• de

Hygge – avagy hogyan válik a lakásod otthonná

A hygge kifejezés, amely a dán nyelvből ered, az elmúlt években meghódította a világot. Mára egyre többen tudatosan alkalmazzák a mindennapjaikban, illetve az otthonaikban. De vajon miben rejlik a hygge, azaz a dán életérzés titka és mitől olyan népszerű?

A hygge életérzés több lakberendezési stílusnál. Túlmutat néhány hangulatos gyertyán és kényelmes pokrócon, berendezési tárgyon. A hygge fogalmának elterjedésével egyre több ember számára válik világossá, hogy miért is a dán az egyik legboldogabb nemzet. Ugyanis a hygge fogalma az élet egyszerű örömeinek élvezete, a meghittség, az otthonosság köré épül, ezeket foglalja magába. Egyszerre hat a legtöbb érzékszervünkre: a látásunkra, ízlelésünkre, szaglásunkra.

A hygge természetesség, otthonosság és szépség, amiben jó lenni!

Bár a természet ébredésével egyre gyakrabban hagyjuk el otthonunkat, mégis fontos, hogy hazaérkezve a lehető legnagyobb boldogságot és kényelmet élhessük át. Ebben segít, ha olyan lakberendezési elemeket alkalmazunk, amelyek számunkra ezt az érzetet biztosítják. Ebből is érződik, hogy a hygge nem általános értelmű, nem ad egyértelmű útmutatót – ha a hyggét követjük, azokat a dolgokat érdemes beépítenünk az életünkbe, melyek szubjektív módon szolgálják a kényelmünket és nyújtanak boldogságérzetet. Abban azonban talán megegyezhetünk, hogy létezik néhány olyan lakberendezési elem, amely szinte mindenki számára meghitt hangulatot és komfortérzetet teremt. Lássuk, melyek ezek!

Világítás – Fényből sosem elég!

Talán te is gondolkoztál azon a téli időszakban, hogy otthonod megvilágítása nem az igazi. Magyarországon alapvetően a mennyezet közepén lelógatott csillárok vagy egyéb, központi megoldások jelentik a fő fényforrását a helyiségeknek, azonban ezek aligha szolgáltatnak elegendő fényt számunkra. Néhány éve elterjedtek a különféle gipszkarton és egyéb álmennyezet építésekkel kialakított lámpák is, amelyek jelentősen előnyösebb és erősebb fényforrást jelentenek az otthonainkban. Ezek kialakítása ugyanakkor nem csupán bonyolult és költséges, de a meghitt, kedves hangulatot sem feltétlenül teremti meg számunkra. Kétségtelen azonban, hogy ezzel a megoldással sokkal több lehetőségünk nyílik a fényekkel való játékra és a különféle terek eltérő megvilágítására. A dánok otthonaiban a lámpák egyértelműen ott és oda világítanak, ahova kell.

A dán lakberendezési stílus gyakran épít a hangulatfényekre.

Otthonunkban további lehetőséget kínálnak a megfelelő világításra az okosan elhelyezett állólámpák, kisebb lámpák, de a dán otthonokból a gyertyák és más hangulatvilágítások sem hiányozhatnak. Ezek persze nem kifejezetten világítási funkcióval bírnak, sokkal inkább hangulati elemként szolgálnak. Ha a hygge stílust szeretnénk meghonosítani lakásunkban, könnyen azon kapjuk magunkat, hogy nincs olyan része kuckónknak, ahol ne lenne legalább néhány – akár illatos – gyertya. A dán életérzést nem csupán a gyertyák meleg fényeivel, de a jól megválasztott izzó színekkel is elérhetjük. A megfelelő hatás eléréséhez érdemes a meleg fényű izzók közül válogatni, melyek inkább sárgás vagy természetes fehér fényt kölcsönöznek a hűvösebb, kékes árnyalatok helyett.

Az otthon melege – Fűtés, okosan

Természetesen mit sem érnek a meleg fények valódi meleg nélkül. A hygge ugyanis nem csak a meleg hangulatot szavatolja, hanem az optimális hőérzetre is hangsúlyt helyez. A dánok számára nem csupán a távfűtés vagy a különféle gázzal működő megoldások jelentik a fűtést, hanem ezen a területen is a legváltozatosabb, igazán kedves megoldásokat találjuk. Ilyenek például a kandallók vagy a mutatós kályhák. Érdemes ezeket az alternatív módszereket is bevetni, hiszen ezek valójában túlmutatnak a funkcionalitáson. A hangulat, amit egy kandalló áraszt, még akkor is szívet melengető, ha csak valamilyen ál-megoldásról beszélünk.

Fa alapanyag, a természetesség jegyében

A legtöbb dán otthont a fabútorok teszik igazán meghitté, kényelmessé, “hyggévé”. A természet mint inspirációforrás egyébként is jellemző náluk. Nem pusztán az anyaghasználatban, de a formákban is igyekeznek az egyszerű és természetközeli lehetőségeket keresni. 

A hyggére jellemző a különböző természetes anyagok ízléses vegyítése.

A bőr, szőrme, rattan és egyéb természetes anyagok is meghatározó részei a dán lakberendezési stílusnak, de kétségtelen, hogy ha egy anyagot kéne kiemelni, mely visszaadja a hygge életérzést, az a fa. Az otthonosságot ezen felül fokozhatjuk különféle anyagok keverésével is. Egy bőr kanapé, falábakkal vagy egy szőrmével borított étkezőszék elképesztő hangulatot áraszt.

Természetesség, szépség, otthonosság. Ha három szóban kellene válaszolni arra a kérdésre, hogy mi is az a hygge, talán ezek adják meg leginkább a választ. Ne feledjük azonban, hogy ez nem pusztán otthonainkat, hanem saját, belső hangulatunkat is meghatározza, ha a dánokat követjük. Legyünk kedvesek otthonunkkal, magunkkal és másokkal egyaránt. Így élhetjük meg igazán mindazt, ami szép az életben. És ez az, ami a dánokat az egyik legboldogabb nemzetté teszi.