• de

Kamra kialakítása okosan

A konyhai sürgés-forgás életünk és mindennapjaink szerves része. A konyha nem véletlenül jelentős része otthonunknak. Az itt készített ételek, a családi közös étkezések, az asztal körüli nagy beszélgetések mind egyértelművé teszik, hogy a konyha jóval több, mint a lakás egy helyisége. Lelke van, és ez otthonunk lelke. Ha pedig ehhez kamra is tartozik, még teljesebbé válhat konyhánk.

A konyhai tevékenységek köre igen széles: a főzéstől a mosogatásig számtalan feladat vár ránk. Ezek a feladatok könnyen okozhatnak bosszúságot, ha nem gondoskodunk a gördülékeny munkavégzésről. Ha eddig nem érezted a fontosságát a konyha megfelelő kialakításának, ideje megfontolnod ennek jelentőségét. A mindennapi feladatokat ugyanis számos módon megkönnyíthetjük – vagy épp ellenkezőleg, megnehezíthetjük a konyha és annak rendszerezésének átgondolásával. Ilyen segítség lehet például a megfelelő tárolás.

Ehhez a legfontosabb, hogy megfigyeljük konyhai tevékenységeinket, és a konyha tervezésénél figyelembe vesszük az itteni tapasztalatainkat.

Első lépésként ennek mentén a szükséges bútorokat kell megfontolni és kialakítani. A konyhai bútorokról több cikkünkben is írtunk már, és elárultuk, hogy minden esetben a tervezés és a tevékenység átgondolása a kulcs a jól használható konyhához.

Érdemes átgondolni, miből mennyit tárolunk otthon

Ha konyhabútorokról beszélünk, választhatunk fiókos elemeket, felső- illetve alsószekrényeket, de népszerűek az állószekrények/ magasszekrények is. Érdemes átgondolni a minél jobb helykihasználást, és a sarkokat is kialakítani tárolásra alkalmas polcokkal, vagy egyéb megoldásokkal. Sőt, ma már nyitott polcokban és szekrényekben is gondolkodhatunk, ha elegendő helyünk van a konyhai tároláshoz.

Látható tehát, hogy a lehetőségek és a kombinációk száma végtelen, ezért is fontos, hogy a tervezésnél tudjuk meghatározni az igényeinket, szükségleteinket, és nem utolsó sorban a lehetőségeinket. Amennyiben ezt megfelelően meg tudjuk fogalmazni, egy szakember pillanatok alatt megtalálja a legjobb megoldást, és olyan konyhai szekrényeket tervez (és készít), ami megkönnyíti a mindennapi konyhai teendők ellátását.

A tervezés során javasoljuk figyelembe venni a kamra kialakításának lehetőségét is. Természetesen az ideális állapot az, ha erre külön kis helyiséget tudunk dedikálni, azonban a fentebbi szekrény típusok szintén alkalmasak lehetnek arra, hogy akár a konyhán belül létrehozzuk és berendezzük a “kamraszekrényt” vagy “kamrapolcot”.

Akár kisebb, akár nagyobb kamráról van szó, vannak olyan általános szabályok, amiket figyelembe kell venni a kialakítás során. Az első (és talán legfontosabb) ilyen íratlan szabály az, hogy a kamra kialakítása előtt szelektáljunk, hogy fel tudjuk mérni a valós hely igényünket. Látnunk kell azt, mennyi helyre van szükségünk, ez azonban nem lehetséges akkor, ha nem tudjuk pontosan, mit és milyen mennyiségben szeretnénk tárolni.

A szelektálás továbbá segíthet abban is, hogy felmérjük, milyen tárolási mód lenne ideális számunkra. Például amennyiben főként konzerveket kívánunk elhelyezni a kamrában, akkor egészen más módon szükséges megtervezni a kamrát, mint ahogyan azt zöldségek, gyümölcsök tárolásához tennénk.

kisebb konyha esetén néhány kamrapolc is segítség lehet

A szelektáláshoz tartozik az is, hogy átgondoljuk étkezési és főzési szokásainkat, és átgondoljuk, milyen típusú élelmiszerből milyen mennyiséget tárolunk általában otthon. Azt is érdemes ilyenkor megfigyelni, hogy mennyire igazodik a jelenlegi helyzet a felhasználói szokásainkhoz. Például, amennyiben jellemzően ritkán használunk lisztet, nem érdemes egy egész polcot elkülöníteni különféle típusú lisztek tárolásához.

Amennyiben valamiből mégis nagyobb mennyiséget tárazunk be, elengedhetetlen a szavatossági idők figyelembevétele a rendszerezésnél.

Hasonlóan fontos kérdés lehet a kamra kialakításánál az is, hogy vannak-e olyan élelmiszerek, amikhez nem szeretnénk, ha háziállatunk vagy akár gyermekünk hozzáférne. Amennyiben ilyet is tárolunk otthon, érdemes azok elzárásáról, vagy magasabb polcon való elhelyezéséről gondoskodni.

Kiváló megoldás lehet erre a magasszekrény felsőbb polca, de akár fiókban is tárolhatunk biztonságosan.

A Kesseböhmer vasalatokkal könnyedén berendezhetjük a kamrát vagy az erre alkalmas részt konyhánkban, ugyanis szabadon válogathatunk a különféle megoldások között. Otthonunk más helyiségéhez hasonlóan a kamra esetében is fontos, hogy családunk mindennapi szokásait vegyük figyelembe a tervezésnél, ugyanis az interneten található szemetgyönyörködtető megoldások gyakran tévútra visznek.

Összességében elmondható, hogy a kamránkat vagy az e célra szánt bútorokat az alábbiak mentén érdemes kialakítani:

  1. Fontoljuk meg az elrendezést: Vegyük át konyhai és fogyasztói szokásainkat és gondoljunk előre arra is, hogy milyen funkciókra szeretnénk használni a kamrát, és mekkora hely áll rendelkezésünkre.
  2. Használjunk praktikus tárolási megoldásokat: Legyenek a kamrában könnyen hozzáférhető polcok, kosarak és fiókok, hogy minden tárgy rendben legyen tárolva, és könnyen megtalálhassuk, amire szükségünk van. A mindennapjainkat könnyítheti meg az átlátható, praktikus kialakítás, legyen szó kamra helyiségről, vagy csupán néhány polcról.
  3. Gondoljunk a megfelelő világításra is: Az alaposan megvilágított kamra sokkal hasznosabb és funkcionálisabb, mint az, amelyben sötét és nehezen látjuk a tárgyakat. Érdemes beépíteni egy jó minőségű, erős világítást, amire akár már szekrények vagy fiókok esetében is van lehetőség.
  4. Gondoljunk a megfelelő szellőzésre: Mivel a kamrában sok tárgy és eszköz található, amelyek idővel porosak és koszosak lehetnek, fontos, hogy legyen megfelelő szellőzés. Különösen fontos ez olyan különálló helyiségnél, aminek nincsen ablaka. Ez esetben érdemes beépíteni egy légkondicionálót vagy egy szellőzőventilátort, hogy a levegő friss és száraz maradjon.
  5. Rendszeresség, rendezettség: A kamrában lévő tárgyak és eszközök könnyen elcsúszhatnak és rendezetlenség alakulhat ki. Érdemes időnként rendet rakni a kamrában, és visszahelyezni az eszközöket a megfelelő helyükre, hogy minden rendezett és átlátható legyen. Időről időre nézzük át a lejárati időket is.

Tehát a helyes sorrend: átgondolás, tervezés, megvalósítás, minden fontos szempontunkat figyelembe véve. Mi bármelyik lépésben szívesen segítünk, keressen bizalommal!