• de

Legfőbb lakberendezési trendek 2023-ban

Mint minden év, 2023 is úgy indul (pontosabban úgy zárult 2022), hogy meghatározásra és kommunikálásra kerülnek az év nagy trendjei, főbb irányai, meghatározó vonalai. A lakberendezésben sincs ez másként, ráadásul ebben a szakmában különösen fontos tisztában lenni az aktuális divattal, ugyanis az messze túlmutat a külsőségeken.

Otthonunk kialakítása és annak végső kinézete számos okból fontos. Többről van itt szó puszta felszínességről, hiszen lakásunk kinézete az egyik legmarkánsabb tényező abban, hogyan érezzük magunkat az itteni időtöltés során. Ezért is hangsúlyoztuk már több írásunkban is az otthon kényelmének fontosságát, ami ugyan mindenkinek mást jelent, de az érzés közös.

Ha frissíteni szeretnéd az életteredet és rajta keresztül az életedet, érdemes tovább olvasnod.

Az elmúlt években több hatalmas változás is volt a világban, így érthetően sokszor másra sem vágyunk, mint otthonunk nyugalmára. Ez a nyugalom képes ellensúlyozni a világ nyugtalanságát. Ráadásul a megnyugváson és feltöltődésen túl egy egészen új funkciót is be kell töltenie sokak otthonának: a home office-szal munkahellyé is változott, de akár még több funkciót is be kell töltenie a tereknek. A kihívás nagy, a megoldást 2023 trendjei szállítják.

Hódít a levendula és a különféle földszínek

A színek mindenek felett

Ugyan külön cikket szentelünk a 2023-as színtrendeknek, nem maradhat ki ebből az írásból sem. A színek ugyanis jelentősen befolyásolják hangulatunkat, így kézenfekvő ezzel kezdeni a változást, változtatást.

2022 színeit bemutató cikkünkben is elmondtuk, miért tartjuk fontosnak a színek megfelelő alkalmazását, faipari vállalkozásként is.

A színek képesek számtalan érzést közvetíteni, energetizálni vagy éppen megnyugtatni. Ez utóbbinak kedvez főként az idei év egyik trendje (mely már 2022-ben is népszerű volt), mégpedig a pasztell színek. Ezek közül is hangsúlyosan lesz jelen a levendula lila, ami könnyen felidézi bennünk annak illatát is, mely nyugtató hatással bír. Bátran állítjuk tehát, hogy a szín nem csupán látvány.

A pasztell színek nagy előnye továbbá, hogy bátran és könnyedén kombinálható más színekkel, így az év egyéb trend színeivel is. A visszafogott bézs, mandula, különféle föld színekkel vagy fehérrel alkalmazva lágyabb hatást érhetünk el, de a merészebbek akár málnapirossal vagy az év színének számító viva magenta árnyalattal is kombinálhatják – igazán egyedi, divatos és vibráló hatást kölcsönözve ezáltal.

A kert mellett otthonunkat is bátran berendezhetjük rattan bútorokkal

Az anyagok fontossága

A különféle anyagok és az általuk keltett hangulat legalább annyira fontos tényező a lakberendezésben, mint a színek. E kettő kiegészíti, ahol szükséges, ott kiemeli, máshol tompíthatja, ellensúlyozhatja egymást.

2023 egyértelműen a fenntarthatóság éve, az anyag használatban főként a természetesség kap szerepet. Ezt mi, mint a fa szerelmesei örömmel üdvözöljük. 🙂

A fa mellett az összes természetes anyagot bátran beengedhetjük otthonunkba, ideértve az agyagot, gyapjút, pamutot. A rattan és egyéb fonott, szőtt bútorok és kiegészítők idén nem csak a kertben állják meg a helyüket, bátran használhatjuk azokat nappalink vagy hálószobánk berendezésére is.

A fénnyel játszva hangulatossá varázsolhatjuk otthonunkat

2023-as trendek

Látható tehát, hogy az idei év a természetességet hirdeti, legyen szó szín- vagy anyag használatról. Az év legkedveltebb stílusai, trendjei tovább erősítik ezt, hangsúlyosan lesz jelen a minimalizmus stílusa a modern-eklektika mellett.

A minimalizmus és a természetesség jegyében tehát íme néhány jó tanács otthonod berendezéséhez:

  • A tereket ne zsúfold tele.
  • A kevés bútor legyen természetbarát, és lehetőleg több funkciót töltsön be egyszerre, ezzel is minimalizálva a bútorok számát.
  • Tartós és jó minőségű bútorokat és textileket használj, ne csak egy évre tervezz otthonod kialakítása során.
  • Engedd be a fényt és játsz vele! A mindent beragyogó napfény azonnal melegséget kölcsönöz a helyiségeknek, ha pedig ügyesen irányítjuk a fény útját, még tovább fokozhatjuk a hatást.
  • Óvatosan a színekkel! Akár lágyabb, akár erősebb színeket választasz, érdemes 2-3 szín mellett letenni a voksodat és azokat variálni. Ne feledd, a kevesebb egyértelműen több, ha lakberendezésről van szó.

Elmondható tehát, hogy 2023-ban a korábbi évek trendjei mellett helyet kap az egyszerűség, letisztultság és természetesség – ezzel reagálva a világban zajló eseményekre, változásokra. Boldog, új évet és feltöltődést segítő otthont kívánunk (és támogatunk szolgáltatásainkkal)!