• de

Milyen sarokszekrényt válasszak a konyhába?

A praktikum otthonunk minden szegletében – vagy sarkában – rendkívül fontos szempont, különösen, ha lakásunk kis méretű. Azonban a kis alapterület is tartogat számunkra megannyi  kreatív lehetőséget, amelyek közül most a sarokszekrények praktikus megoldásaira helyezzük a fókuszt. Tarts velünk, és tudd meg, hogyan használhatod ki a konyha legapróbb zugait is!

Ha volt már részed a konyha meg- vagy újratervezésében, biztosan tudod, hogy érdemes körültekintően eljárnod. Az esztétikus megjelenés mellett a fő szempont legtöbb esetben a praktikusság, hiszen gyakran a rendelkezésünkre álló tér aprócska. Ha ilyenkor támaszkodunk a fantáziánkra és gyakorlatias szemléletünkre, nem érhet minket olyan meglepetés, amelyre ne tudnánk előhozakodni egy jó ötlettel. A praktikus sarokszekrények ebben támogathatnak minket az okos kialakításuknak köszönhetően. Szedjük össze röviden, milyen érvek szólnak mellette!

  • Maximálisan kihasználható a rendelkezésünkre álló tér
  • Segíti az esztétikus és rendszerezett összbenyomás megőrzését
  • Könnyen hozzáférhetünk segítségükkel azokhoz az eszközeinkhez, amelyeknek máshol nem jutna hely, csak a szekrényeink leghátsóbb, eldugott részében
  • Nem kell keresgélnünk és egyesével kipakolnunk a konyhai szekrényeinket, hogy hozzájussunk a kevésbé gyakran használt (lehet, hogy éppen ezért) elfelejtődött, kallódó konyhai dolgainkhoz

Milyen sarokszekrény lehetőségekben gondolkodhatunk?

A gondosan kialakított konyha ideális mennyiségű munkapultot és  konyhaszekrényt biztosít, a konyhák legtöbbjében pedig a különböző “L, U, vagy G formájú” kialakítások miatt fontos szerep jut a sarokszekrényeknek, mind az alsó-, mind a felsőszekrény esetében.

Sarokszekrény típusok

Sarokszekrény típusokat is megkülönböztetünk, maradva jelenleg az alsó szekrényeknél:
– 45°-os sarokszekrény (lehet 1 ajtós, vagy 2 ajtós)
– Egyenes sarokszekrény (minden esetben egy ajtós)
– L alakú sarokszekrény (2 ajtós, ami lehet jobbra-balra szétnyílós, vagy sarokszekrény pánt garnitúrával szerelve harmonikaajtós)
– egyéb speciális megoldások, pl íves sarok, egyedi kialakítású sarok, pl. nem 90°-os sarokba stb., de ezeket ritkán használjuk

Mindegyik típus lehet hagyományos polcos, de a jelenleg kapható vasalatmegoldásokkal érdemes kalkulálni, tervezni, mert megkönnyítik az életünket, praktikusak.

Egyenes vagy vak sarokszekrény

Az egyik sarokszekrény megoldás az egyajtós, polcos sarokszekrény, amelynek mindössze egy ajtaja van. Ez bár hasznosítja a teret, de okoz némi kihívást is. A legtöbb esetben ugyanis az itt elhelyezett konyhai eszközökhöz csak némi pakolás után férhetünk hozzá. Ami hátra/oldalra kerül benne, az rendszerint hátul is fog porosodni… Alapszabály ugyanis, hogy amit nem látunk nap mint nap, vagy nehéz hozzáférni, azt bizony használni sem fogjuk. Ez a sarokszekrény megoldás tehát létrehoz néhány “vak teret” a szekrényben, amelyet más megoldásokkal akár ki is lehetne használni.

Az egyajtós sarokszekrények vakterei miatt érdemes más megoldást választani.

