• de

Kényelmes és praktikus bútorok a lakásban

Lakásunk kényelmes kialakítása biztosítja számunkra a feltöltődést és a kellemes hangulatot. Ha igényeinknek megfelelően alakítjuk ki, biztosan sokkal jobban fogjuk érezni magunkat benne a mindennapok során, sőt a pihenés mellett még a karbantartás, a takarítás is nagyobb élmény lesz. 

Mindannyian másféle stílust kedvelünk, ha otthonunk kialakításáról van szó. Egy biztos, bármilyen stílusról is legyen szó, a kényelem minden esetben fontos szerepet játszik, amelyhez kétségtelenül hozzájárulnak a jól megválasztott bútorok. A jól variálható bútorok nem csak jópofák, de kifejezetten praktikusak is. A variálhatóság mellett fontos a kiválasztott berendezési tárgyak jó elhelyezhetősége, kinézete és kényelme is. Lássuk, mik azok a bútordarabok, amik a kényelem jegyében támogatják lakásod otthonná válását.

1. Egy igazán kényelmes kanapé

A nappali minden otthon meghatározó helyisége. Itt gyűlik össze a család, itt pihenünk meg egy hosszú nap estéjén, itt játszunk a gyermekeinkkel, és itt bújunk össze a televízió előtt, hogy megnézzünk egy jó filmet. Ahhoz, hogy a nappalinkban jól érezzük magunkat, és minden kívánt tevékenységhez megfelelő helyet biztosítson, szükségünk lesz egy jó nagy és meleg szőnyegre, megfelelő tárolókra, de talán a legfontosabb egy igazán kényelmes kanapé. 

A kanapé választásakor az egyéni lehetőségeink és persze igényeink mentén tudunk válogatni. Mi azt valljuk, hogy minél nagyobb, annál jobb, de persze nem minden nappaliban fér el egy igazán nagy méretű ülőgarnitúra. Azonban, ha van rá lehetőség, érdemes sarokkanapét választani, hiszen azon túl, hogy több embernek adhat helyet, akár kényelmesen el is feküdhetünk rajta.

A legjobb, ha ágyazható fajtát választunk, hiszen így még egy funkciót képes betölteni: akár aludni is lehet rajta. Ez praktikus megoldás lehet egy kisebb lakásba, ahol nincs külön helyiség az alváshoz, de vendégek kényelmes elszállásolására is jó megoldás lehet az ilyen kanapé.

Ami a kanapé anyagát illeti, szintén egyéni ízlés és lehetőség kérdése, hogy milyet választunk. Kisgyermekes családként a könnyű tisztántarthatóság jegyében érdemes lehet textilbőr vagy valódi bőr kanapét választani, míg ha a hosszú élettartam a fő szempont, a zsákvászon a legjobb döntés.

Válassz kényelmes bútorokat a lakásodba, melyeket hosszú éveken át élvezhetsz!

2. Mindent elnyelő komód

A megfelelő kanapé mellett minden nappali elengedhetetlen kelléke egy jó bútordarab (szekrény, polc vagy komód), ami ízléses tárolási lehetőséget biztosít a TV körüli kábelek és boxok elrejtésére. Ha pedig a komód még további dolgok tárolására is alkalmas, még jobb!

Korábban már írtunk arról, hogy mennyire jó megoldásnak találjuk a lakás különféle pontjain a fiókokat. Nos, nincs ez másként a nappaliban sem, ahol egy-egy fiókos elem megfelelő választásnak bizonyul a szórakoztató elektronikai cikkek elrejtésére vagy akár a vendégek számára fenntartott ágyneműhuzat tárolására egyaránt.

Ideális esetben azért sem javasolt a nappalit túl sok bútorral berendezni, mert így könnyebben elkerüljük a zsúfolt hatást, ráadásul a takarítással is könnyebben és gyorsabban boldogulunk. Ha viszont sikerül jó mély fiókokkal rendelkező komódot vagy szekrényt beszerezni, akkor úgy fogjuk tudni tárolni a nappaliban feltétlenül szükséges dolgokat, hogy megőrizzük annak egységes képét, letisztultságát is.

