• de

Gyermekbarát bútorok – ezek a legfontosabb szempontok

A gyermekbarát bútorok kiválasztása rendkívül fontos, amikor új családtag érkezik a családba. Az olyan bútorok, amelyek biztonságosak, tartósak és gyermekek számára kényelmesek, elengedhetetlenek a gyermekbarát otthon kialakításához. Az alábbiakban bemutatunk néhány fontos szempontot és javaslatot a bútorok kiválasztásához, amivel nem csak megkönnyíthetőek a mindennapok, de úgy válik otthonunk gyermekbatárrá, hogy közben stílusos és kényelmes is marad a család minden tagja számára.

Biztonság mindenek felett

Nem is kezdődhetne mással ez a cikk, mint a legfontosabb szemponttal. Ha gyermekekről van szó, az első, és minden szempontot megelőző tényező mindig a biztonság. Ha biztonságos gyermekbarát bútort szeretnénk választani, több különféle szempontot is figyelembe kell vennünk. Talán a legfontosabb, hogy a választott bútorok ne tartartalmazzanak éles vagy veszélyes részleteket, amelyek sérülést okozhatnak a család legkisebb tagjainak. Tipikusan ilyenek az éles asztal sarkok, melyek lekerekítésével könnyedén biztonságosabbá varázsolhatjuk a bútort. Nem szükséges tehát feltétlenül új bútorokra beruházni emiatt: baba boltokban kapható kiegészítőkkel valóban néhány mozdulat ez. Ha belejöttünk a szerelésbe, érdemes átvizsgálni meglévő bútorainkat is. Ügyelnünk kell ugyanis arra is, hogy a bútorok stabilak legyenek, nehogy könnyen felboruljanak, ha a gyermek rájuk támaszkodik vagy megpróbál felmászni.

Tipp: A sarokvédők és ajtózárak hasznosak lehetnek a sérülések megelőzésében, de a csavarok megerősítése is elengedhetetlen.

ha átgondoltak vagyunk, nem csak a gyerekszoba lehet gyerekbirodalom

Tiszta, de meddig?

Gyermekbarát bútorok választásánál a második szempont a tartósság és a könnyű tisztíthatóság kell, hogy legyen. A gyerekek (sokszor már babaként) gyakran okoznak kisebb-nagyobb károkat és foltokat a bútorokon, ezért olyan anyagokat érdemes választani, amelyek ellenállnak a kopásnak és könnyen tisztíthatók. Például, műbőr, mosható textilek vagy könnyen tisztítható felületek jó választásnak bizonyulhatnak. Az igazán profik olyan alapanyagokat is bevetnek, amik nem gyűjtenek ujjlenyomatokat, például a krono design újdonságai között válogatva.

a megfelelő anyagválasztás kiemelten fontos, ha gyerekünk van

Gyerekszemmel

A harmadik szempont a méretarányosság, azaz a bútorok méretének figyelembe vétele. Gyermekbarát bútorokat választva ügyeljünk arra, hogy a bútorok megfeleljenek a gyermekek méretének és igényeinek. A bútorok többségét jellemzően felnőttek számára és felnőtt szempontokat figyelembe véve készítik el, így nem ritka, hogy gyermekünk nem tudja azt a saját magasságának köszönhetően biztonsággal használni. Sőt, gyakran nem csak biztonsággal, hanem sehogyan nem képes használatba venni a bútort. Ez lehet előny is, ha valamit kifejezetten távol tartanánk a legkisebb családtagoktól, de ahogyan ő cseperedik, egyre inkább hátránnyá válik. A gyermekek szeretik használni a közös bútordarabokat is, így a választás során érdemes lehet figyelembe venni azt, hogy magasságunktól függetlenül kényelmes legyen a választott darab. Például, alacsonyabb ágyak, kanapék vagy asztalok lehetnek kényelmesebbek és könnyebben kezelhetőek a gyerekek számára, de egy megfelelő méretű bútor kiválasztásával a fiókok és polcok elérését is segíthetjük – ha szeretnénk. 🙂

fontos, hogy minden játéknak elegendő helye legyen

Elérje vagy ne érje?

Fontos szempont lehet tehát a tárolási lehetőség is. Gyermekbarát bútorokat választva figyeljünk arra, hogy legyen elegendő tárolóhely a játékok, ruhák és egyéb holmik számára. Olyan bútorokat keressünk, amelyek rendelkeznek polcokkal, fiókokkal vagy rekeszekkel, hogy rendezetten tarthassuk a gyermek dolgait, és ügyeljünk arra is, hogy számára is könnyen elérhetőek és kezelhetőek legyenek ezek a bútordarabok. Könnyen és biztonságosan tudjon a játékokért nyúlni, és ne akadályozzuk az egyedüli reggeli készülődést, öltözködést se.

A választás során tehát a biztonság, a tartósság, a méretarányosság, a tárolási lehetőségek és a kényelem a legfontosabb szempontok. A gyermekbarát bútorok biztosítják, hogy a gyermek biztonságosan és kényelmesen belakhassa a lakás minden területét, ezáltal megkönnyítve a szülők számára a rend és funkcionalitás fenntartását. Legyenek ezek az új bútorok olyan befektetések, amelyek hosszú távon szolgálják a gyermek és a család igényeit, mindig tekintsünk túl az aktuális élethelyzeteken. Az ideális bútorok hosszú évekig szolgálják a család összes tagját.