• de

Alapanyagok, amiket ismerned kell, mielőtt bútort rendelsz, I.rész – Forgácslaptól a bútorlapig

Álmaid konyhabútorait készülsz éppen megrendelni? Kell egy új szekrény a nappaliba, de szeretnél valami különlegesebbet a franchise megoldásoknál? Ahhoz, hogy jó döntést hozz, nem árt megismerned azokat a fa és fa alapú anyagokat, amelyek meghatározzák, hogy a kész bútor örömteli perceket vagy csalódást okoz majd az első találkozáskor – sőt, a következő évek során!

Tarts velünk sorozatunk első részében, amelyben körbejárjuk, hogy milyen lehetőségek állnak rendelkezésedre, ha bútorrendelés előtt állsz. Ugyan a következőkben felsorolt fa és fa alapú anyagok mind létező lapféléket takarnak, a felhasználás szempontjából mégsem mindegy, hogy az adott bútor esetében melyikre esik a választásod. Éppen ezért ha a fa és tömörfa jellegzetességeit már ismered, járj utána cikkünkben a többi anyag tulajdonságainak is! Alapozd meg a választást, amely – nem árulunk el nagy titkot – hosszú évekre vagy akár egy életre szól!

Laptermékek A-tól Z-ig

Laminált lap – a lap, amit a többség szeretne, még ha nem is ezt kéri

A laminált lapra elnagyoltan gyakran többek között pozdorjaként, bútorlapként vagy forgácslapként hivatkoznak, azonban fontos tisztázni a fogalmak közötti különbséget. Laminált lap esetében olyan anyagról beszélünk, amelynek alsó és felső része apróbb szemcséjű, a középső részébe pedig nagyobb méretű faforgácsot préselnek. Az így kapott lap felülete sima és megfelelő keménységű lesz, így strapabíró és jól alkalmazható felületet, kapunk, amely alkalmas laminálásra. A laminátum gyakorlatilag műgyantával átitatott többrétegű papír, amelyre valamilyen fának a rajzolata vagy egy fantáziaszín kerül.

Ennél az anyagnál nagyon fontos az élek megfelelő kezelése (jellemzően 2 vagy 0,4 mm vastagságú ABS-sel vagy élléccel), hogy megfelelő tapintású legyen a végeredmény.

A laminált lap kiválóan alkalmas szekrénytestekhez, de akár bútorfrontokhoz is, hiszen jól illeszkedik a mai minimalista stílusigényekhez, ráadásul több százféle, szép, modern színben elérhető. Azt érdemes tudnod, hogy csak sima, egyszínű felületet lehet kialakítani belőle, mert az ilyen anyagba nem marható minta (de erről bővebben egy másik posztban).

Laminált lapok

További anyagok, melyre sokan tévesen laminált lapként gondolnak:

Forgácslap

Forgácslap

A forgácslap hasonló a laminált laphoz, de nem rendelkezik laminátummal, azaz a laminált lapra jellemző sima felülettel. Mivel durvább tapintású, elő-és hátlapja nem esztétikus, ezért leginkább nem szem előtt lévő bútorelemekhez, kárpitosipari vázakhoz, furnérozáshoz használják maganyagként.

Pozdorja

A pozdorja a forgácslap elődje, mely más technológiával készül. Szerkezete lazább, nagyobb forgácsszemek jellemzik. Sokkal inkább építőipari, semmint lakásba való fa alapú anyag.

Bútorlap, lécbetétes bútorlap, asztaloslap

Lécbetétes bútorlap

Ez esetben mindhárom fogalom pontosan ugyanazt takarja. A szakmai pontosságot figyelembe véve a helyes elnevezése a lécbetétes bútorlap, de a köznyelv röviden bútorlapként hivatkozik rá. Főként bútoripari szerkezetek készítésére, furnérozásra, ajtólapok gyártásához használatos. És hogyan készül? A tompán illesztett vagy ékcsapos hossztoldással toldott lécekből (azaz lamellákból) furnérozzák a fenyő táblák két oldalát, emiatt az eddig felsoroltak közül ez a legmagasabb árkategóriájú alapanyag.

További bútorgyártás területén használatos, gyakori lapféleségek:

Munkalap

A munkalap alapja a forgácslap, amely jellemzően vastagabb (általában 28 vagy 38 mm-es) anyagból készül. A felületére magas kopásállóságú “szín” felületet préselnek rá, mely matt vagy fényes kivitelben is készülhet. Jellemzően jó hőállóságú, kopásálló és mind formailag mind színek, valamint felületi struktúrák tekintetében nagy változatosságot kínál.  A felület tapintása kellemes, nem kelt hidegérzetet és beépítés után nem igényel karbantartást.

  • Farostlemez

Farostlemez

Ha az iskolában volt technika órád, előfordulhat, hogy te is dolgoztál már ezzel az alapanyaggal, amely faipari hulladékból készül. Ezt a gyenge minőségű, fa alapú anyagot a rostkötegek ragasztásával, majd préselésével hozzák létre. Felületére jellemző, hogy egyik oldala sima, a másik érdesebb, szita lenyomatos. Előnye, hogy olcsó, könnyen hajlítható, a felülete jól kezelhető, furnérozható, festhető, ragasztható. Hátránya, hogy kevéssé terhelhető, valamint rosszul bírja a nedvességet, ilyenkor súlyosan károsodik. Száraz, fagymentes helyen szekrényhátfalként vagy fiók fenéklapjaként megállja a helyét.

  • OSB lap

OSB lap

A fa alapú OSB az angol “Oriented Strand Board” kifejezés rövidítése, mely szabad fordításban “irányított szálelrendezésű lapot” jelent. Az elnevezés tehát az anyag szerkezetére utal, ami biztosítja a belőle készült termék szilárdságát. Felépítését tekintve háromrétegű lapról beszélhetünk, amely kis átmérőjű, gyors növésű farönkökből készül. Az OSB olyan durva és szilárd anyag, amely leginkább garázsba, tárolóhelyiségbe való, ahol a praktikum elsőbbséget élvez az esztétikummal szemben. Megfelel tetők takarólapjaként és kisméretű kerti tárolók alapanyagaként, továbbá alkalmazható faszerkezeti munkáknál is.

  • Rétegelt lemez

Rétegelt lemez

A rétegelt lemez gyakorlatilag páratlan számú, egymásra merőlegesen elhelyezett, egyforma vastagságú furnérrétegből készül, amely többek között a végeredmény masszivitását adja.. Ezek többnyire megegyező fából készülnek, az összeragasztásuk pedig műgyantával történik. A rétegelt lemez a feldolgozott fa egy gyakori alakja: rugalmas, olcsó, könnyen megmunkálható, javítható és gyakorlatilag bárhol előállítható. Nagy előnye, hogy bírja a komoly terhelést is.

 

Ha a sok különböző anyag nem ijeszt el a folytatástól, akkor tarts velünk legközelebb is, mert sorozatunk második részében górcső alá vesszük az MDF, a plexis vagy akril lapok, valamint a furnérozott frontok jellemzőit is, de újra szót ejtünk az örök klasszikus tömörfáról is. Ha addig is segítségre lenne szükséged, spórolj időt és a Google helyett kérdezz minket! Kényelmesen üzenhetsz akár chat ablakunkon keresztül is. Fordulj hozzánk bizalommal, mert bármilyen terved is legyen, mi megtaláljuk a számodra optimális megoldást!
Amennyiben már eligazodsz a laptermékek között, szabászati rendelésed online is leadhatod!