• de

Fakezelés lépésről lépésre

Fa nélkül elképzelhetetlen az életünk. Az általa előállított oxigén gondoskodik az életben maradásunkról, csodálatos megjelenése pedig a szemünket gyönyörködteti. A mindennapjaink és otthonunk meghatározó alapanyaga a fa, elengedhetetlen tehát, hogy körültekintően bánjunk vele.

A természet hihetetlenül változatos, ahogyan az egyik meghatározó eleme, a fa is. Számos különböző típusú fával találkozunk, amelyek egytől egyig gyönyörű látványt nyújtanak. Ráadásul néhány fa fajta nem csak szép, hanem kifejezetten jól megmunkálható, így  bátran használhatjuk otthonunk építésekor vagy berendezésekor.

A természetben a fa számos hatásnak van kitéve, ami ellen természetes védekező képességgel bír, ám megmunkálva jelentősen csökken az ellenállóképessége. Hatékony szerekkel azonban tovább hosszú évekre megóvhatunk bármilyen fa alapanyagot. De mi tekinthető hatékonynak? Hogyan lehet könnyen eligazodni a különféle célokra készült termékek között? Milyen lépések szükségesek a tökéletes favédelemhez? Cikkünkben ezeket a kérdéseket járjuk körbe.

Az előkészítés, mindennek az alapja

Az első lépés minden esetben a faanyag előkészítése. Legyen szó épületasztalos vagy bútorasztalos munkáról, az előkészítéssel alapozzuk meg a későbbi kinézetet és a tartósságot is. A legfontosabb előkészítési lépéseket (gyalulás, kaparás, csiszolás) követően minden esetben portalanítással, vagy amennyiben szükséges, további szennyeződések eltávolításával kell befejeznünk annak érdekében, hogy az előkezelés hatékony legyen.

A gyalulást, kaparást, csiszolást követően minden esetben portalanítás következik.

 

Az előkezelés

Az alapanyagot ezt követően, felhasználási céljától függően, különféle előkezelési eljárásoknak vetjük alá. Ha kültérre dolgozunk, mindenképpen szükséges a fa konzerválása, ezzel is felkészítve a gomba és a rovarok elleni harcra. Beltéri felületeken ez a lépés kihagyható.

Pácolással lehetőségünk van a fa eredeti rajzolatának kiemelésére, ezért mi örömmel javasoljuk ezt az eljárást. Ugyan az egyenletes felületet nem feltétlenül szükséges pácolni, de ezzel a módszerrel a legkisebb hibát is elrejthetjük, tökéletesíthetjük vele a fa megjelenését. Fontos azonban figyelembe venni azt is, hogy pácolás során a fa színe is megváltozik, ezért is alakulhattak ki olyan divatirányzatok, ahol kifejezetten elkerülik ezt a lépést.

Ezután következhet a színezés, ami a fényezést, lakkozást megelőző lépés. Bátran alkalmazható különféle elképzeléseink mentén, ráadásul az építőiparban épp akkora népszerűségnek örvend, mint a bútorok esetében. Választhatunk vízben-, olajban- és szeszben oldható színezékeket, ízlésünknek és az elérni kívánt hatásnak megfelelően.

A “valódi” munka

Miután megfelelően elvégeztük az előkészületeket az előző két lépés során, a fa felhasználási területének megfelelően (kinti vagy benti) szükséges a következő lépést alkalmazni. Belső térben, otthonunkban vagy irodai környezetben jellemzően nem kell gombásodástól vagy farontó bogaraktól tartanunk.

Ennek ellenére viszont tudni érdemes, hogy a fa már kezelt formájában, akár színezést követően is képes változtatni az alakját, aminek köszönhetően jelentős nedvesség távozik belőle. Ha a fa pórusait kitöltjük, megelőzhetjük az alakváltozást, ezért megfontolandó a tapaszolás alkalmazása.

A tapaszok általában alkidgyanta vagy olajlakk alapú termékek, amik az említett előnyön túl negatív tulajdonságokkal is bírnak, ezért beltéri bútorok esetében használatuk mérlegelést igényel. Amennyiben szükségesnek bizonyul ez a lépés, mindenképpen gondoskodnunk kell közbenső alapozásról, amivel a tapasztás során keletkezett egyenetlenségeket tudjuk eltüntetni.

Különböző fakezelési eljárások közül választhatsz, stílusodhoz illően. 

A látványos rész – a fedőfestés

Talán az egyik legkedveltebb munka a fakezelés során a fedőfestés. Alkalmazásával védelmet nyújtunk a felületnek, valamint szépítjük, esztétikussá is varázsoljuk azt.

A fedőfestés során három különböző hatás közül választhatunk: fényes, selyemfényű, matt. Bármelyik is legyen az ízlésünkhöz leginkább illő, a választás során figyelembe kell venni a funkciót is. Nem mindegy, hogy az adott bútor milyen helyiségben kap végső helyet és milyen funkciót tölt majd be.

A zománcozás, lazúrozás és lakkozás számít a legnépszerűbb eljárásnak.

A zománcozás mellett a lazúrozás és a lakkozás számít a legnépszerűbb eljárásnak bútorasztalos munkáink során. Lakkozás során színtelen, színezőanyag nélküli filmképzőt viszünk fel a felületre, melynek eredménye minden esetben átlátszó, de három különböző finishű lehet (matt, selyemfényű, magasfényű). A lakkréteg az esztétikán túl védi a fa felületét, megakadályozza annak kopását, megkönnyíti tisztántartását, és átlátszóságának köszönhetően a látványt  sem változtatja meg.

A lazúr szintén áttetsző, így a fa természetes erezetét engedi látszani. A lakkal ellentétben viszont pigmentet is tartalmazhat, így a fa eredeti színe megváltoztatható általa. Az effajta színezés ráadásul nem csak a megjelenésen változtat, de a pigmenteknek köszönhetően jelentősen javul az időjárással szembeni ellenálló képessége is.

Látható tehát, hogy a fa anyagok élettartama jelentősen befolyásolható a különféle fakezelési eljárások alkalmazásával – vagy épp azok elhanyagolásával. Mivel természetes alapanyagról beszélünk, fontos, hogy a megfelelő törődést adjuk meg fából készült bútorainknak – a készítés és a mindennapok során egyaránt, hogy hosszú távon gyönyörködhessünk bennük!