• de

Miért esik le a PVC fólia az MDF-ről?

Kinézted álmaid bútorait az interneten, és megtaláltad a megfelelő helyet, ahol el is készítik számodra? Elkészült végre az új konyhaszekrény, szobabútor vagy cipőtároló az előszobádba? Akkor végre elégedetten hátradőlhetsz és élvezheted az új, minőségi bútoraidat! Persze csak akkor, ha valóban jó anyagok mellett döntöttél és a megfelelő szakemberekkel készítetted el…

Hogy mit nevezünk jó (alap)anyagnak? Természetesen erre nincs kizárólagos, konkrét válaszunk, ugyanis mindenkinek más és más a stílusa, az igényszintje, valamint az egyes bútorok is különböző megoldásokat alkalmazva lesznek jól használható, esztétikus kiegészítői az otthonodnak. Az alapanyagokkal foglalkozó cikksorozatunk első és második részében igyekeztünk a legnépszerűbb anyagokat bemutatni, jelezve a felhasználási javaslatainkat is, így ha bizonytalan vagy, érdemes elolvasnod őket. Egy biztos, akármit is válassz, érdemes a pénztárcád mellett a stílusérzékedre és az adott bútor igényeire is hagyatkozni, hogy ezeket figyelembe véve a legjobb és legtartósabb döntést hozhasd meg.

Vákuum fóliás bútor

Problémád akadt a bútoroddal?

Biztosan tapasztaltál, de legalábbis láttál már olyat, hogy adott idő után az MDF alapanyagból készült fóliázott konyhaszekrény megsérült, esetleg elkezdett leválni róla a fólia. De miért és mikor történhet ilyen?

Fólia leválás – nem megfelelő ragasztózás, vagy megfelelő hőmérsékleten történő préselés okozhat ilyet

A fóliázott lapok, vagy más néven 3D frontok a már jól ismert MDF alapanyagból készülnek. Korábbi blogbejegyzésünkben ismertettük már az MDF főbb tulajdonságait, de a legfontosabbakat érdemes még egyszer itt is kiemelni:

  • farostból készül
  • nagy nyomáson préselve állítják elő
  • gyantával és anélkül is készülhet.
  • tömör és jól megmunkálható
  • marható, festhető vagy fóliázható

Túl a száraz, szakmai információkon azonban azt is érdemes tudni róla, hogy miért olyan népszerű ez a lap. Azok ugyanis, akik MDF-et választanak, bátran válogathatnak színek és mintázatok között, sőt, akár egyedi megmunkálásra is igényt tarthatnak.

Felütheti a fejét azonban egy probléma, mellyel számolni szükséges, ha nem megbízható cégtől rendeled meg a bútorodat: a fólia.

A 3D frontok speciális 3D ragasztóval, hő- és vákuumprésben készülnek, ahol a hő és a nyomás hatására a ragasztó térhálósodik és ez megköti a felületen a PVC vagy PET fóliát. Ezzel nyeri el végső kinézetét a bútorfront. A fóliáknak azonban ismert tulajdonsága, hogy nem tartják meg formájukat egykönnyen, igyekeznek visszanyerni eredeti alakjukat, ami okozhat némi bosszúságot. A fólia deformitása nem csak esztétikai problémát jelenthet, hanem akár a lap épségét is veszélyeztetheti.

Mi történik a PVC fóliával?

Nincs egyértelmű válasz arra, hogy a fóliát milyen hatás éri ilyenkor, így tehát azt sem könnyű meghatározni, hogy miként előzhető meg az efféle elváltozás.

