• de

Feng shui – Így alakítsd ki az otthonodat 2020-ban

Új év, új élet! Januárnak a legtöbben néhány fogadalommal és újult erővel vágunk neki. Ahhoz, hogy ez a lendület kitartson és hűen követni tudjuk elképzeléseinket, fontos a kiegyensúlyozott, harmonikus élet megteremtése. Ehhez első lépés a környezetünk rendezett kialakítása. Lássuk, mit ajánl a feng shui a harmónia eléréséhez!

Ha szeretnél békés, nyugodt környezetet kialakítani, megkerülhetetlenül találkozni fogsz a feng shuival. Ez az ősi technika útmutatót ad neked az otthonod tereinek kialakításához, a színek megválasztásához és a bútorok elrendezéséhez egyaránt. Veszíteni valód nincs, így ha azt szeretnéd, hogy 2020 valóban a te éved legyen, érdemes sorba venned az otthonod helyiségeit és kipróbálnod néhányat az alábbi javaslatok közül.

Bejárat, előszoba

Már korábbi cikkünkben is megosztottuk veled, micsoda jelentősége van a megfelelően kialakított előszobának. Innen indulunk reggel utunkra, hogy sikereket érjünk el, és ide érkezünk meg egy fárasztó nap után. A feng shui ennél még tovább megy: már a bejárati ajtónál hangsúlyozza, mennyire fontos az első benyomás. Nem csak mi, a hozzánk érkező vendégek is ezt pillantják meg először, fontos tehát, hogyan fest.

A bejárati ajtót tartsd mindig tisztán, és ügyelj a lábtörlőre is. Ünnepek során (de akár a hétköznapokban is) különféle módon díszítheted is a bejárati ajtót. Használj évszakhoz illő koszorút, virágot, vagy nézz körbe Pinteresten további jó, akár DIY ötletekért.

A díszek színeinél vedd figyelembe, hogy milyen égtáj felé néz az ajtó. Ha északra, akkor inkább a tűz elem színei, míg déli fekvés esetén a kék és a fekete lesz a megfelelő választás.

Ügyelj a tükrök elhelyezkedésére is. A feng shui szerint bejárati ajtóval szembe soha ne helyezz tükröt, még egészen kicsit sem, ezzel ugyanis kedvezőtlen hatással lehetsz a jó energiákra.

Konyha

A konyha a lakás lelke. Éppen ezért fontos, hogy lehetőség szerint minél távolabb helyezkedjen el az otthonunk valamennyi bejárati ajtajától. Bár az összes helyiségre igaz, a konyha esetében kiemelt fontossággal bír a rendszeres szellőztetés és a tökéletes rend, a feng shui alapján ugyanis fontos, hogy az az energiák szabadon áramoljanak.

A növényeket illetően a konyhában könnyű dolgunk van, hiszen fűszernövényekkel tudjuk tarkítani azt. Nem csak a főzést segítő funkcióját illetően fontos ez, az illat és maga a zöld szín is jótékonyan járul hozzá a konyha megfelelő kialakításához.

A rendezett konyhában egyszerűbb és kényelmesebb a sütés, főzés.

A konyhában lehetőség szerint minden részt világítsunk meg. Mindegy, hogy természetes vagy mesterséges fények kialakítására van lehetőségünk, a fő az, hogy minden ponton megfelelően lássunk.

Nappali

A nappali az a helyiség, ahol a család találkozik. Ez a mondat egyértelműen leírja a szoba fontosságát, így a feng shui is részletekbe menően foglalkozik vele. Központi helyiség lévén, a rendezettség és a tisztaság elengedhetetlen. Kiemelt figyelmet érdemes fordítani a nappali minden pontjának tisztán tartására, legyen szó a dohányzóasztalon lévő rendről, a polcok, egyéb bútorok, akár a kandalló megfelelő portalanításáról.

És ha már szó esik a kandallóról, nagyon fontos, hogy semmiképp se helyezzünk el a közvetlen közelében akváriumot, csobogót vagy más vizet, hiszen a feng shui szerint ezzel ellenséges energiákat idézünk elő! További jó tanács, hogy a nappaliban érdemes elkerülni minden éles részletet, sarkot, lehetőség szerint még a növényeinket is úgy válasszuk meg, hogy azoknak lekerekített levelei legyenek!

A feng shui szerint a letisztult, szellős elrendezésű nappali a jó megoldás.

Hálószoba

A hálószobában sem a pihenés, sem a feng shui okán nem szerencsés túl sok elektronikai eszközt elhelyzeni. Ha lehetőség van rá, ne rakjunk televíziót, vagy más tükröződő felületet ebbe a helyiségbe, de legalábbis ne az ággyal szemben helyezzük azt el.

Válassz kényelmes ágyat és gondoskodj a világításról.

A feng shui a legelőnyösebbnek a sima ágyakat tartja, amit tároló rész hiányában nincs lehetőségünk megpakolni. Mivel a kényelem mindennél fontosabb, akár egyedi ágyat is készíttethetünk asztalossal, hogy biztosan minden igényünket kielégítse.

Ráadásul az sem mindegy, hogy a szobában hol helyezkedik el az ágyunk: fontos, hogy az ajtót és az ablakot is lássuk az ágyból. Semmiképp ne legyünk háttal az ajtónak és lehetőleg az ablak alatt se feküdjünk.

A kerek formák itt is jótékony hatással bírnak: érdemes lekerekített lámpaernyőket használni vagy lehetőség szerint kristálycsillárt választani.

Ahhoz, hogy a lehető legnagyobb örömünket leljük otthonunkban és ennek következtében az életünkben is, fontos odafigyelve kialakítani a rendelkezésünkre álló tereket. Ezen felül érdemes figyelni a rendszeres szellőztetésre és a rendezett, tiszta környezetre is. Ebben az évben meg kell tanulnunk az elengedést is: minden feleslegessé vált tárgytól érdemes megszabadulni, ezzel is helyet adva az életünkbe lépő újnak. Boldog új évet kívánunk. 🙂