• de

Éleszd fel otthonod valódi fából készült bútorokkal!

A fa az egyik legelterjedtebb bútor alapanyag az egész világon. Népszerű, hiszen tartós, ráadásul számos különféle módon alakítható, felhasználható: számunkra nincs szebb a fából készült bútoroknál! Bár az utóbbi években a tömörfa háttérbe szorult, most újra trend a természetesség, így reneszánszukat élik ezek a fabútorok is.

Szinte bármelyik fafajtából lehetséges bútort előállítani. A különböző tömörfa megoldások közös nevezője, hogy a futószalagon gyártott tömegbútorokhoz képest drága alapanyagnak számítanak, emiatt drágább a belőlük készített bútor is – mi azonban mindig azt vallottuk, hogy ezeknek a bútoroknak lelke van! Bár magasabb árfekvésük és bizonyos enteriőr divatirányzatok miatt egy időben háttérbe szorultak, napjainkban újra növekvő vásárlói igény mutatkozik ezekre a bútorokra. De mi is történt ezelőtt?

Újabb és újabb trendek láttak napvilágot az elmúlt években, amelyek előnyben részesítették az egyéb anyagok – például laminált lapok – használatát, azok könnyű formálhatósága miatt. A legnépszerűbbek az MDF-ből, a laminált lapokból és a rétegelt lemezből készült bútorok lettek. Korábbi cikkeinkben bemutattuk már ezeket az alapanyagokat, és elárultuk, hogy ezek is fából készülnek, azonban mégsem nevezzük őket klasszikusan fabútoroknak.

Fabútor variációk az otthonodba. Érdemes-e tömörfát választanod?

A tömörfa bútorok reneszánsza

Bár tény, hogy a tömörfa nehezebben és időigényesebben alakítható és így drágább bútorok készíthetők belőle, a végeredmény igazán egyedi és szemkápráztató. Fontos ugyanakkor különbséget tenni a tömörfa bútorok között is. Mivel gyakorlatilag minden fafajtából készíthető bútor, ezért a boltokban is nagy választék érhető el. Érdemes szem előtt tartani, hogy a különböző fajták ugyanakkor eltérő minőséget is képviselnek. Míg egyes fákból valóban tartós, akár több generációt is kiszolgáló bútorok, addig másokból kevésbé időtállók készíthetők. Ráadásul a kezelésük és végső soron az ápolásuk is igen eltérő lehet.

A tömörfa bútorok utánozhatatlan hangulatot teremtenek otthonodban.

Mire figyelj, ha tömörfa bútort választasz?

Bármilyen típusú fából is készüljön a tömörfa bútorunk, mindössze két fontos érv szólhat ellene: formálhatóságának határai miatt nehezebben követi a trendeket és drágábbnak számít a piacon. Ugyanakkor ezen hátrányok mellett is örök klasszikusnak tekinthető. Strapabíró kivitelezésük gondoskodik róla, hogy több évtizedig, akár generációkon át is kiszolgálja tulajdonosát, tulajdonosait. Részben ennek köszönhető, hogy jellemzően egyszerűbb, letisztult bútorok készülnek belőle.

Fontos tudnod, hogy akár több különböző fából is készülhet a tömörfa bútor, viszont más alapanyagokat általában nem használnak hozzá az elkészítés során. Belső szerkezetük tehát nem igényel a fától eltérő anyaghasználatot, esetleg csak az összeszerelés során lehet szüksége a szakembereknek csavarok vagy ragasztó használatára.

Ez a fajta természetesség ismét trendi és egyre több háztartásban hódít. Ráadásul a tömörfa használatával nem csupán természetességet csempészhetünk otthonunkba, hanem aktívan tehetünk is a természetért, környezetért. A tömörfa bútor ugyanis a leginkább környezetbarát választás otthonunkba. Egyrészt a mesterséges anyagok elkerülése miatt, másrészt annak újrahasznosíthatósága miatt. Valamint nem elhanyagolható tény a bútorok hosszú élete, ami gátat szab a 21. századi fogyasztási kényszernek. Érdemes tehát beruházni egy-egy minőségi, valódi fából készült bútorba. Különösen igaz ez akkor, ha fontos számodra, hogy egyedi bútoraid garanciával elérhetők legyenek, hazai alapanyagból, hazai munkaerő által készüljenek; mi hiszünk benne, hogy a fenntartható fejlődésnek ezek az alappillérei, így ha tőlünk vásárolsz, ezekkel az előnyökkel mind érdemes kalkulálnod.

A tömörfa étkezőasztal jól szolgálja az egész család igényeit.

Amennyiben a háztartásban minden fillérre szükség van, de mégsem szeretnél lemondani a tömörfa bútorok minőségéről, érdemes eleinte csak az erősen igénybevett darabokból választani tömörfa megoldást. Ilyen például egy jó étkezőasztal. Ez az a bútordarab ugyanis, ami napi rendszerességgel aktív használatnak van kitéve. A gyerekek rugdossák az asztallábakat, felborul rajta a vizespohár, csapkodjuk az asztallapot a nagy családi társasjáték esték hevében és sorolhatnánk. Az étkezőasztal tehát sokkal széleskörűbb igénybevételnek van kitéve, mint azt elsőre gondolnánk. 🙂 Minderre való tekintettel készülnek el a mi tömörfa étkezőasztalaink is. Ha az elérhető árú minőséget keresed, rendelkezésedre áll más megoldás is. A gyártás, szállítás vagy tárolás során előfordulhatnak ugyanis kisebb balesetek, melyek nyomot hagyhatnak a fabútorainkon. Ezeket a hibákat minden esetben a legnagyobb igyekezettel kijavítjuk, és kishibás termékként árusítjuk tovább. Ha nem költenél túl sokat, de mégis jó minőségű asztalt keresel, érdemes szétnézned ezen termékeink között is!

Trendek jönnek, trendek mennek, de a természetesség és a minőség mindig divat és érték marad. Ha te is hiszel az időtálló kialakításban és szereted a klasszikus megjelenést, fordulj hozzánk bizalommal!