• de

A gyerekszoba elmaradhatatlan bútorai – 3. rész – Belépve az iskola kapuján…

A gyerekszobába lépve könnyen elfog minket a nosztalgia érzése. “Hiszen még csak most született meg, máris iskolába megy!?”- hagyja el évkezdéskor sok szülő száját. Ráadásul nem csak az idő gyors múlásával kell megbarátkoznunk, a lakásunkat is folyamatosan a változó igények mentén kell alakítanunk. Lássuk, milyen egy kisiskolás saját birodalma!

Ahogyan a gyermekek cseperednek úgy változnak az igényeik és szükségleteik. Míg egy újszülött babának teljes babakelengye listát írunk, és gondosan beszerzünk minden szereplő tételt, addig a későbbi években szükséges szoba-átalakítások előtt gyakorta tanácstalanul állunk. Cikkünkkel segítenünk az iskolás korba lépett gyermek számára a leginkább praktikus szoba kialakításában, tarts velünk!

Az alapok

Természetesen van néhány bútor, amely a gyermek életkorától függetlenül szükséges. Ilyen az ágy is, ami funkcióját tekintve nem, méretében azonban már változhat. Sok szülő csak ebben az életkorban cseréli le a kisgyermek ágyát, és ilyenkor gyakran már igazi “felnőttes” darabot választanak. Van, aki már ekkor megkapja az első franciaágyát – feltéve, ha a szoba méretei engedik. Az ágy minden életkorban fontos, iskolás korba lépve azonban még nagyobb jelentősége van a pihentető, nyugodt alvásnak. Ezért fontos alaposan átgondolt döntést hozni a kérdésben.

Az első “igazi” ágy kiválasztása mindig izgalmas feladat.

Ebben a korban a másik alapvetés a magánszféra kialakítása és annak tiszteletben tartása. Éppen ezért fontos, hogy a szoba átalakítását beszéljük meg gyermekünkkel, aki ilyenkor már nem csupán képes döntéseket hozni és kinyilvánítani, mi tetszik neki, de el is várja, hogy a saját dolgaiba megfelelő mértékű beleszólást kapjon.

A gyerekszoba színei

A feltöltődéshez nem csupán kényelmes ágyról, hanem megfelelő megvilágításról és sötétítésről, valamint az ezt támogató színekről is szükséges gondoskodni. Mivel a következő években még gyakran változhat, mi tetszik a gyermeknek, érdemes a falat valamilyen semleges színűre festeni, a kisebb kiegészítők esetében ugyanakkor nyugodtan engedjük szabadjára a fantáziánkat – közösen gyermekünkkel.

A textilek kiválasztásával például könnyedén összhangot teremthetünk a gyakran túl színes és emiatt káoszos hatást keltő gyerekszobában. Bátran térjünk el a klasszikus rózsaszín-kék színpártól, és ne pusztán gyermekünk neme alapján válasszuk ki szobájába a színeket!

A gyerekszoba semleges színválasztásával sokáig megspórolhatjuk az újrafestést.

Új funkciók a gyerekszobában

Mivel iskolás korba lépve egészen új feladatok és kihívások várnak gyermekünkre, ezért is kifejezetten fontos, hogy szobájukban, kis kuckójukban biztonságban érezzék magukat. Ezt egyrészt a kedvükre való kialakítással, másrészt a számukra kedves, ismerős dolgokkal biztosíthatjuk. Ne tüntessünk el és cseréljünk ki tehát minden egyes bútort!

Tartsuk szem előtt, hogy a szoba teljes átalakítása és felforgatása megnehezítheti gyermekünk számára ezt az egyébként is nehéz és kihívásokkal kecsegtető időszakot! Ugyanakkor fontos, hogy a már nem használt tárgyak és bútorok kikerüljenek a szobából, és helyet adjanak az újnak.

Az íróasztal

Az újonnan átalakított szobában például feltétlenül helyet kell adni egy íróasztalnak, rajta minden, a hétköznapokban használatos tárggyal. A legtöbb kisgyermek izgatottan várja az iskolával járó új izgalmakat, így az íróasztalukat is hatalmas örömmel választják ki és próbálgatják már szeptember előtt. Mivel jelentős időt fog eltölteni az asztalnál gyermekünk, a megfelelő pihenést biztosító ágy mellett kifejezetten fontos az íróasztal minősége is. Bár ma már a legkülönfélébb asztalok közül válogathatunk, mi azt javasoljuk, hogy a minőség legyen az első szempont, és a kinézet csak a soron következő. Példának okáért egy jól megválasztott tömörfa íróasztal ugyanis nem csak végigkísérheti az iskolás éveket, de akár hosszú évek múltán, az első önálló lakásban is megállja a helyét. Nem véletlen, hiszen a tömörfa maximálisan időtálló megoldás.

A minőségi íróasztalok gyakran készülnek fából. Szép és időtálló megoldás.

Az írószék

A tanuláshoz ugyanakkor nem csak asztalra, megfelelő tartást biztosító, kényelmes székre is szükség van. A szék esetében – akárcsak az ágy matracánál – kifejezetten fontos a kialakítás, amely figyelembe veszi a fejlődésben lévő gerinc sajátosságait. Engedjük gyermekünknek, hogy mintás vagy színes széket válasszon, de előtte magunk mérjük fel az ergonómiai szempontokból megfelelőket!

Nem minden bútor kiválasztása igényel maximális egészségtudatosságot és ergonómiai ismereteket. Bátran engedjük meg a gyermeknek, hogy kiválaszthassa a szükséges könyvespolcot, a különféle tárolókat vagy akár a lámpákat. Ezen bútordarabok esetében ráadásul nem is feltétlenül fontos a legjobb minőségre és az extrém hosszú élettartamra törekednünk. Így gyermekünk nem csak a választás örömét, de akár kreativitását is kiélheti rajtuk. A kevésbé értékes bútorokat nyugodt szívvel engedhetjük matricákkal díszíteni, de egy-egy oda nem illő festékfolt sem fog komolyabb kellemetlenséget okozni.

Fogadjuk el tehát, hogy gyermekünk felnő, és életkorának megfelelő mértékben vonjuk be a saját szobájának kialakításába. Kérjük ki a véleményét, és amiben lehetséges, válasszuk a neki (is) tetszőt. Így lesz igazán boldog tulajdonosa az újdonsült kisiskolás az új szobájának!