülőként, ezért lényeges, hogyan tudunk elhelyezkedni ehhez.

A megfelelő ülőalkalmatosság kiválasztása sokat javít a komfortérzeten.

Amennyiben az ülő testhelyzetben történő etetést részesítjük előnyben, érdemes egy kényelmes, akár kifejezetten ilyen célra készített fotelt választani. Ha azonban főleg fekve szeretnénk az etetések során elhelyezkedni, egy heverő lesz a megfelelő választás. Ráadásul ez utóbbi az éjszakai sűrű kelések és kevés alvás következtében fellépő fáradtság esetén is biztonságos etetési módot kínál.

A babaszobát természetesen kedvünkre alakíthatjuk további berendezési tárgyakkal, és díszíthetjük különféle kiegészítőkkel, képekkel, matricákkal. A végső kinézetnek gyakorlatilag csak a képzeletünk szab határt. Azonban az biztos, hogy a kinézet mellett a praktikumot is rendkívül fontos figyelembe venni ahhoz, hogy a család sokáig élvezhesse a tökéletes babaszoba kényelmét.