Forrás: Kikol.hu

Kétajtós sarokszekrény

Kétajtós sarokszekrény az, amely rendelkezik két ajtóval. Ez az egyik legolcsóbb és egyben legegyszerűbb megoldás. Mivel mindkét ajtó a sarokból nyílik, a teljes sarok elemet kihasználhatjuk tárolásra. Nincsenek vakterei, mint az előzőnek, de nehéz eltávolítani valamit a szekrényből anélkül, hogy ne kéne újra átrendezni annak tartalmát. Így ha méginkább praktikus megoldásra vágyunk, érdemes kihúzható elemek beépítésében gondolkodnunk.

A kétajtós sarokszekrény közismert, de nem a legpraktikusabb megoldás.

Forrás: Pinterest

Profi sarokvasalatokkal a praktikus konyháért

Kiváló megoldást jelenthetnek a kihúzható, kiforgatható polcok, drótkosarak vagy fiókok, amelyek átláthatóvá és könnyen kezelhetővé alakítják a szekrények tartalmait. Azért, hogy ez megvalósulhasson, érdemes alaposan körülnézni a profi sarokvasalatok piacán.

Igazán kényelmes megoldás a szekrényajtó mögül félkörívesen kiforduló kosaras polc, amely az egyik legkedvezőbb árfekvésű vasalat/polc típus. Praktikus, mert nincs rá szükség, hogy a szekrény mélyébe bújjunk ahhoz, hogy kivehessük az edényeket. Előnye, hogy kényelmes a használata, hátránya lehet az ára, hiszen nem érdemes a legolcsóbb megoldást választani. Ha ugyanis elromlik, úgy rengeteg bosszúságot okoz a kínkeserves használata. Ennek egy továbbfejlesztett változata, az úgynevezett “vesetálas” megoldás, a magyar nevét a formája miatt ragasztották rá. Ez a típus több tárolási kapacitást biztosít, mint a félköríves elődje, viszont jelentősen drágább árfekvésű.

A kihúzható polcos sarokszekrény tervezésekor érdemes a drágább megoldást választani.

Forrás: Pinterest

Vannak olyan megoldások is, amelyek olyan beépített polcelemeket tartalmaznak, amelyek a szekrényen belül teljesen körbeforgathatók. A tároló kapacitásuk, helykihasználásuk jelentős, a kosarakon kényelmesen elférnek egymás felett a különböző méretű, magasságú edények, miközben minden részletük egyszerűen, könnyen áttekinthető, hozzáférhető. Ezen vasalatoknak is több típusa van, a 3/4-es kosaras és a teli kosaras, valamint mindkét változatnak megvan az ajtóval együtt körbeforgatható kivitele is (ugyan ez szintén egy drágább megoldás, de a nyitott ajtó nincs útban pakoláskor).

A körbeforgatható polcos sarokszekrény megoldás rendkívül kényelmes használatot tesz lehetővé.

Forrás: Pinterest

Praktikus megoldásnak tűnik a fiókos sarokszekrény, de a fiókok mellett hatalmas üres tér marad kihasználatlan.

Gondolkodhatunk természetesen fiókos megoldásokban is. A megfelelő konstrukciók azok, amelyek esetében a fiókok teljes egészében kihúzhatók, így tartalmuk – a leghátsó eszköz is – könnyedén elérhető és áttekinthető. Ezt egészítheti ki például fiókrendező kiegészítő, amely esztétikus és kényelmes használhatóságot biztosít. Fontos, hogy a fiókoknak magas hát- és oldalfalai legyenek és megfelelő legyen a teherbírásuk. Ebben érdemes szakértő segítségét kérni, hogy biztonságos és időtálló megoldást válasszunk. Talán ez a legdrágább megoldási forma és gondoljunk bele itt mennyi tér elveszik a fiókok mellett.

A speciálisan tervezett, kihúzható fiókok is maximalizálják a helykihasználást.

Forrás: decoist.com

Bármelyik megoldás mellett is döntesz, javasoljuk, hogy fordulj szakértőkhöz, akik tudásuk és tapasztalataik legjavával segítenek a megfelelő konstrukció kialakításában. Mi örömmel veled tartunk az ötletek megvitatásában, fordulj hozzánk bizalommal!