• de

Feng Shui – Az otthon művészete

A Feng Shui Kínából származó ősi tudomány, melynek fő célja egy igazán jól élhető, harmonikus és élettel teli lakókörnyezet kialakítása. A harmóniát sokféle módon elhozhatjuk otthonunkba. A Feng Shui például ezt az otthonunkban áramló energiák optimalizálásával éri el. Lássuk, hogyan lehetséges bútorainkkal növelni az otthonunk energiáit!

Otthonunk a nyugalom szigete – amennyiben megfelelően rendezzük be. A Feng Shui művészetével könnyedén segíthetjük a pozitív hangulat kialakítását, csupán néhány alap dologra kell odafigyelnünk otthonunk berendezésekor. A jólét és a nyugalom egyaránt elérhető ez által – vallják a kínaiak. Miért ne tennénk meg tehát ezt a néhány lépést? Ha van kedved, próbáld ki te is!

A Feng Shui alapjául a kényelem fokozása szolgál, amit a megfelelően elrendezett bútorok biztosítanak. A bútorok ideális távolságban való elhelyezése ugyanis tágas és kifinomult érzetet kölcsönöznek lakásunknak, amelyek kedvezően hatnak az energiák (chi) szabad áramlására.

A Flow Chi

Nem lehet úgy írni a Feng Shui művészetéről, hogy ne beszélnénk arról, mi is az a Chi. A Chi ugyanis az egész lakberendezés alapjául szolgál.

A Chi, vagy más néven csí egy kínai fogalom. A hagyományos kínai világnézet szerint nem kevesebb ez, mint magát a világegyetemet betöltő, alkotó alapanyag, energia vagy természeti erő. A világon minden létező a csí mozgásának és átalakulásának eredménye, nem véletlenül olyan fontos tényező ennek figyelembevétele életterünk kialakítása során. A bútorok jó elrendezése tehát képes támogatni a pozitív energiákat, éppen ezért arra kell törekedni, hogy ilyen módon is segítsük a Chi áramlását.

Lássunk egy példát:

A vidám beszélgetések a vidám otthon alapjául szolgálnak, ezért a kanapét, vagy az ülőgarnitúrát érdemes U alakba rendezni, ezzel is elősegítve a beszélgetéseket, melyek következménye a chi folyamatos áramlása.

A kanapé elrendezésével fokozhatjuk a jó energiaáramlást a közös beszélgetések során.

 

Amennyiben nincs lehetőségünk ilyen alakzatba rendezni székeket, arra mindenképp ügyelnünk érdemes, hogy legalább egymással szembe fordítva ne helyezzük el őket, hiszen az kedvezőtlenül hat és elősegítheti a viták kialakulását.

Tovább a jó energiák felé

Ha a Feng Shui szabályait szeretnénk betartani, arra is oda kell figyelnünk, hogy a bútorok hátulja ne nézzen az ajtó felé. Ez minden bútorra igaz, viszont a kiemelt jelentőségű berendezési tárgyak (például a kanapé) esetében erre kiemelt figyelmet kell fordítanunk.

Amennyiben nincs módunk így alakítani életterünket, érdemes tükröket felszerelni, amivel ennek ellenére is segíthetjük az energiák ideális áramlását. Azzal, hogy a szobákban tartózkodó személyek bármikor láthatják az ajtót (akár csak tükörből), kedvezően hatunk a hangulatra.

Vigyázat! Bár az ajtó felé fordított bútorok fontos elemei a Feng Shui szerinti lakberendezésnek, ez a hálószoba esetében kissé másként fest. Ebben a helyiségben ugyanis kifejezetten hátrányos, ha az ajtó felé néz az ágyunk, ezért ezt a fajta elrendezést kerülni érdemes.

A szabad út

Talán a fentiek alapján már látszódik, hogy otthonunk berendezésekor a szabad áramlás biztosítása a cél. Azzal, hogy “szabad utat” adunk a csínek, harmonikussá válik lakásunk. A fentieken túl hogyan biztosíthatjuk még ezt a szabad utat?

Ahhoz, hogy a csí az egyik helyről a másikra áramolhasson, győződjünk meg arról, hogy az ajtóhoz vezető út mindig tiszta. Ezen felül érdemes bútorainkat nem teljesen a falhoz tolni, hiszen, ha a bútor és a fal között szabad tér marad, könnyedebben áramlik az energia. Tovább fokozhatjuk ezt a hatást lámpákkal és tükrökkel, valamint az éles sarkok puhításával. Amennyiben a sarkokba polcokat rakunk, a Chi nem stagnál ott, szabadon halad tovább.

