• de

Az ideális fürdőszobabútor nyomában

Január elsejével sokan tesznek különféle újévi fogadalmakat. A naptár átfordulással életünkben is fordulatot várunk, ám ezért tenni is érdemes. A sikeres emberek zöme egyetért abban, hogy a jól indított reggel a kulcs az eredményes nap felé. A reggel pedig mindenkinek a fürdőszobában indul. Ezért sem mindegy, milyenné alakítjuk ezt a helyiséget.

A fürdőszoba sokszor méltánytalanul elhanyagolt helyiség. Hajlamosak vagyunk úgy gondolkodni, hogy az itt töltött idő mennyisége kevés – ezért nem számít igazán, hogyan néz ki a fürdőnk. Ennél nagyobbat azonban nem is tévedhetnénk, hiszen bár nem jelentős a fürdőszobában eltöltött idő, mégis minden perce értékes és jelentősen befolyásolja a napunk alakulását.

Hideg vizes arcmosás, egy gyors ébresztő zuhany, fogmosás, sminkelés vagy a nyakkendő csinosra igazítása – csak néhány dolog, amivel időt töltünk reggel. Mindezt pedig a fürdőszobában tesszük. Jelentéktelennek tűnő, sokszor rutin tevékenységek, mégis nagyban befolyásolják a napunk további részét. Jókedvű reggelt könnyebben követnek további jókedvű órák, melyek végső soron hozzájárulnak a sikereink eléréséhez.

A megfelelő fürdőszobabútor kiválasztása ehhez az egyik első lépés. Hogy miért olyan fontos ez? A válasz egyszerű: a rendezett környezet nagyban hozzájárul a rendezett gondolatokhoz és a harmonikus belsőhöz. Lássuk, milyen környezetet érdemes kialakítani fürdőszobánkban ahhoz, hogy elégedettek lehessünk az eredménnyel.

Túl a burkolatokon és a szanitereken…

Ha fürdőszoba kialakításán vagy átalakításán törjük fejünket, leghamarabb a burkolatok cseréje, esetleg másik kád vagy mosdókagyló választása jut eszünkbe. Szívesen foglalkozunk még a helyiség dekorálásával is, amihez inspirációt meríthetünk különféle internetes felületeken, például a Pinteresten. Van azonban még valami, ami talán mindennél többet dobhat a fürdőszobánk hangulatán és praktikumán. Ez pedig a jól megválasztott fürdőszobaszekrény.

A fából készült fürdőszobaszekrény meghitt hangulatot kölcsönöz a fürdőnek.

 

Fürdőszobaszekrényt mindenkinek

Nem hiába a hangzatos cím, valóban úgy gondoljuk, hogy mindenki számára hasznos bútordarabról van szó. Nem csak fürdőszobánk hangulatát emeli, hanem méretétől függően mindent elrejt, és nagyban megkönnyíti a rendszerezést és a rend fenntartását.

A megfelelő bútor megválasztása ugyanakkor nem egyszerű feladat.

Először is körültekintőnek kell lennünk, és kifejezetten vizes helyiségekbe tervezett és/vagy impregnált bútorban érdemes gondolkodnunk, hiszen a víz és gőz nagyon hamar kárt tesz a nem speciális anyagból készült bútorokban.

Ez az a helyiség, ahol valóban célszerű elgondolkodni a tömörfa, vagy az úgynevezett szauna fa bútorokon, hiszen a fürdőszoba speciális adottságainak köszönhetően hamar érezni fogjuk, hogy megéri a ráfordított pénzt.

A tömörfa mindig drágább, ám tartósságát tekintve megéri a pénzt. Azonban tömörfa bútor vásárlása esetén sem lehetünk könnyelműek, különösen ha vizes helyiségbe választjuk azt. A választás során körültekintőnek kell lennünk, és alaposan szemügyre kell vennünk az illesztéseket annak érdekében, hogy valóban megérje a ráfordított összeget. A legtöbb fa alapanyagú fürdőszobabútor ugyan megfelelő felületkezelésen esik át, de előfordul, hogy az élek nem jól lezártak, így könnyen felázik és felpúposodik a bútor.

A fából készült fürdőszobabútorok vízhatlanná tétele kulcskérdés.

A laminált lapból készült fürdőszobabútorok esetében is az élzárás a kulcs, hiszen ez képes megnövelni, vagy hanyag munka esetén jelentősen csökkenteni bútorunk élettartamát. A laminált lapok esetében fontos, hogy vízálló réteggel legyen bevonva, és az élzáró sem lehet papíralapú.

Az MDF anyagból készült bútorok szintén jó választásnak bizonyulhatnak, hiszen  – például a műanyaggal ellentétben – esztétikusak és ellenállóak. Ellenben például műanyag bútort annak strapabírósága ellenére sem javaslunk, hiszen az esztétikum jelentős tényező minden helyiségben.

Mire használható a fürdőszobabútor?

Érdemes tehát a minőségi alapanyagú bútorok között válogatni, valamint át kell gondolnunk azt is, hogy pontosan milyen funkciójú bútordarabokra lehet szükségünk, illetve mekkora bútorok számára van hely fürdőnkben.

Van, aki számára egy tükrös szekrény is elegendő, míg mások a mosdó alatti és egy állószekrénnyel teszik teljessé a helyiséget. A rendelkezésünkre álló hely és az igényünk egyaránt befolyásolja a választást.

Ezért is fontos, hogy vásárlás előtt tisztázzuk, milyen célra szeretnénk szekrényeinket használni, mely tárgyaink tárolására szolgálnak majd.

Ha például az elektromos eszközeink, például a hajszárító, borotva vagy hajsütővas tárolására keresünk megoldást, érdemes állószekrényben gondolkodni.

A sminkeket, kontaktlencsét vagy az egyéb mindennapi használatú, de kisebb méretű tárgyainkat tükrös szekrényben érdemes elrejteni. Ahogyan a neve is rámutat, két különféle funkciót is betölt ez a darab, így az egészen kicsi fürdőszobában is nagy hasznunkra válik.

A fürdőszoba tároló funkcióit fontos alaposan megtervezni. 

A mosdó alatti szekrényben, vagy más néven alsó szekrényben érdemes tárolni a tisztítószereket, viszont ez további odafigyelést és körültekintést igényel. Ha van a háztartásunkban kisgyermek, a szekrénynek feltétlenül zárhatónak kell lennie, de másra is figyelnünk kell a vegyszerekkel kapcsolatban. Mivel ezek könnyedén kárt tehetnek bútorainkban, így azok hosszú életét úgy biztosíthatjuk legjobban, ha az erős tisztítószereket a szekrényen belül is további tárolóban, például külön dobozban vagy kosárban tartjuk.

Természetesen ez csupán néhány felhasználási lehetőség, azonban jól rámutat arra, melyik szekrény milyen funkciót képes betölteni.

Ahogyan már több cikkünkben is kifejtettük, egy-egy helyiség átalakítása során mindig az alapos átgondolás és tervezés az első lépés. Ezt követően érdemes csak felmérni a piaci lehetőségeket. Egy dolog azonban biztos: a minőségi, megfelelő alapanyagból készített bútor hosszú távon mindig jó választásnak bizonyul.