A hálószoba praktikus kialakítása az ágy és a komód kiválasztásán is múlik.


3. Jó nagy és kényelmes ágy

A nappaliból áttérve a hálószobába, feltétlenül meg kell említenünk az ágyat mint a feltöltődésünk és pihenésünk kulcselemét.

Mivel minden nap itt hajtjuk álomra a fejünket és az ágyunk – pontosabban a matrac minősége – jelentősen befolyásolja az ébren töltött óráink minőségét is, igazán nem mindegy, milyen darabra esik választásunk. 

Az éjszakai forgolódásaink elkerülése érdekében célszerű minél nagyobb fekvőfelülettel rendelkező ágyat beszerezni. Ha nem egyedül fekszünk le esténként, dupla ágy vagy franciaágy beszerzése javasolt. Az ágy szélessége ekkor minimum 160 centiméter legyen, de a lehetőségeinkhez mérten beszerezhetünk akár 180 vagy 200 centiméter széleset is.

Az ágy méretei mellett legalább ennyire lényeges kérdés a rajta elhelyezett matrac. Egyéni igényeink mentén választhatunk szivacs-, vagy különféle rugós matracokat. A lényeg, hogy vásárlás előtt feltétlenül próbáljuk ki a matracot, és akár hosszú percekig, különböző pozitúrákban helyezkedjünk el rajta annak érdekében, hogy biztosan megfelelően válasszunk.

Mind az ágyat, mind a hozzá tartozó matracot hosszú évekre választjuk. Ha jó döntést hozunk, pihentetően fogunk aludni, aminek köszönhetően jóval produktívabbak lesznek a nappalaink is, így nem érdemes ezen a tételen spórolni.

4. Nagy felületű munkapult

Bár úgy tűnhet, hogy minden esetben a nagy felületek és nagy méretű bútorok mellett tesszük le a voksunkat, ez nem egészen így van. 🙂 Kétségtelen azonban, hogy sokkal könnyebb a különféle dolgaink tárolása és következésképp kényelmesebb élettereket alakíthatunk ki, ha megfelelő méretű bútorokat vásárolunk. Ahogyan korábbi cikkeinkben is hangsúlyoztuk, számunkra a konyha a lakás lelke. Ahhoz pedig, hogy e meghatározó helyiségben jól érezzük magunkat, és igazán szívesen sürgölődjünk itt, elengedhetetlen a megfelelő munkafelületek kialakítása.

A jól megválasztott munkapult hatalmas segítségünkre lesz főzés és sütés közben, ráadásul a megfelelő méretekkel bíró felület lehetőséget biztosít arra is, hogy a család több tagja egy időben jelen legyen a konyhában. A közös főzésnél pedig remek közös program lehetőségével kecsegtet.

A konyha egyik legfontosabb része a praktikus konyhapult, a munkafelület.

 

5. Praktikus cipősszekrény vagy előszobafal

Végül ejtsünk néhány szót az előszobáról is, amely gyakran nem kapja meg a megfelelő figyelmet otthonunk kialakítása során. Korábbi cikkünkben már kifejtettük, mennyire fontos, hogy kellő energiát fektessünk ennek a helyiségnek a megfelelő berendezésébe is, hiszen nem csupán ez az első helyiség, amit hazatérve meglátunk, de otthonunk rendezettségéhez is nagymértékben hozzájárul.

Ennek megfelelően nagyon fontos, hogy rendelkezzünk ideális méretű tároló szekrényekkel – különösen nagy figyelmet fordítva a cipők és a kabátok elhelyezésére. Ma már a kisebb előszobák is könnyedén kialakíthatók a praktikusság jegyében, hiszen hely hiányában egész keskeny cipősszekrényt is választhatunk.

Hosszan beszélhetnénk még kedvenc bútordarabjainkról – hiszen szerintünk a bútorok jelentik otthonunk lelkét. Ugyanakkor talán akik kevésbé nagy rajongással fordulnak a különféle bútorok felé, azok is belátják, hogy a kényelmes, megfelelő méretű és nem utolsó sorban tartós darabok elengedhetetlen részei otthonunknak. Válassz te is okosan, és élvezd otthonod kényelmét a mindennapokban!