• de

A konyhád 3 legfontosabb funkciója

A konyhabútorok, valamint a nagy konyhai gépek a legfontosabb részét képezik a konyhának. Így nem csupán a stílust, de kialakítást illetően is fontos jó döntéseket hozni. Válassz okosan, hogy a konyha megkönnyítse a mindennapokat!

Korábbi blogbejegyzéseinkben már szót ejtettünk arról, hogyan érdemes kialakítani a konyhát, beszéltünk már anyagokról, színekről sőt, a fiókokat is elővettük (vagy kihúztuk? 🙂 egy-egy cikk erejéig. Ezúttal abban segítünk, hogy könnyedén eldönthesd, melyek azok a konyhabútorok, amelyeket feltétlenül érdemes kialakítani, bármilyen paraméterű konyháról legyen is szó.

A konyha megtervezésekor gondold végig a három, számodra legfontosabb funkciót!

A megfelelő bútorok kiválasztásakor figyelembe kell venned a konyha méretét, de egy sor más szempontot is át kell gondolnod. Íme a legfontosabb kérdések, amelyekre érdemes választ adnod a konyhád kialakítása előtt:

  • Főként főzésre vagy csupán tálalásra, melegítésre használod a konyhát?
  • Naponta vagy hetente, esetleg még ritkábban főzöl?
  • Átlagosan hány főt kell kiszolgálnia a helyiségnek?
  • Kizárólag a család számára készül a konyha vagy gyakoriak a vendégek is?
  • Az étkezés is a konyhában történik?
  • Betölt-e egyéb funkciót a konyhaasztal vagy konyhapult (például dolgozol, laptopozol-e itt, a gyerekek írnak-e itt leckét, stb.)?
  • Az ételek, alapanyagok tárolása is itt történik, vagy külön helyiségben?

Számos további kérdés felmerülhet ilyenkor, azonban érdemes először ezeket letisztáznod. Ha ezzel megvagy, akkor egyértelművé válik az alapkoncepciód, mely az első lépés egy jól funkcionáló és nem utolsó sorban szerethető helyiség kialakításához.

Bárhogyan is feleltél a kérdésekre, a bútoroknak három feladatkört mindenképp be kell majd tölteniük, így van ez még a legegyszerűbb konyhákban is. Lássuk, mi ez a három funkció!

1. funkció: Élelmiszerek tárolása

Bár lehet, hogy te azon szerencsések közé tartozol, akiknek külön kamra áll rendelkezésére az élelmiszerek tárolására, mégis valamekkora helyet érdemes biztosítani az alapanyagoknak a konyhában is. Alakíts ki egy kamra szekrényt, vagy nevezz ki egy nagyobb fiókot erre a célra, és tárold itt a mindennapok során szükséges ételeket, tartós élelmiszereket. Jusson hely a leveskockáknak, néhány konzervnek és a már bontott száraz alapanyagoknak, például a rizsnek és a tésztáknak.

Itt tárolhatod a még bontatlan fűszereket is, azonban érdemes a konyhádban a tűzhelyhez minél közelebb kialakítani egy fűszeres polcot vagy fiókot is, ahol gyakran használt darabok foglalnak helyet.

Fontos, hogy nem kell mindent a hűtőben tárolni, annak ellenére, hogy így szoktuk meg. A tojásnak, krumplinak, hagymának nem szükséges a hideg, így külön spájz hiányában ezeket is az e célból kialakított tárolókban érdemes elhelyezni. Ne feledd, hogy a legtöbb alapanyag a hűvös, száraz helyeket kedveli, így a konyha olyan pontját válaszd tárolásra, mely leginkább megfelel a kritériumoknak.

A konyhai kellékek és élelmiszerek tárolása nem nagy ördöngösség. Olvasd el tippjeinket!

2. funkció: Előkészítés és tálalás

Akár főzéshez, akár az ételek melegítéséhez vagy csupán teafőzéshez használod a konyhád, szükséged lesz elegendő felületre, munkapultra. Amennyiben kisebb helyet igénylő tevékenységekhez veszed csak igénybe ezt a helyiséget, akkor elég lehet kisebb pultot kialakítani, azonban ekkor is érdemes a lehetőségekhez képest a maximumot kiépíteni. Hogy miért? Mert a konyhád kihasználtsága bármikor változhat, például akkor, ha kedvet kapsz a főzőcskézéshez. Később pedig nehéz plusz pultokat kialakítani.

Ha viszont azok közé tartozol, akik előszeretettel sürgölődnek a konyhában, örömmel sütnek, főznek, akkor nem is kérdés, hogy a maximális előkészítő felület kialakítására kell törekedned. Ha főzés közben folyamatosan pakolsz és mosogatsz, kevesebb hellyel is elégedett leszel, de valljuk be, mindenki szereti, ha (akár feleslegesen is, de) nagy hely áll rendelkezésére. A megfelelő méretű konyhapult ráadásul a tálalásnál is nagy segítségedre lesz!

Tipp: a konyhai tevékenység megkezdése előtt helyezz mindent kézközelbe. Ha így teszel, nem csak kényelmesebben és gyorsabban végezheted a dolgod, de kevésbé valószínű, hogy koszos kézzel kell majd a konyhabútorok fiókjaiban, polcain matatnod.

3. funkció: Főzés

Főzés közben tehát egyrészt a fűszerek, másrészt a szükséges edények és egyéb eszközök megfelelő tárolása lesz a legnagyobb segítségedre. Ahogyan a gyakran használt fűszereket, úgy a kedvenc edényeket, vágódeszkát és fakanalat is érdemes a tűzhely körül elhelyezned.

Találd ki, miket helyeznéd kézközelbe! A fűszereket például?

Legjobban akkor szolgál majd a konyhád, ha a tűzhely melletti és feletti szekrényekben tudsz megfelelő helyet kialakítani ezeknek a tárgyaknak, így biztosan kézre esik majd, amire éppen szükséged lesz, anélkül, hogy fel kellene túrnod érte az egész konyhát. Ha a főzés mellett a sütés is a szenvedélyed, érdemes a sütő alatt egy-két fiókot kialakítani, ahol a tepsiket és a sütéshez szükséges egyéb eszközöket tárolhatod.

Lényegében tehát, ahogyan minden lakással kapcsolatos tevékenységnél, úgy a konyha kialakításánál is az első lépés az igényeid feltérképezése. Ha pontosan tudod, mire fogod használni a konyhád, már azt is tudni fogod, mire van szükséged, és jöhet a költségvetés megtervezése, majd a bevásárlás. Sok sikert kívánunk! 🙂