• de

Izgalmas enteriőr, természetes anyagokkal

Időről időre visszatér az otthonokba a természetesség. Számtalan lehetőséget rejt magában, hiszen a természet a legkülönfélébb anyagokkal gazdagít minket. Natúr hatást csempészhetünk otthonunkba például fa, kő, tégla, len vagy bőr berendezési tárgyakkal, de óvatosnak kell lennünk, hiszen könnyedén lesz unalmas és egyhangú a végeredmény. Íme néhány tipp, hogyan teremtsünk a természetességgel izgalmas megjelenést.

A természetes, natúr otthonok újra reneszánszukat élik. Azt gondolnánk, hogy egy olyan stílus, ami rendszerint visszatér, nem okozhat már meglepetést, viszont ez közel sem így van! Számtalan kreatív megoldást rejt magában a természetesség is, viszont könnyedén unalmas összhatást kelt, ha nem ügyelünk a változatosságra. Lássuk, milyen különféle megoldásokkal alakíthatjuk át otthonunkat igazán izgalmassá!

1. Keverjük-kavarjunk

Akár a minimalista, akár gazdagabb lakberendezési stílus hívei legyünk, a textúrákkal és anyagokkal való játék rengeteg lehetőséget rejt magában. Ha törekszünk arra, hogy minden tekintetben natúr bútorokat és berendezési tárgyakat használjunk, akkor sem kell megijedni: bátran keverhetjük ezeket is egymással.

A természetben a legkülönfélébb anyagokat találjuk meg. Olyan alapanyagokkal találkozhatunk, mint a fa, bőr, szőr, len, kerámia, tégla, de itt említhetjük a különböző fémeket is. Ezek megfelelő kombinációja pedig nem csupán ezernyi lehetőséget rejt, de így biztosan elkerülhetjük, hogy unalmassá váljon az enteriőr.

A természetes alapanyagok meleg összhatást eredményeznek. 

 

Mivel natúr, vagy más néven, természetes hatásra törekszünk, az alapanyagokat is a természetben kell keresnünk. Persze ez nem azt jelenti, hogy nekünk kell beszerezni az alapokat, majd saját kézzel készíteni belőle a különféle tárgyakat. Egyszerűen csak szenteljünk kiemelt figyelmet a vásárlás során a minőségi anyagoknak.

Nem lesz természetes hatású az otthonunk olcsó hatású bútorokkal, ezért érdemes elkerülni például a fa erezetűre festett műanyagot, ahogyan a tégla mintájú tapéta sem mutatós megoldás. Jó néhány kombinációra van lehetőségünk, amelyeknek csak a képzeletünk szab határt. Ha igazán egyedi megoldást szeretnénk, egy bizonyos anyag különféle típusait is bátran keverhetjük. Nehéz például jól mixelni a különböző fafajtákat, de ha megtaláljuk az összhangot, igazán hangulatos otthont alakíthatunk ki általa.

Ugyanez igaz a színekre is. A natúr hatás megőrzése érdekében nem szerencsés élénk vagy túlzottan sokféle színt használni, de egy-egy szín árnyalataival határozottan érdemes játszani! Ne feledjük, minden színnek számos árnyalata van, és ez igaz a faszínekre is. Ha odafigyelünk arra, hogy lehetőség szerint ne keverjük a meleg árnyalatokat a hidegekkel, biztosan tetszeni fog a végeredmény.

Korábbi cikkünkben már írtunk róla, hogy a megfelelő textilekkel különösen hangulatos otthont alakíthatunk ki, arról viszont még nem beszéltünk, hogy az eltérő textúrák keverése jól megállja a helyét a természtes stílusú otthonokban is: bátran keverhetjük a pamutot a lennel, és a kötött párnánk mellett is jól mutatnak a bőrből készült elemek.

2. Minták és formák

A természetben többféle mintát és formát megtalálunk. Gondoljunk csak a fák leveleire, vagy akár a különféle ásványokra. Rengeteg szín, rengeteg minta és forma, melyeket összeköt a természet, így bármennyire is különbözőnek gondolnánk, mégis remekül kiegészítik egymást.

Otthonunkban is bátran keverhetjük a különféle mintákat, ezzel is megtörve a természetes berendezési tárgyak egyhangúságát. Minél többet használunk belőlük, annál különlegesebb lesz a végeredmény. Ugyan javasolt a minták változatos alkalmazása, mégis fontos, hogy jó ízléssel válasszuk meg azokat, hiszen könnyedén rendezetlen hatást kelthetünk enélkül a lakásban.

A természetes textúrák otthonossá teszik az enteriőrt.

 

A formákkal is bátran játszhatunk, sőt, kifejezetten fontos egy-egy érdekes formavilágú bútor a természetes stílusú lakásokban. Az ilyen letisztult helyiségekben ugyanis elengedhetetlen, hogy valami vonzza és vezesse a tekintetünket, erre pedig kiváló megoldás egy-egy (tényleg nem több!) különleges vonalvezetésű bútor.

3. Növény és még több növény

Ha természet, akkor növények. Több korábbi cikkünkben ajánlottuk már, hogy gazdagítsuk a tereket zöld növényekkel, de a natúr otthonokban ennek még nagyobb jelentősége van. A végtelen zöld árnyalat, a különféle méretű levelek és az izgalmas formák nem kiegészítői, sokkal inkább alapkövei a természetességnek.

A változatos zöld növények a természet színeivel gazdagítják otthonunkat. 

 

A különféle zöldekkel a természet hangulatát, illatát, látványát teremtjük meg otthonunkban, de ez még nem minden! A növények bizonyítottan jótékony hatással bírnak hangulatunkra és mentális egészségünkre is, és természetesen extra oxigénforrásként is elkönyvelhetjük őket. Egy helyiség sok okból lehet unalmas, vagy egyhangú, de egy biztos: ha növényekkel gazdagítjuk, elkerülhetjük a szürkeséget.

Ha elengedjük a fantáziánkat és bátran nyúlunk a különféle, a természetben egyébként is fellelhető anyagokhoz, színekhez, mintákhoz és formákhoz, biztosan olyan végeredményt kapunk, amelyre senki nem mondja majd, hogy egyhangú. Kísérletezz bátran!