• de

Így válaszd ki a tökéletes étkezőasztalt

Blogunkban már többször is említettük, mennyire fontos a konyha, az étkező rész, hiszen gyakran ez a helyiség az otthon lelke. Az étkezőasztal körül gyűlünk össze, és sokkal több minden történik itt egyszerű étkezésnél. Nagy beszélgetések a jóleső falatok mellé, sok nevetés, családi kupaktanács. Ha számodra is fontos mindez, nem mindegy, milyen asztalt választasz.

Akár a konyhában, akár külön étkező helyiségben találod meg a helyét, az étkezőasztal az egyik legfontosabb bútordarab otthonodban. Ahogyan korábbi cikkünkben már írtunk róla, különféle funkciókkal bíró bútordarab ez, ami miatt nem mindegy, milyen darabra esik a választásod. A legfontosabb szempontokat összeszedtük a döntéshez, most pedig megmutatjuk, hogyan tudod még tovább szűkíteni a kört vásárláskor.

Mérj és válassz okosan

A rendelkezésedre álló teret érdemes maximálisan kihasználnod, ha étkezésről van szó. Talán most úgy gondolod, hogy egy kisméretű asztal is elegendő lehet, ugyanakkor fontos, hogy ne kizárólag a jelenlegi élethelyzetedet vedd alapul a választásnál. Az asztal ugyanis számos különféle módon használható, túlmutatva az étkezési funkcióján.

Ennek megfelelően érdemes a választást egy alapos méréssel kezdeni. Mindenek előtt mérd le az étkezésre szánt hely nagyságát ahhoz, hogy biztosan megfelelő nagyságú és formájú asztat válassz. Legtöbben szögletes formákban gondolkodnak az étkező berendezése során, de te ne feledd az általános szabályt: kis hely esetén sokkal praktikusabb megoldás a kör alak.

A kerek étkezőasztalok kis helyigényűek, négy fő számára általában ideálisak.

A méretek meghatározásánál ne csupán az asztal centimétereivel számolj, fontos, hogy hozzáadd a székek szélességét és mélységét is, valamint kalkulálj a kényelmes mozgással, az ehhez szükséges plusz térrel is. Érdemes akár 120-130 centimétert is hagynod az asztal széle és a fal között. Ha úgy érzed, ezáltal túlságosan csökkenne az elhelyezhető asztal mérete, akkor számolj újra. Bárhogyan is döntesz, fontos, hogy 90 centimétert feltétlenül hagyj a fal mellett ahhoz, hogy később ne okozzon bosszúságot a székek használata.

Megfelelő asztalhoz megfelelő széket

A számításnál fontos tehát, hogy figyelembe vedd a székek adatait is, de ez még mindig nem minden! A székeknek ugyanis nem csak magassága, szélessége és mélysége számít, hanem a formája és kialakítása is befolyásolja a kényelmes használatot.

Ha például kisebb hellyel gazdálkodhatsz, érdemes olyan székeket választanod, amelyek teljesen betolhatók az asztal alá. Hasznos lehet, ha karfa nélkülit választasz, de mindezt segít eldönteni az asztal kialakítása.

Olyan étkezők esetében, ahova nem választhatsz akármekkora méretű asztalt, érdemes figyelned a következő szempontokra is:

  1. Az asztallábak vékonyak legyenek, ne foglaljanak felesleges helyet.
  2. Előnyös lehet, ha a kialakítása során az asztallap nem kapott úgynevezett “szoknya” részt, ami a kinézeten túl más funkcióval nem bír (fix asztal esetén).
  3. Jó, ha a mérete növelhető vagy csökkenthető, így a hétköznapokban összecsukott asztal egy vendégség során bővíthetővé válik.
A jó étkezőasztal megfelel alapanyag, méret és forma szempontjából az igényeknek.

A szükséges és lehetséges méretek meghatározásánál további számolásokra is szükség lesz. Ahogyan a fentiekben már említettük, nem elegendő, ha az asztal faltól való távolságát figyelembe veszed, kalkulálni szükséges az ott helyet foglaló személyekkel is.

Cél, hogy mindenki kényelmesen elférjen, és elegendő helye jusson az étkezéshez. Ahhoz, hogy egymással való összeütközés nélkül tudjunk étkezni, személyenként legalább 60 centiméterrel kell számolni, valamint figyelembe kell venni azt is, hogy az asztal sarkától legalább 30 centiméter távolságra helyezkedjen el a hosszú oldalon ülő. Amennyiben ez utóbbit is belekalkulálod, úgy a rövid oldalon az úgynevezett “asztalfő” pozíciója is kényelmesen használhatóvá válik, ami lehetővé teszi további emberek asztalhoz ülését.

A számokról nagyvonalakban

Ahogyan a fentiekből érezhető, érdemes körültekintőnek lenni az asztal méretének megválasztása során. Ha úgy érzed, számodra nem szükséges ez az alaposság, vagy nem szeretnél különféle méréseket végezni, akkor íme néhány szempont segítségként, amit az ideális étkezőasztal kiválasztása kapcsán az évek alatt megtapasztaltunk:

  • Ha 4 személy számára választasz asztal, akkor a 120 centiméteres asztalok között válogass. Lehet négyszögletű vagy kerek, akár téglalap alakú is. Ez utóbbi esetében úgy tudsz spórolni a mérettel, ha csak a hosszú oldalakon számolsz székekkel, a rövideket szabadon hagyod.
  • 6 ember számára a 160 centiméteres asztal lesz a megfelelő választás. Ha ilyet szeretnél, mindenképpen igénybe kell venned az asztal minden oldalát az ültetés során.
  • Amennyiben pedig 8-an szeretnétek helyet foglalni az asztal körül, legalább 200 centimétereset válassz. Ilyen esetben a kör alak már nem lehetséges, hacsak nem vagy esküvői szolgáltató és nem egy hatalmas térben kell elhelyezned az asztalt. 🙂
  • Amennyiben az időtállóság is fontos szempont számodra, javasoljuk, hogy a fabútorok között nézelődj.

Ne felejtsd, bármilyen asztal mellett is teszed le voksodat, tudnod kell azt, hogy átlagosan hány ember üli majd körbe azt. Ha körültekintő vagy, biztos lehetsz benne, hogy nem csak az igényeidnek és szükségeidnek megfelelő, de a kényelmeteket is jól szolgáló bútort választasz – ha pedig megbízható helyen, fából készült modellre esik a választásod, biztos lehetsz benne, hogy időtálló megoldást találtál, amely sokáig szolgálja majd családod igényeit. Szép pillanatokat kívánunk nektek mindehhez!