• de

Ipari konyhastílus – modern és funkcionális

Az ipari stílusú konyhák egyre népszerűbbek azok körében, akik modern és funkcionális otthont szeretnének. E stílus nem csak látványos, de rendkívül gyorsan kivitelezhető is, nem hiába lett olyan népszerű. Az indusztriális stílus általában a gyártó üzemekből és raktárakból származó elemeket használja, így a konyha erős, határozott megjelenésű, de egyben modern és stílusos is. Ha neked is tetszik ez a stílus, érdemes tovább olvasnod, mert hozunk néhány tippet a tökéletes ipari stílusú konyha kialakításához.

Az ipari stílusú konyhák egyre népszerűbbek azok körében, akik kedvelik a letisztult, modern megjelenést, és szívesen látnak durvább felületeket is otthonukban. A határozott, durva hatásért az anyaghasználat felel, ugyanis ebben a stílusban főként beton, acél és fa elemek keverednek, ráadásul a jellemzően sötét színek még tovább fokozzák a hangulatot.

Színek a letisztultság jegyében

Az indusztriális stílusú konyhákban a leggyakrabban használt színek közé tartozik a fekete, a szürke, a sötétkék és a rozsdabarna. Klasszikus ipari színek ezek, hiszen ebben a közegben a króm felületek és ezek színhatása nagyon meghatározó. Ezek a színek jól illeszkednek a durva anyagokhoz, például a betonhoz és a fémhez.

Fontos tehát, hogy a színek ne legyenek túl élénkek, illetve túl sokféle színt sem érdemes egyszerre alkalmazni. A cél legyen inkább az egyszerűség és a letisztultság, melyet a sötétebb árnyalatok hangsúlyoznak.

Berendezési ötletek

Az ipari stílusú konyhákban az elsődleges szempont a funkció és a kényelem. Gondoljunk csak bele, hogy egy étterem konyhájában, ahol többen is együtt dolgoznak, mindezt ráadásul gyorsan teszik, mekkora segítség lehet az átláthatóság és a könnyű mozgás. Az esztétikai megjelenés tehát nem elég, ha vonzó, praktikummal és az ergonómiával együttműködve is működnie kell.

Az ütős megjelenés mellett az ipari stílusú konyhákban a tervezők gyakran használnak acél- és üvegelemeket, amelyek nyitott polcokon keresztül, vagy akár hűtőszekrényen is megjelenhetnek, igazán egyedi külsőt kölcsönözve a konyhának.

Az ipari stílusú konyhákban kiváló megoldást jelentenek a tároláshoz a nyitott polcok, amelyek a legkülönfélébb használati tárgyaknak, edényeknek és serpenyőknek is otthont adnak. Jellemzően tehát nyitott terűek ezek a konyhák, az eszközök és edények szabadon láthatóak a polcokon.

Kiváló példa a Kesseböhmer YouK termékei, amik kifejezetten jó ízléssel használják fel az indusztriális stílus kötelező elemeit.

Hogy ne legyen annyira rideg az összhatás, az ipari stílusú konyhában gyakoriak a vastag fa tálcák, illetve egyéb fa elemek is, amelyek meleg kontrasztot adnak az acél vagy beton felületekhez.

a fa elemek, például a munkapult jól kiegészíti az ipari stílust

Valamint jó ötlet lehet játszani a fényekkel és a különféle zöld növényekkel is – ne feledjük, mindkettő melegíti és otthonosabbá varázsolhatja a konyhát, amennyiben átgondoltan alkalmazzuk.

Ipari stílusú bútorok

Az ipari stílusú konyhában a bútorok jellemzően kemény és tartós darabok. Ahogyan az ipari felhasználás során, úgy otthon is strapabíróak ezek a bútorok, így a beruházás könnyen megtérül.

a fém bárszékek és nyitott polcok jól mutatnak az indusztriál stílushoz

Az ipari konyhaasztalok gyakran masszív, fa tetejű asztalok, amelyek vastag fém lábakra vannak erősítve. De elképzelhetőek a rozsdamentes acél munkapultok is, amik nem csak fokozzák a hatást, hanem a tisztíthatóságot is megkönnyítik.

A stílust mélyíthetjük fém bútorokkal is, beleértve az ipari stílusú székeket és a bárszékeket, de ha e helyett fa bútorokat választunk, az melegebb hatást kölcsönöz a helyiségnek. Játszunk bátran a textúrákkal, azonban a színekkel bánjunk óvatosan. Könnyen lehet túl rideg az így kialakított konyhánk, kis odafigyeléssel azonban finomíthatunk a hatáson.

igazán a loft lakásokban mutatós az ipari stílusban kialakított konyha

Látható tehát, hogy az ipari stílus könnyen kialakítható, és kezelhető, azonban fontos megjegyezni, hogy nem mindenhol mutatnak jól. Ez a stílus főként a loft lakásokban, vagy legalábbis nagyobb belmagasságnál és egy bizonyos négyzetméter felett mutatnak igazán jól. Ha tetszik ez a stílus, szívesen segítünk átgondolni az ideális kialakítást, és a fa bútorok helyét ebben a környezetben.