• de

Étkezőasztalt keresel? Íme a 4 legfontosabb szempont!

Az étkezőasztal több egyszerű bútornál. A családi élet központi darabjává válhat, hiszen körülötte zajlanak a közös étkezések, itt kezdődik és itt ér véget a nap egy kiadós reggeli és finom vacsora keretében, amely során nagy beszélgetések és szép pillanatok várnak ránk. Érdemes hát körültekintően kiválasztani!

Legyen szó “nagybeszélgetésről” egy durcás kamasszal vagy csupán egy kettesben elköltött vacsoráról, biztosan hangulatosabbá tehető a közös étkezés egy jól megválasztott étkezőasztal mellett, annak ellenére, hogy az utóbbi években egyre többen választják étkezésük helyszínéül a kanapét, miközben valamilyen filmet vagy sorozatot néznek. Ez azon túl, hogy egészségtelennek számít, a családi együttlétnek sem a megfelelő formája.

Ezzel szemben az étkező az otthon olyan színhelye, ahol (még ha a háttérben szól is a tévé) lehetőségünk van megbeszélni a nap történéseit egy ízletes étel elfogyasztása közben. Nem mindegy tehát, hogyan alakítjuk ki ezt a helyiséget és milyen asztalt választunk, hiszen központi elem. Cikkünkben bemutatjuk, melyek a legfontosabb szempontok a megfelelő étkezőasztal kiválasztásakor.

Az étkezőasztal funkciója

Az étkezőasztal, nevéhez hűen a megfelelő étkezést szolgálja elsősorban, ám számos egyéb funkciót is betölthet. Az asztalod kiválasztásakor az egyik fő szempont kell, hogy legyen a funkció, azaz gondold át jól, hogy pontosan mire is szeretnéd majd használni az asztalt. Csak étkezésre? Esetleg a konyhapult munkalapjának kiegészítéseként az ételek előkészítésére is? Itt fogják írni a gyerekek a leckéjüket?

Bármi is legyen a válaszod, fontos, hogy még a vásárlás előtt átgondold, hiszen ennek megfelelően érdemes tovább gondolkodni és elkezdeni a nézelődést.

1. Kerek vagy szögletes?

Amikor már ismered családod igényeit és pontosan tisztában vagy azzal, hogy nálatok milyen szerepe lesz az étkezőasztalnak, könnyebben át tudod értékelni annak tulajdonságait, és könnyebben tudsz döntéseket hozni.

Először a kerek vagy szögletes forma kérdéskörét érdemes körbejárnod. Természetesen a méretnek és a formának is passzolnia kell az adott helyiség stílusához, de egy sor más szempontot is figyelembe kell venni azon túl, hogy melyik áll közelebb szívedhez.

 

Létezik egy általános szabály, amely szerint a nagy étkezőkbe inkább nagyobb, téglalap alakú asztalt, míg a kis helyekre praktikus kör alakú vagy kihúzható étkezőasztalt érdemes választani. 

A kerek formájú asztalnak a méretén túl nagy előnye az is, hogy helyet foglalva sokkal közelebb helyezkednek el egymáshoz a családtagok, ezzel még bensőségesebb hangulatot kölcsönözve a közös étkezéseknek. Ugyanakkor formájából adódóan jóval kevesebb hely marad szabadon az asztalon az ételeknek, így nagy lakmározásoknak kevésbé ideális terepe. Kétségtelen azonban, hogy különös dinamikát kölcsönöz a helyiségnek egy jól megválasztott kör alakú asztal.

A szögletes, különösen a téglalap alakú asztal ezzel szemben lehetővé teszi több ember egymás mellé ültetését úgy, hogy személyes térigényüket is megőrzi, azonban éppen emiatt a beszélgetés gyakran kevésbé közvetlen.

