• de

A tökéletes világítás nyomában

Az otthonod kedvedre való megvilágítása ma már egész más miatt számít luxusnak, mint néhány évtizede. Korábban nem volt lehetőség arra, hogy bármikor lámpát kapcsoljunk, most pedig az ökológiai lábnyomunk csökkentése miatt szükséges odafigyelve megterveznünk a fényforrásokat. Lássuk, hogyan érdemes kialakítani a megfelelő világítást otthonunkban!

A mesterséges fényforrások hosszú útján eljutottunk a feltalálástól egészen a túlzott, átgondolatlan használatig. A kezdetekben használt faggyúgyertya sok okból is kellemetlen volt, ráadásul az ára is rendkívül magasnak számított akkoriban, mégis hatalmas könnyebbséget jelentett használatának lehetősége. A mai világítás árak arányaiban akár tízszer-húszszor is kevesebb költséget jelentenek a kezdetiekhez képest, ami – többek között – a túlfogyasztáshoz vezetett. Ha szeretnél otthonodban világosságot, mégis körültekintően választanál, érdemes tovább olvasnod, hiszen cikkünkben helyiségről-helyiségre haladva mutatjuk be az optimális megoldásokat.

Nappali, sokféle megvilágításban

Kezdjük talán az egyik leginkább kézenfekvő helyiséggel, ahol napjaink jelentős részét töltjük. Persze, ha az ébren töltött óráinkat vesszük figyelembe, az alváshoz ugyanis legtöbbünknek nincs igénye fényre.

A nappali az a helyiség, ahol rengeteg időt töltünk, és ennek megfelelően a legkülönfélébb tevékenységeket végezzük itt. Itt nézzük közösen a tv-t, itt játszunk együtt, de könyvünkben is gyakran itt merülünk el. Míg az előbbihez nincs szükségünk világításra, addig a többi tevékenység megkívánja a fényt – bár eltérő értékben. Éppen ezért azt javasoljuk, hogy a nappaliba több, különféle elhelyezésű, fényerejű és irányíthatóságú lámpában gondolkodjunk.

A nappali tökéletes megvilágítás nagyon fontos a komfortérzet szempontjából.

Amire feltétlenül szükség lesz, az egy erős fényt adó mennyezeti lámpa, de lehetőségeinkhez mérten további lámpákat is javasolt elhelyezni itt. Érdemes például egy olvasólámpát beszerezni, ami a nappali egyéb funkcióit is megfelelően képes támogatni, ha állólámpa modellt választunk. Ezeken felül akár vitrin megvilágításról, vagy egyéb, hangulati elemről is gondoskodhatunk. Ezeket azonban javasolt odafigyelve, alkalomszerűen használni, ezzel is csökkentve a felhasznált áram mennyiségét.

Hálószoba

A hálószoba különös terület, ami a világítást illeti. Többnyire az estéinket és éjszakáinkat töltjük itt, amikor nincs feltétlenül szükségünk erős fényre, azonban ez esetben is igaz, hogy egyéni átgondolást igényel a végső döntés.

A tervezés során érdemes számításba venni, hogy pontosan milyen tevékenységekre szeretnénk használni a hálót, és ezek mekkora fényt igényelnek. Csak aludni fogunk itt? Esetleg olvasni is tervezünk az ágyban fekve vagy egy erre szánt fotelben? A téli reggeliket az ágyunkban szeretnénk elkölteni a gyerekekkel közösen? Esetleg itt szépítkezünk?

Bármi is legyen a fentiekre a válasz, ebben a helyiségben is biztosan szükségünk lesz egy mennyezeti lámpára. Ennek fénye azonban nem kell, hogy túlzó legyen, akár állítható fényerősségű, akár kisebb fényű lámpát is választhatunk ide.

Célszerű az éjjeli szekrény(ek)re is egy-egy megfelelő fényerősségű, ám energiatakarékos olvasólámpát választani, hiszen a legtöbb esetben kiválthatja a mennyezeti lámpa használatát. Előnyös lehet a közvetlen megvilágítás, amit a kisebb méretű, ágyhoz közel elhelyezett lámpák biztosítanak.

A hálószobai kis lámpák meghitt hangulatot varázsolnak az estékhez.

Gondoljuk át, van-e igényünk éjszakai hangulatvilágításra, szeretünk-e e nélkül, akár teljes sötétségben pihenni. Ha nem, akkor sem javasolnánk hagyományos izzóval működő lámpa egész éjjeli használatát. Sokkal megfelelőbb egy éjjeli fény a szoba legkevésbé zavaró pontján elhelyezve, hogy  ne világítsa meg közvetlenül a szemünket, mert könnyen lehet, hogy az alvásunkat kedvezőtlenül befolyásolja.

Konyha

A konyha megvilágítását nagyon alaposan érdemes átgondolnunk. Otthonunk összes helyisége közül talán ez az, ami a legerősebb fényt igényli, ráadásul az esetleges rejtett részekre is külön figyelmet kell fordítanunk. Gondoljuk végig azt is, hogy bizonyos felületeket nem árnyékolunk-e le mi magunk: hiába a szuper a központi, mennyezeti világítás, ha ételkészítés közben elálljuk a fény útját. A munkapult külön megvilágításáról érdemes tehát gondoskodnunk.

A piacon egyébként számos plusz lehetőség elérhető. Ilyen például a fiókok belső világítása. Mindenesetre a felesleges extrák helyett azt javasoljuk, törekedj a praktikus és környezetbarát megoldásokra.

A konyha megvilágítása átgondolt tervezést igényel. 

Mi várható a jövőben?

A környezetvédelmet támogatja az Európai Bizottság nemrégiben hozott döntése is, miszerint tilos a halogén izzók gyártása. Ezzel fokozatosan egyre korszerűbb, kisebb energiaigényű világításra térünk át. Nem kell tehát feltétlenül a lámpák mennyiségén spórolnunk, hiszen a megfelelően megválasztott világítással más módon is tehetünk környezetünkért.

Egyes számítások és előrejelzések szerint 2030-ra a népességnövekedés és a fokozott urbanizáció várhatóan újabb 50%-os növekedést hoz majd a világítással kapcsolatos eszközök terén. Óriási számnak tűnik, de amennyiben sikerül felgyorsítani az áttérést a hagyományosról a LED izzókra, úgy nem feltétlenül növekszik majd e téren a népesség össz-ökológiai lábnyoma. Ha a hagyományos megoldásokról való átállás sikeresen halad, lehetségessé válik, hogy akkor is képesek legyünk 50%-kal kevesebb villamosenergiát használni, ha megvalósul a fent említett 50%-os növekedés.