• de

Fa bútort szeretnél? Ezt a 2 dolgot gondold végig!

A fát mindenki szereti, hiszen természetes anyag, jól mutat, kellő gondoskodás mellett akár több száz évig is megmarad, használható, de nem való mindenkinek, sem pedig mindenhová – és éppen ez teszi igazán értékessé, érdekessé. Döntsd el, hogy valóban ez a legideálisabb alapanyag-e a számodra!

Hiszed vagy sem, sok ügyfelünk azzal a kéréssel fordul hozzánk, hogy a fából készítendő bútorok lapja legyen ugyanolyan mintázatú. A dolog érthető: sokan vágynak tökéletes harmóniára a lakásban. Érdemes azonban ilyenkor végiggondolni, hogy valóban a tömörfa alapanyag hozza-e el a várt eredményt? Most akkor fa vagy nem-fa? Segítünk!

Mitől fa a fa? – Erezet, évgyűrűk

A különböző fafajok esetében számos szempontot érdemes figyelembe venned, ha egységes bútorszettre vágysz, mert nem minden fa egyforma, de még az azonos típusúaknál is számos különbség akad, amivel számolnod kell.

A végeredmény szempontjából látványos jellegzetesség például a fa erezete. Ezt számos dolog befolyásolja. Nem mindegy, hogy fenyő, bükk, éger, vagy akác, esetleg tölgy az, amelyikre választásod esik, ráadásul tölgy esetén – ahogyan egyes más fafajoknál is – számít például, hogy cser vagy kocsányos tölgy lesz a befutó, hiszen mindkettő más erezetet, rajzolatot, színárnyalatot mutat. Ezt nem csak a fa faja, hanem az évgyűrű szerkezet is befolyásolja, mely lehet gyűrűs vagy szórt likacsú is.

Ugyancsak számít a választott fa termőhelye, az ebből következő környezeti hatások összessége is mint amilyen a csapadékmennyiség, a napsütéses órák száma, az esetleges szennyező hatások, amelyek mind hatással vannak az egyes fa alapanyagok minőségére és megjelenésére.

„Ugyanolyan rajzolatú ajtókat szeretnék!”

Gyakran előfordul, hogy vevőink tökéletesen egyező rajzolatú ajtókat, bútorokat szeretnének, sőt rendszeresen találkozunk azzal az kérdéssel is, hogy „lehetne-e kevésbé erezett” a végeredmény. A kérések és kérdések felvetésének természetesen örülünk, hiszen elindítja a megfelelő végeredményhez vezető kommunikációt, azonban mindig megosztjuk megrendelőinkkel, hogy ne felejtsék el az asztalosok nagy igazságát: „a fa az fa”; természetességéből fakadóan nem létezik belőle két egyforma. Nem mesterségesen előállított, szintetikus alapanyag, hanem a természet évezredek óta értékes, sokoldalú csodája. Mi hiszünk benne, hogy a feldolgozás során is tisztelnünk kell a fa egyéniségét és éppen ezért nem várhatunk el tőle uniformizált megjelenést, tökéletes egyezést! Ha ilyen megoldásra vágysz, valódi, „nyers” fa helyett más lehetőséget javasolunk a számodra.

„A fa az fa”; természetességéből fakadóan nem létezik belőle két egyforma.

Éppen ezért mielőtt például álmaid konyhájának megtervezéséhez fogsz, gondold végig, hogy ha egy-két ajtó esetén sem érhető el ugyanolyan végeredmény, mennyire kevés az esély rá, hogy 5-10 négyzetméteres konyhádat valódi fabútorok kifogástalan azonossága koronázza meg. Sokéves tapasztalatunkra alapozva bátran kijelentjük, hogy erre ne számíts! Ebben az esetben válassz inkább furnérozott frontokat , mert furnérral ez a kérés szinte tökéletesen teljesíthető. Ha azonban el tudod fogadni a fa mutatós egyediségét, kiváló minőségű végeredményre számíthatsz – bárhol a lakásban, legyen az klasszikus verzió, mint például a Fa-Savaria, a Fa-Rusztik vagy akár modern/minimál formavilágú, mint a Fa-Cornice vagy a Fa-Binario!

Mi a helyzet a fa színével? – Árnyalatok, pácolás, antikolás, natúr lakkozás

Ha új bútoraid megrendelésekor az eltérő fa erezettel, rajzolattal már megbarátkoztál (vagy eredetileg is erre vágytál) , a színválasztással egyszerűbb dolgod lesz, hiszen a mai technológiákkal már nagyon jól meg lehet oldani, hogy valamennyi frontelem ugyanolyan árnyalatban készüljön el a pácolásnak köszönhetően.

Szereted a mai modern megoldásokat, amelyek mégis képesek visszarepíteni az időben? Akkor tetszeni fog az antikolás lehetősége is, amely során bizonyos pácolási technikával és egyes front típusoknál lenyűgöző eredmény érhető el: egy új ajtó akár 30-40-100 éves ajtó látszatát is keltheti!

Fa-Classic tölgyfa frontok fehérre pácolva, antikolva
Fa-Classic tölgyfa frontok fehérre pácolva, antikolva

Ha inkább a fa eredeti árnyalatait szereted és ehhez ragaszkodsz, választhatsz más megoldást is a pác helyett: a natúr lakkozás például kifejezetten kellemes végeredményt adhat, mert kiválóan visszaadja a fa eredeti jellegzetességét.

Fa-Cornice tölgyfa frontok natúr lakkozással
Fa-Cornice tölgyfa frontok natúr lakkozással

A pácolás és a lakkozás is megbízható technika: nehézség csak abban az esetben adódhat, ha egy régi bútorhoz merül fel pótlásigény, ugyanis ilyenkor nem garantálható, hogy teljes mértékben egyező lesz az új és a régi darabok színe. Ennek az az oka, hogy a fa és a felületkezelő anyag is egyaránt öregszik a levegő és az UV sugárzás hatására, ami megfigyelhető beltéren is, ám kültéri bútorok esetén még szembetűnőbb változást eredményez. Ha el tudod fogadni az ebből adódó minimális színeltérést, és szeretnéd ismét elérni a tökéletes egységet az általunk készített bútorok esetében (máshol készült bútorok pótlását nem vállalhatjuk, mert a mintákban kötöttek a lehetőségeink), akkor fordulj hozzánk bizalommal! Szakembereinkkel eredményesen pácolunk akár több év után is bármilyen, általunk alkotott kiegészítést. Ne felejtsd, hogy ilyenkor minden esetben szükségünk van egy régi elemre, amelyet korábban készítettünk neked, hogy ahhoz igazíthassuk a színt. Sajnos nem elég a róla készült fotó, de hidd el, hogy a végeredmény megéri a befektetett munkát!

Mi hát a megoldás?

Röviden összefoglaljuk, hogy mire érdemes tehát figyelned, ha új bútort vásárolnál, illetve a régiek felújításon töröd a fejed:

  • Ne feledd a jelmondatot: a fa az fa, egyedi jellegzetességekkel! Ehhez igazítsd rugalmasan az elképzeléseidet vagy válassz más alapanyagot, például egységes furnérozott frontot!
  • Válaszd ki az igényeidnek megfelelő fafajt, ügyelj az alap tulajdonságaira, a rajzolatára és az árnyalatára!
  • Találd meg a tökéletes színt és ha kell, pácoltasd vagy lakkoztasd, akár régi bútoraidat is szakemberek segítségével!
  • Élvezd egyedi bútoraidat, amelyek egyénivé teszik otthonod bármely szegletét!