• de

A jól felszerelt konyha 5 ismérve

A tapasztalatok azt mutatják, gyakran a konyha a lakás lelke. Itt történik számos fontos dolog, a finom étkezésektől a jóízű beszélgetésekig. Így könnyen bosszúságot okozhat, ha nem elég praktikus és kényelmes a kialakítása. Cikkünkben megosztjuk veled, szerintünk melyek a jól felszerelt konyha legfontosabb ismérvei, hogy mindig örömmel léphesd át a küszöbét!

Amikor új konyhát tervezel, vagy a meglévőt szeretnéd átalakítani, rengeteg kérdést érdemes feltenned magadnak. Korábbi blogunkban bemutattuk, hogy milyen praktikus tárolóeszköz a fiók, azonban a jól megválasztott darabokkal még közel sem ér véget az ideális konyha kialakítása.

A legfontosabb kérdés (a költségkereteden kívül) az, hogy mire is használod pontosan a konyhádat? Furcsának tűnhet ez a gondolat, hiszen egyértelműen a sütés, főzés színhelye, azonban a konyha funkciója összetettebb ennél. Gyakran ugyanis a konyha a családi és közösségi élet fontos terepe, hiszen egy-egy kellemes étel mellett – legyen szó kisebb vagy nagyobb méretű konyháról – bizony könnyebben megnyílik a szívetek és megered a nyelvetek. Érdemes ezért alaposan átgondolni, hogy a megfelelő légkör kialakításához mire lesz szükség a mindennapokban, milyen eszközök teszik igazán komfortossá az ott töltött időt.

A jól felszerelt konyha nem csak a konyhai gépeken múlik.

1. Háztartási gépek

Egy jól használható tűzhely és sütő, valamint egy kényelmesen pakolható hűtő nélkül nem konyha a konyha! A legegyszerűbbekben és legkisebbekben is szükség van ezekre, még akkor is, ha azok táborát erősíted, akiknél nem mindennapos a főzés. Ezek mellé, amennyiben van rá mód, érdemes beszerezni egy mosogatógépet is. Számos felesleges családi vita előzhető meg ezzel az egyszerű szerkezettel, ráadásul ezáltal jelentős összeget spórolhatsz a vízdíjon. Gondolj bele, mennyit folyatod a vizet, mire kézzel mindent elmosogatsz!

A további gépek megvásárlását igazítsd az igényeidhez. Itt lép életbe a lista fontossága, amit ideális esetben megírtál a konyhád tervezésekor. Ha például fontos számodra a reggelizés, hasznodra válik egy jó kenyérsütő, szendvicssütő vagy akár egy turmixgép a reggeli smoothie-d elkészítéséhez.

Ha a süteménykészítők mesterének tartanak, akkor pedig egy univerzális konyhai robotgépre, jó mixerre vagy egy kenyérsütő gépre is szükséged lehet. Gondolkodj, mielőtt vásárolnál!

2. Megfelelő munkapult

Mit sem ér a jól felszerelt konyha, ha kényelmetlen a használata. De mégis mikor érezzük kényelmesnek? Első sorban akkor, ha elegendő helyünk van. Persze nem kell ehhez elképesztő méretű konyhával rendelkezni, a kulcs a jól átgondolt kialakításban rejlik.

A konyhapult vagy más néven munkapult olyan felület, amelynek felületét érdemes maximalizálni. Ezt használod ugyanis az ételek előkészítéséhez, a kész ételek tálalásához, de akár a család legapróbb segítője is felültethető rá, aki így első kézből lesheti el az ételkészítés csínját-bínját. Amennyiben igazán nagy konyhád van, elgondolkodhatsz konyhasziget kialakításán is, ugyanis ezzel igazán széles és hosszú munkafelületet nyerhetsz.

Fontos, hogy a munkapult megválasztásánál ne hagyd figyelmen kívül se a méretet, se az anyagot. Tervezz hosszú távra és alakítsd ki a pultot minőségi anyagokból! Ma már rengeteg különféle anyagból válogathatsz igényeid szerint. Gránit, HPL, fa vagy akár üveg – a lehetőségek tárháza igen széles. Ha nem tudod, mi alapján válaszd ki a megfelelő, olvasd el korábbi cikkünket, amelyben részletesen körbejárjuk a munkapult kérdéskörét.

A kényelmes konyha egyik legfontosabb része az okosan kiválasztott munkapult.

3. Kényelmes mosogató

A mosogató megválasztása lényegi kérdés még akkor is, ha lehetőséged nyílik mosogatógép vásárlására. A mosogató mérete és formája ma már sokféle lehet, így a különböző konstrukciók valamennyi igényt képesek könnyedén kiszolgálni. Ráadásul igazán exkluzív hatást kelthet egy minőségi anyag, jól megválasztott szín vagy egy különlegesebb csaptelep.

Gondold végig, hogy konyhád igényeit milyen mosogató szolgálná leginkább. Ha például géppel mosogatsz, elegendő lesz számodra egy kisebb méretű mosogatótálca, mely akár kör alakú is lehet. Azonban ha több gyerek is van a családban, mindenképp érdemes a nagyobb méretű mosogatók közül választani. Ebben az esetben megfontolandó lehet a dupla medencéjű modell beépítése is. Fontold meg azt is, hogy számodra milyen mélységű darab az igazi, valamint mely csaptelepek a legideálisabbak (fix konstrukció vagy kihúzható fejű, stb.)

4. Praktikus konyhai eszközök

A háztartási gépeken felül a további, napi használatú, kisebb konyhai eszközökön is múlik, mennyire lesz komfortos a konyhában töltött idő. Számolj legalább négy különféle méretű lábassal és két méretű serpenyővel annak érdekében, hogy egy összetettebb ételt vagy egyszerre akár több fogást is kényelmesen elkészíthess.

Ezen felül biztosan szükséged lesz két-három fakanálra és vágódeszkára, melyek ma már nem csak a klasszikus fa anyagból készülhetnek. Ha mosogatógépet használsz, érdemesebb lehet inkább műanyag eszközöket választanod, ezzel is meghosszabbítva azok élettartamát. A különféle tepsik, sütemény kiszúrók vagy egy nyújtófa szintén fontos kelléke még a minimalista berendezésű konyhának is. Ezek szükségesek ahhoz ugyanis, hogy meglephesd a családod (vagy akár magadat) egy-egy finom süteménnyel.

Ne feledd beszerezni a következőket sem: merőkanál, só- és borsszóró, szita vagy szűrő, de bizony egy minőségi jénai is jól szolgál majd téged, különösen a hidegebb hónapokban.

A hatékony sütés-főzés elengedhetetlen kellékei a konyhai eszközök.

5. Kényelmes székek

Bár sokan különálló étkezővel rendelkeznek, számos háztartásban a konyhában kap helyet az étkezőasztal és a hozzá tartozó székek. Általában a legkisebb helyiségekben is kialakításra kerül egy kisebb étkező egy kis asztallal és egy-két székkel. Fontos tehát, hogy a választott székek igazán kényelmesek legyenek. Ráadásul, ha kényelmes székeket választasz, kisebb eséllyel hívogat a kanapé egy tálcával elköltött étkezéshez. A konyha ugyanis – még ha a mai divatnak megfelelően televízióval felszerelt is – mindig a lakás központja, lelke, a családi együttlét meleg fészke. Ne foszdd meg magad ettől a közösségi élménytől! 🙂