• de

Milyen az ideális nappali?

Milyen az ideális nappali? Éppen olyan, mint az ideális nappali bútor: mindenki számára más és más. Mégis vannak olyan alapkövetelmények, amelyekre oda kell figyelni a berendezés során ahhoz, hogy otthonunk az ízlésünk mellett a kényelmünket szolgálja.

A nappali az egyik legfontosabb helyiség otthonunkban. Életünk fő tere. Itt zajlanak a nagy beszélgetések (azok, amelyekhez a konyhában nincs elég hely), itt játszunk a gyerekekkel és itt pihenjük ki a hosszú napok fáradalmait. Egy csésze kávé vagy tea társaságában, kellemesen pislákoló gyertyafényben vagy épp egy jó filmet nézve – bárhogy is képzelsz el egy igazán jó estét, biztosan szükséged lesz hozzá megfelelően kialakított térre is. Lássuk, milyenek azok a berendezési tárgyak, amelyek leginkább támogatják az otthoni kikapcsolódást!

A méret nagyon fontos

Bármilyen helyiség berendezéséről is legyen szó, a legfontosabb lépés felmérni, pontosan mekkora tér áll rendelkezésünkre. Minél nagyobb, annál több lehetőséget rejt magában – ez egyszerre előny és nehézség is lehet. A nagy tereknél ugyanis nagy a kockázata annak, hogy nem megfelelően használjuk ki azt és könnyen üresség vagy épp ellenkezőleg, zsúfoltság lesz a végeredmény.

Kisméretű nappali esetében pedig arra fontos ügyelni, hogy csak a feltétlenül szükséges bútorokat vásároljuk meg. Ezek legyenek olyanok, amelyek adott esetben multifunkcionálisak, valamint tökéletesen illenek a legkisebb zugokba is, sőt, akár változtatni is tudunk időnként az elhelyezésükön. Ha minimális terünk van, akkor az egyik legjobb megoldás lehet a variálható bútor. Amennyiben külön elemekből álló bútorcsaládot választunk, lehetőségünk van csak a számunkra valóban lényeges elemeket megvásárolni, és azokat az adottságoknak megfelelően rendezgetni a térben.

Méretes nappalik esetében pedig nem csak a bútorok számát, de azok stílusát is vegyíthetjük. Ha ízlésesen csináljuk, olyan játékosságot és egyediséget kölcsönözhetünk általa nappalinknak, amely barátságossá és igazi otthonná varázsolja azt.

Szellősen rendezve

Akár kis, akár nagyobb méretű nappalink van, könnyen túlzásba vihetjük a berendezését,  túlzsúfolhatjuk azt. A tökéletes nappali legfőbb ismérve pedig az, hogy szellős és tágas. Ez utóbbi természetesen olyan adottság, melyen kevésbé áll módunkban változtatni, ugyanakkor a helyiség levegős berendezéséről gondoskodhatunk magunk is. Ehhez tisztában kell lennünk azzal, hogy a nappalit pusztán élettérnek szeretnénk használni vagy fontos szerepet kell, hogy betöltsön a tárolásban is. Javasoljuk, hogy amennyiben nem feltétlenül szükséges, tárolásra ne használd nappalidat, legfeljebb néhány könyvespolcot helyezz itt el. Ez a takarítást is megkönnyíti, valamint valóban meghagyja a nappali használhatóságát a mindennapokban.

Bármilyen funkciójú bútorokkal is alakítsuk ki a teret, érdemes odafigyelni arra, hogy tágas érzetünk maradjon. Miért? Ugyanis a szellős elrendezésnek köszönhetően fokozódik a rend és tisztaság érzetünk, amely lényeges pontja minden pihentető otthonnak. Amennyiben mégis fontos, hogy dolgainknak megfelelő helyet biztosítsanak a nappali bútorai, még alaposabb átgondolást igényel a megfelelő kiválasztása. Amennyiben például borospoharainkat szeretnénk itt tárolni, vitrines szekrényre lesz szükség, míg az ágyneműhuzatok elrejtésére a fiókos elemek a megfelelők.

Kanapé mindenek előtt

A szekrényeken és polcokon túl a kanapé vagy ülőgarnitúra az egyik legfontosabb, központi eleme nappalinknak. Célszerű hát a lehetőségeinkhez mérten a legnagyobb bútordarabot kiválasztani. A választásunk során érdemes figyelembe venni a méret és szín mellett annak funkcionalitását is. Egy L vagy U alakú kanapé például sokkal jobban kiszolgál egy több fős családot, mint kétszemélyes társa.

Amennyiben nincs erre szánt külön helyiségünk, érdemes vendégágy funkcióban is gondolkodni. Ha ágyazható kanapét választasz, nem csak nappalid, de az egész lakásod kihasználtságát fokozhatod.

Fontos, hogy a kanapé esetében figyelj a többi bútorral való összhangra. Ha hosszútávon gondolkodsz, a kiválasztott szekrényekhez hasonlóan itt is semleges színek közül érdemes válogatni.

Egy leheletnyi szín

Mivel a bútoroknál semlegességre, variálhatóságra javasolt törekedni, mással kell színt vinni a nappaliba. A többi helyiséghez hasonlóan itt is a textíliák lesznek segítségünkre a vidámság megteremtésében. Egy-egy jól megválasztott színű díszpárna csak fokozza a hangulatot, amit a függönyök és a szőnyeg színeivel teremtettünk meg. Odafigyelést igényel azonban a választás, a színeket ugyanis nem érdemes túlzásba vinni. Maximum két hangsúlyos színnel lehet ízlésesen díszíteni egy-egy helyiséget!

Világos? Világos!

Korábbi írásainkban is hangsúlyoztuk már a megfelelő fények fontosságát. A nappali esetében ez különösen fontos. Válassz olyan lámpákat, amelyekkel még a legsötétebb estén is kellemes fényt varázsolhatsz otthonodba!

Bármilyen stílus kedvelői közé is tartozol, a nappalid berendezésénél fontos néhány alapszabály betartása. Tervezd és gondold át alaposan, mire van lehetőséged, de feltétlenül vedd figyelembe azt is, mi tetszik neked igazán. Figyelj a méretekre, a színekre és ne hagyd figyelmen kívül a funkcionalitást sem. Ha így teszel, ez a tér valóban segíteni fog feltöltődni és kikapcsolódni még a leghosszabb nap után is.