Az elmúlt években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a kihúzható asztalok, formától függetlenül. Ez a megoldás jó választásnak bizonyulhat mindenki számára, aki hely híján van, azonban mégis szeretne időnként nagyobb asztaltársaságnak is helyet biztosítani étkezőjében. Ezzel a megoldással remekül áthidalható a helyhiány kérdése, és ezzel bátrabban válogathatunk a formák között is.

2. Anyag és tartósság

Kihúzható asztalok esetében különösen fontos, de egyébként is lényeges kérdés a megfelelő anyag kiválasztása. Előbbi esetben azért is fontos, hogy masszív anyagú asztalt válassz, ugyanis a rendszeres mozgatás miatt hamarabb elhasználódik, amely sok bosszúságot okozhat, hiszen ki szeretné étkezőasztalát 2-3 évente lecserélni?

 

Amennyiben lehetőséged van rá, érdemes valódi fából készült asztalt választanod, ezzel is garantálva annak minél hosszabb élettartamát. A minőséget azonban meg kell fizetni, így, ha az olcsóbb árkategóriában nézelődnél, akkor is igyekezz a lehetőségeidhez mérten a leginkább strapabíró bútort kiválasztani.

Az üveg, különösen a kör alakú étkezőasztalok esetében rendkívül elegáns és könnyed érzetet kölcsönöz, azonban közel sem praktikus választás a mindennapokra. Tisztántartása és sérülékenysége is hátrány a fabútorokkal szemben. A hagyományos, klasszikus stílus kedvelőinek egyértelműen a tömörfa asztal lesz az ideális, azonban a modern étkezőkben is remekül megállja a helyét a megfelelő forma és fa szín megválasztása mellett. Ne feledd, ha fában gondolkozol, hosszabb élettartamot várhatsz, hiszen annak sérülése esetén is csupán egy csiszolás, nem pedig a kidobás lesz az ítélet.

3. Csak okosan a lábakkal

Ha azon aggódsz, hogy a klasszikus faasztaloktól számodra unalmasak, nézz körül jól, ugyanis könnyedén vihetsz bele egy kis csavart és játékosságot napjainkban. A tervezők például szeretnek az étkezőasztal lábaival játszani, és a klasszikus négy sarkon elhelyezett lábak helyett különféle más megoldásokat kínálni. És ha már az asztallábaknál tartunk…

 

Az asztal közepén futó tömbláb, a hagyományosnál vastagabb vagy a fém lábak mind mind olyan megoldások, melyek kifejezetten egyedivé varázsolhatják asztalodat és azzal együtt étkeződet is.

Fontos azonban, hogy az asztallábak elhelyezkedésénél légy figyelmes arra, hogy könnyen használható maradjon az asztal. Amennyiben például szeretnéd maximalizálni az elhelyezhető székek számát, nem biztos, hogy a vastag lábak lesznek ebben segítségedre, ugyanakkor egy tömb láb kifejezetten hasznosnak bizonyul ilyenkor.

Ha pedig kihúzható asztalt választasz, különösen fontos odafigyelned a lábak elhelyezkedésére, hogy összecsukva és kinyitva is kényelmesen használható legyen az asztal. Van egy fontos tanácsunk, mely minden bútor esetében megszívlelendő, étkezőasztaloknál azonban kifejezetten fontos: próbáld ki bútort vásárlás előtt. A választott étkezőasztalnál foglalj helyet, húzd ki, helyezz el mellette székeket, egyszóval teszteld le, hogy valóban megfelel-e az általad elképzelt funkciójának.

Bár a bútorboltokban és az online webshopokban is számtalan variáció elérhető, mégis amennyiben nem találod meg azt az asztalt, amely valóban kedves lehetne a szívednek, érdemes egyedi bútor elkészítését is fontolóra venned. Ha ezt a megoldás választod, biztosan olyan méretű, formájú és anyagú lesz az asztal, amilyet elképzeltél, ráadásul akár egyedi méretekkel rendelkező étkező esetén is ez lesz a neked való! Vágj bele és valósítsd meg izgalmas elképzeléseidet!