• de

Karácsonyra hangolva – Így készítsd fel otthonod az ünnepekre!

Ablakpucolás, fafaragás, teljes karácsonyi menü elkészítése, nagytakarítás… Vagy közös mézeskalács díszítés, vidám beszélgetések, önfeledt ünneplés. Te melyiket választod idén?

Minden évben eljön a karácsony, és megszámolni is nehéz az erre az időszakra eső feladatokat. Mindannyian arra vágyunk, hogy szeretetben és békében töltsük az év talán egyik legfontosabb időszakát, mégis sokaknál feszültséggel és idegeskedéssel vegyül a készülődés. Nem kell azonban így lennie. Ha tudod, mire van szükséged otthonodban, gördülékenyebben zajlik az ünnepi készülődés, és marad idő a békés ráhangolódásra is. Cikkünkben csokorba szedtük, mivel könnyítheted meg igazán a karácsonyi készülődést és az ünnepnapokat.

A karácsony a szívünkben lakik – mi viszont az otthonunkban, amit mindannyian igyekszünk széppé varázsolni az ünnepi időszakra. Akár kis, akár nagy családi körben ünneplünk, mindenképpen fontos, hogy kényelmesen érezzük magunkat otthon, hiszen a kényelem a nyugalmas, békés ünneplés záloga.

Cikkünkben összegyűjtöttük a blogunk korábbi írásait, amivel a karácsonyi készülődést is megkönnyíthetjük, hogy az ünnep végre valóban arról szóljon, ami igazán fontos.

Élvezd az ünnepek élményeit gondtalanul otthonodban!

1. lépés: Priorizálj!

Ahhoz, hogy a sok feladat között megfelelő sorrendet állíthass fel, első lépésként tudnod kell, mik a pontos teendők. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a feladatok mellé (vagy azok helyére) olyan dolgokat is írjunk a listánkra, amik számunkra fontosak ilyenkor – ami az ünnepet ünneppé teszi. Ez mindannyiunknak más: van, akinek saját bejgli nélkül nincs karácsony, míg mások a karácsonyi vásárokat látogatják előszeretettel. Bármi is legyen az, ami neked elhozza az ünnepi hangulatot, kerüljön fel a listára!

Ha összeírtad, mi vár rád a következő időszakban, kezdd el fontossági sorrendbe helyezni azokat. Légy határozott és realista: valóban elengedhetetlen a tiszta ablak a karácsonyi hangulathoz? És mi a helyzet a mézeskalács sütéssel?

Idén az kerüljön a listád elejére, ami boldogságot hoz számodra. Gondold át, hogy a tiszta konyha, vagy a közös, jó hangulatú mézeskalács díszítés hoz-e több örömöt neked, és dönts!

2. lépés: A teendők

Ha a listádon szereplő tételek között megfelelő fontossági sorrendet állítottál fel, és a valóban fontos (és egyben örömöt okozó) dolgok kerültek előre, akkor is előbb-utóbb elérsz azokhoz a pontokhoz, amiket meg kell csinálnod annak ellenére is, hogy kevésbé van hozzá kedved. Ilyen a főzés is, ami sokaknak ugyan örömet okoz, de ha te éppen nem sürögsz-forogsz szívesen a konyhában, írásunkat követve neked sem lesz nehéz dolgod idén.

a.) A konyhai feladatok

Nincs közös karácsonyi ünneplés finom falatok nélkül. Mindenkinek mást jelent a finom étel, de abban megegyezhetünk, hogy – amennyiben nem rendeljük – az ünnepi ételek többnyire hosszas előkészületet igényelnek. A konyhai előkészületeket legjobban úgy könnyíthetjük meg, ha megfelelően rendezett és rendben tartott spájz segít minket.

Érdemes lehet a főzésbe a család minden tagját bevonni, így kevésbé fárasztó, és sokkal vidámabbá válik a készülődés ezen része. Megkönnyíti a közös konyhai tevékenységet egy jól kialakított, kellően nagy konyhaszigettel vagy konyhapulttal ellátott amerikai konyha.

Főzés közben érdemes folyamatosan rendet tartani és mosogatni, így az ételkészítés végeztével nem marad más teendőnk, mint a felületek megtisztítása, ápolása.

A konyhában is könnyebb dolgod lesz az ünnepek során, ha rendet tartasz.

Az étel elkészült, ideje, hogy magunkat is kicsinosítsuk!

b.) A vendégvárás

A fürdőszobai készülődést, amennyiben tehetjük egy kellemesen meleg kád fürdővel érdemes kezdeni. Ez minden feszültséget felold, ráadásul környezettudatosak is lehetünk általa.

Ahogyan korábbi cikkünkben is írtuk, a fürdőszoba sokszor méltatlanul elhanyagolt helyiség. Ha írásunk mentén átgondoltad a fürdő kialakítását, bizonyára most te is élvezed a nyugalmat és örömödet leled a jól megválasztott fürdőszobaszekrényben, amiben azonnal tudod, hol keresd például a főzés minden fárasztó nyomát eltüntető arcmaszkot.

Felfrissülve könnyedén ki tudod választani a gardróbszekrényből az alkalomhoz leginkább illő ruhát, amit magadra öltve minden maradék stressz elillan. Érkezhetnek a vendégek!

3. lépés: Élvezd és éld át az ünnepet!

A karácsonyi vendégsereg többnyire azonnal az étkezőasztal köré gyűlik, hiszen az otthonodba belépve, érezve a finomabbnál finomabb ételek illatát, mindenkinek korogni kezd a gyomra. Ha a tökéletes étkezőasztalról időben gondoskodtál, ráadásul sikerült kiválasztanod néhány igazán kényelmes étkezőszéket is, kezdődhet az ételek elfogyasztása. A közös falatozás közben régi családi emlékek is “terítékre kerülnek”, amik nem csak a hasat, de a szemeket is megtöltik – könnyekkel.

Élvezd a karácsonyi hangulatot tiszta, rendezett lakásban!

Miután mindenki jól lakott, a nappaliban, a csalogató kanapén helyet foglalva folytatódhat az ünneplés. Ha eddig nem tetted, érdemes változtatni a fényeken, és a meleg tónusokat előnyben részesíteni. A hangulatos, meleg fény ugyanis békés, ünnepi hangulatot kölcsönöz a helyiségnek.

A fáradhatatlan beszélgetések, a nagy hahotázások, a hasat megtöltő ételek és a szívet melengető fények mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a karácsony idén sokkal többről szóljon, mint a fárasztó készülődésről és ajándékozásról.

Reméljük, cikkünkkel megkönnyítjük a készülődést, és a korábbi ötleteinket csokorba gyűjtve, újabb lendületet adunk az otthoni teendőkhöz. Kellemes ünnepeket kívánunk!