• de

Alapanyagok, amiket ismerned kell, mielőtt bútort rendelsz, II.rész – MDF-től a tömörfáig

Amikor belépsz egy lakásba, melyek azok a dolgok, amelyeken rögtön megakad a tekinteted? Erre talán azt válaszolod, hogy az összhatás a fontos, de gondolkodtál már rajta, hogy főként mi befolyásolja ezt? A bútorok biztos, hogy közöttük vannak…

Természetesen befolyásoló tényező a lakás alaprajza, a fényhatások és egyéb dekorációk is, ám az is biztos, hogy a kiváló alapanyagból készült bútorok sugallta minőség és harmónia lenyűgöző hangulatot varázsol a négy fal közé. Ha te is úgy érzed, eljött az idő a lakásból otthont teremteni, rendezd be szobákat egyedi kialakítású, fából vagy egyéb fa alapú anyagokból készült darabokkal!

 

Máris azon tűnődsz, vajon milyen alapanyagot kellene választanod az új szekrényedhez? Miből készüljön a régóta halogatott konyhabútor? Felejtsd el a szintetikus, rideg anyagokat, válassz inkább fát, amely melegséggel, élettel tölti meg az otthonodat. Sorozatunk első részében ehhez a döntéshez már kaphattál néhány hasznos információt, de a listát ezúttal további népszerű alapanyagokkal egészítjük ki. Bemutatjuk az MDF, a furnérozott frontok és a már szintén szóba került tömörfa jellegzetességeit is.

MDF

MDF lapanyag különböző vastagságokban, felülettel és színben is elérhető

Az MDF (“medium-density fibreboard”, azaz “közepes sűrűségű farostlemez”) farostból készül, nagy nyomáson préselve, gyantával vagy anélkül. Tömör és jól megmunkálható, így népszerű alapanyag, annak ellenére, hogy kevésbé értékes fából készül, mint a tömörfa bútorok. Főleg bútorfrontokhoz ajánljuk, hiszen a laminált lapnál finomabb szerkezetű, marható, festhető vagy fóliázható, így nagyon változatos szín és mintázat jellemzi.

Fóliázott MDF

Nem okozunk meglepetést, ha eláruljuk, ennek a változatnak az alapanyaga a fent említett MDF, amelynek a felületére műanyagot hőpréselnek vákuum segítségével. A fóliázással ugyanolyan hatás érhető el, mint a laminált lapoknál, ám a választék valamivel kevésbé széles skálán mozog. A fóliázott front a lamináltlapnál vastagabb fedő réteggel rendelkezik, alapesetben hátoldalon fehér laminátummal, de kérhető színazonos hátoldallal is. Nagy előnye a lamináltlaphoz képest, hogy mivel az MDF marható, így a felületébe szinte bármilyen mintázat belevarázsoltható. A különböző CNC technológiák segítségével, akár egy fotó alapján készülő minta, céglogó, egyedi elképzelés is kivitelezhető, tényleg csak a képzelet szabhat határt. Cégünk jelenleg 80 féle különböző design-t kínál!

Festett MDF

Teljesen egyedi színre vágysz? Lehet, hogy a festett MDF lesz a te alapanyagod, hiszen rengeteg megoldás közül választhatsz akkor is, ha matt, vagy magasfényű bútorfrontra vágysz. Az időtálló kialakítást csiszolás és lakkrétegezés többszöri ismétlésével érjük el. A festett változatokat ajánljuk, ha a minimál designt kedveled, ezzel szemben ha például egy rusztikus stílusú konyhához keresel bútort, érdemes átgondolnod a matt fóliázott megoldásban rejlő lehetőségeket antikolással. A fóliázott MDF-től csak annyiban tér el, hogy a fedőréteget festéssel alakítjuk ki és nem műanyag hőpréselt bevonattal.

Fóliázott és festett, MDF alapú bútorfrontok

Akril, azaz plexi lapok

Akril vagy más néven plexi lapok esetén olyan laptermékről beszélünk, amelynek alapja egy laminált lap vagy ritkábban akár MDF, a hordozó felületen maximum 2 mm vastag műanyag bevonattal. Ez az akril vagyis plexi réteg lehet színes vagy víztiszta és a hátoldalon festett (utóbbit gyártjuk mi), de ellátható grafikával is speciális nyomdai technológiával. Megfelelő lehet a számodra, ha otthonodban előnyben részesíted a modern és minimál stílust. Az anyag előnye az üveghez képest – amit manapság előszeretettel alkalmaznak konyhákban -, hogy faipari alapgépekkel megmunkálható, nem törik, és ha elméretezted, akkor is tudsz rajta alakítani. Bizonyos méretkorlátok között egy megfelelő felbontású grafikával szinte bármi megoldható, legyen az tájkép, családi fotó, nonfiguratív minta, stb.

Akril borítású lapok akár digitális nyomtatással is

Furnérozott frontok

Ha meghallod a furnérozott frontok kifejezést, ezentúl tudhatod, hogy olyan bútorlapról, forgácslapról vagy MDF-ről van szó, amelynek valódi faborítása van. Emiatt pácolni és lakkozni is lehet. Az egyedi és testreszabott végeredményt persze nagyban meghatározza a furnéranyag (tehát a vékony fa borítás) rajzolata, erezete. A lehetőségeidnek nem sok minden vethet gátat, hiszen valamennyi fafajta színéhez illő pác kikevertethető, ráadásul lakkból matt vagy fényes is választható. Miért népszerű megoldás sokak számára? Mert a furnérokat nagyteljesítményű hőpréssel kasírozzák tömör és strapabíró alapra, amelyet követően egyedi színű, mintázatú és textúrájú felületek készíthetők. Érdekel, hogyan készül a furnér? Akkor nézd meg ezt a videót:

Amit érdemes még tudnod róla, hogy a furnéranyag nagyon vékony (0,6-0,8 mm) faréteget jelent, amely szekrénytestek esetén forgácslapra, ajtólapok esetén MDF lapra ragasztva készül el, így a tömörfa verzióknál jóval olcsóbb megoldást garantál, miközben élvezheted a valódi fa érzetét. Mivel a bútorgyártáshoz használt, 3-4 cm vastag fapadlóból 40 – 50 darab furnérlap jön ki, rögtön kiderülhet a számodra, miért olyan közkedvelt megoldás: így még akár a ritkább, egzóta (azaz nem őshonos) fa fajok (pl. makassar, wenge, paliszander, szatén dió, indiai vadalma) is képviseltethetik magukat a lakásodban.

Tömörfa

Tömörfa és furnérozott front kínálatunk egy része

A mai felgyorsult világban nagyon fontos a gyors és költséghatékony kivitelezés, azonban ne felejtsük el, hogy a bútorok eredendően tömörfából készültek: lassan, komótosan, nagyon nagy szakértelemmel. Olyan örökbecsű alkotások ezek, amelyek akár évszázadokig stabilan állnak és dicsérik az asztalos mesteremberek munkáját. A tömörfa tehát igazi asztalos alapanyag, amely kiállja az idő próbáját. Rengeteg munkát és szaktudást igényel, időigényes, így az instant megoldások világában sajnos egyre kevésbé van divatban, bár az is biztos, hogy az igazi ínyencek egyik örök kedvence marad.

 

Úgy érzed szükséged van egy kis segítségre, hogy dönteni tudj? Kérdezz minket bátran ide kattintva, hiszen közös a célunk: megalkotni az igényeidre szabott, tökéletes bútor megoldásokat.
Online lapszabászat mellett a bútorfrontjainkat is megrendelheted webáruházunkban!