A tükrök kellemes összhatást kölcsönöznek a térnek.

 

A bútorok megfelelő elrendezése és az azok közötti távolság képes tehát támogatni a pozitív energiák áramlását, amire mindannyiunknak szüksége van otthon. Fontos azonban, hogy nem minden helyiségben megegyezőek a szabályok. Lássuk, hol, mire érdemes figyelmet fordítani.

Konyha

Ugyan a konyhában is fontos a bútorok kiválasztása és azok jó elrendezése, azonban ami elengedhetetlen, az a megfelelő világítás kialakítása. Amit a konyhában meg kell tennünk a csí áramlásáért az az, hogy meggyőződünk arról, hogy a fény egyenletesen, az egész konyhában eloszlik.

Nem feltétlenül mesterséges fényekkel szükséges ezt elérnünk, hiszen amennyiben megoldható, érdemes a természetes fényforrásokat szabadon hagyni. Amennyiben nem takarjuk el a konyhai ablakokat nagy, nehéz függönyökkel, rengeteget teszünk a pozitív energiákért. Hasonló hatást érhetünk el azzal is, ha mindig rendezetten tartjuk a konyhát, ami alól nem kivétel az ablaktábla sem. A tisztaság fél egészség – ebben az esetben pedig biztos harmónia is.

A rendezett, tiszta konyha tovább fokozza a harmónia érzetét a Feng Shui szerint.

A gáztűzhelyet gondosan válasszuk el a hűtőszekrénytől és a mosogatótól. Ha tehetjük, a tűzhely másik munkalapon kapjon helyet, de amennyiben ez nem lehetséges, néhány polccal vagy szekrénnyel is segíthetünk. A konyhában a különféle zónák kialakítása előnyös, azonban figyelnünk kell arra, hogy ne olyan eszközt válasszunk ehhez, amivel a csí áramlását akadályozzuk.

Az ajtó itt is kulcskérdés: főzés közben mindenképpen hasznos, ha rálátunk az ajtóra és észleljük, ha valaki belép azon.

Nappali

A beszélgetések, a jókedv és a felszabadultság színtere, nem véletlen hát, hogy kifejezetten fontos a nappali elrendezése.

A szabad áramlás támogatásához kerüljük a torlódást, és ennek érdekében kevés, csak hasznos és szükségszerű bútorokat használjunk a berendezés során. A bútorokat itt érdemes a fal mentén elhelyezni, hogy középen tágas tér alakuljon ki, amit legfeljebb egy kis dohányzóasztallal érdemes megtörni.

A kanapé mindenképpen ajtó felé nézzen, vagy amennyiben lehetséges, egyúttal az ablakok irányába is forduljon. Instant jókedv ez – a hatást érezni fogjuk vendégeinken.

A tévé semmiképp ne középen, sokkal inkább két szoba között helyezkedjen el.

Bármelyik helyiségre igaz, hogy növényekkel nagyban fokozhatjuk a pozitív érzetet, azonban ezekkel is érdemes valamennyire óvatosan bánnunk, hiszen az éleket, tüskéket (például kaktuszok) célszerű elkerülni.

A hálószoba kialakítása, színvilága árulkodik a személyiségünkről is.

 

A hálószoba

Azt mondják, hálószobánk reprezentál minket a leginkább, fontos tehát odafigyelve kialakítani azt is. A Feng Shui szerint ágyunk nem állhat közvetlenül az ajtóval szemben, de ügyelnünk kell rá, hogy lássuk, ha azon valaki belép. Az ágytámla szilárd falon helyezkedjen el, és ideális, ha az ágy további három oldala szabadon marad, így könnyű az ágy körbejárása. (Ha lehetséges, az ágytámlát olyan falon ne helyezzük el, amelynek másik oldalán WC található.)

Az egész szobában uralkodjon rend, azonban ez nem merülhet ki a rendszeres ágyazásban, az is fontos, hogy az ágy alatt ne alakuljon ki káosz, és porcicák se telepedjenek meg ágyunk alatt.

A hálószobánk hangulata különösen fontos, ezért figyeljünk arra, mit teszünk ennek érdekében. Színekkel az összes helyiség hangulata és az ott áramló energia tovább befolyásolható és fokozható, azonban, ha ilyen módon nem is ügyelünk a Feng Shui szemléletmódjára, a fent említett néhány lakberendezési tanács közül érdemes néhányat szem előtt tartani az otthonunk rendezett összképe miatt.