A legfrissebb tanulmányok szerint az MDF főként már fenyőből készül (magasabb, mint 50% fenyő tartalommal bír). Ez leginkább annak köszönhető, hogy a fenyő még viszonylag könnyen és nagy számban elérhető, könnyen megmunkálható fafajta, ellenben a kemény lombosokkal, amelyeknek száma jelentős mértékben megcsappant az utóbbi években, évtizedekben. Éppen az elérhetőség és gyakoriság okán a fenyő mint alapanyag jóval kedvezőbb árú kemény lombos társainál. Ez nem csupán a gyártóknak, de végső soron a vásárlóknak is nagy segítség és könnyebbség, hiszen ők általában kedvező áron szeretnének minőségi terméket választani. A fenyő azonban, mint tudjuk, magas gyantatartalmú fa, mellyel természetesen a gyártás során számolnak a bútorgyártók. Ennek ellenére az évek során a lapból – minden kötő és semlegesítő anyag felhasználásának ellenére -, a gyanta elkezdhet kipárologni. A kipárolgó gyanta pedig tulajdonságának megfelelően semlegesítheti a 3D-s ragasztót, amely az MDF lapok elengedhetetlen és meghatározó részét képezi. Ez végül a fólia leválását okozhatja.

Ennyiről van szó csupán?

A helyzet viszont nem ilyen egyszerű. Mivel a legtöbb általunk is értékesített bútorfront átlagos felhasználású háztartások számára készül, figyelembe kell venni azokat a hatásokat, amelyek ott érhetik. Számításba kell venni, hogy mivel a ragasztó egy bizonyos hőfokon aktiválódik, és hő hatására deaktiválódni is tud, így a háztartási készülékek, például a sütő, főzőlap, páraelszívó, mosogatógép mellett a leválás még sokkal gyakrabban jelentkezhet.

Nem megfelelő beépítés, túlzott hőhatás miatt károsodott fólia

Hogyan tudod kivédeni a problémát?

Nincs okod azonban megijedni és kétségbe esni, hiszen van megoldás! A legtöbb háztartásban egyéb okokból is szükséges lenne, de az MDF bútorajtók védelme érdekében különösen fontos a megfelelő hőterelés alkalmazása. Ne feledd, a fólia emlékezőképessége könnyen bosszúságot okozhat számodra, ezért érdemes úgy kialakítani a helyiségekbe helyezett bútorok mentén a hőterelést és a víz elvezetését, hogy támogasd a fóliás ajtók hosszú élettartamát. Illetve kérhetsz nálunk az élekre úgynevezett hővédő fóliázást, ami egy utólagosan felrakott átlátszó ragasztószalag szerű fólia.

Ami azonban talán ennél is a fontosabb, hogy mindig megbízható helyről, megbízható és minőségi alapanyagot válassz. A leválás ugyanis okozhatja a nem megfelelő ragasztóréteg felhordás is, amely egyértelműen hanyag munka eredménye. Cégünk az MDF bútorfrontokra azért is vállal 5 év garanciát, mert ez idő alatt jellemzően előjönnek az említett problémák, így velünk biztonságosan tervezhetsz, probléma esetén is számíthatsz ránk. Nem csak két éven belül, hanem ezen túl is rendezzük az esetleges hibát, amennyiben az gyártási technológiára vagy alapanyagra vezethető vissza.

Alapanyag hiba miatt levált fólia – a fólia gyártási hibás /primer réteg hiányzott róla/

Ne feledd azonban, hogy szakértő munkánk és a garancia ellenére is fontos, hogy a hőforrások közelében extra hővédelemmel kérd a frontokat, ami egy speciális, láthatatlan ragasztóréteget jelent az éleken.

Mit tudsz tenni, ha mégis leesik a fólia?

Ha a fentiek ellenére is leesett a fólia kedvenc bútorodról, akkor az jellemzően sajnos nem javítható. Ez alól kivétel, ha a leválás úgy történik, hogy a fólia maradéktalanul egyben leesett, úgy, hogy az alatta lévő MDF réteget nem sértette fel. Mivel a javítása az anyag természetéből adódóan komoly nehézségekbe ütközik, a garancia időtartama alatt mi inkább újra legyártjuk neked a bútorfrontokat, ezzel is támogatva a hosszú távon is szép otthonodat.

Mindezek alapján ha bizonytalannak érzed magad az alapanyag kiválasztásakor és nem tudod eldönteni, otthonod adott helyiségébe megfelelő választás-e például a fóliázott MDF, keress minket bátran, mert örömmel segítünk neked a döntésben!

2019-től minden fóliás bútorfrontunkra 5 év garanciát vállalunk!