• de

Retro és nosztalgia, avagy ez maradt ránk a ‘70-es évekből!

Ha a ‘70-es évekre gondolunk, elsők között jutnak eszünkbe a panelházak. Négy és tíz emeletnyi építmények, amelyek nem csak küllemüket, de lakásaikat tekintve is tipikusak voltak: kockaépületek, jellegzetes berendezések, amelyek napjainkra igazi retro darabokká értek. Lássuk, mi maradt nekünk 2019-ben retro bútor fronton!

Sokan szidják, sokan szeretik ezt az évtizedet, de az biztos, hogy a ‘70-es évek építészeti mérföldkőnek számított Magyarországon. Gombamód nőttek ki a földből a panelházak, és a gyors építkezés gyakran a minőség rovására ment. Akkoriban azonban a kockaházak olyan lehetőséget kínáltak az új otthonra vágyók számára, amely mindenképp szót érdemel. Hosszan lehetne vitázni arról, hogy vajon a ‘70-es években volt nehezebb lakáshoz jutni vagy manapság, de az kétségtelen, hogy a mai viszonylatokhoz képest egyedi bútorhoz sokkal nehezebb volt akkor hozzájutni

A hetvenes évek jellegzetes bútorstílusa ma is megvalósítható! Újra hódítanak a fogantyúprofilos megoldások.

Forrás: Pinterest

Örökölt bútorok, alaprajz, lehetőségek

A berendezési tárgyak gyakran örökölt bútorok voltak, azonban a kisebb lakásokba jellemzően nem fértek el ezek a régi kincsek. Így tehát szükség volt olyan lehetőségekre, amelyek az oly jellegzetesen elhelyezkedő ablakok, ajtók és radiátorok (valamint hosszan futó radiátorcsövek) mellett könnyedén elhelyezhetők voltak. 

Lapra szerelt bútorok még nem álltak rendelkezésre és a színválaszték sem volt bőséges. Nem véletlen tehát, hogy a régi fotóalbumokat nézegetve úgy érezhetjük, a saját gyerekkorunk képeit látjuk – bárki fényképei közé tekintünk is. Minden lakás közel egyforma volt, egyforma bútorokkal. Az egyedi ízlést csak ritkán adódott lehetőség kibontakoztatni, ráadásul nagyon sokba került (gondoljunk csak a koloniál bútorokra)

Az általános egyhangúság ellenére mégis számtalan olyan szerethető elemre, részletre bukkanhatunk régi fotóalbumokban, amelyek akár napjainkban is retro nosztalgiát, praktikumot és kényelmet szavatolnak. Tarts velünk, ha áttekintenéd velünk a retro design modernebb változatait! 

Bőr, mindenek felett!

Bőrfotelek, bőr ülőgarnitúrák és puffok. Nem volt olyan háztartás, ahol ezek valamelyike (a tehetősebbeknél mindegyike) ne lett volna fellelhető. Fogadjunk, hogy te is fel tudsz idézni ezek közül legalább egyet!

A hetvenes évek bőr ülőalkalmatosságai ma is megállják a helyüket.

Forrás: Pinterest

Régen minden jobb volt!” – ismerős a mondás? A régi idők szerelmesei gyakran hangoztatják ezt. Sokszor a berendezési tárgyakkal kapcsolatban is felmerül, azt emlegetve, hogy régen mennyire tartós és jó minőségű bútorok készültek, amelyeket nem kellett néhány évente cserélni. Tény, hogy ma, a tömeggyártás korában sokkal nehezebb ellenállni az olcsóbb és divatos termékek megvásárlásának, bár a lehetőség arra is adott, hogy drágább, egyedi megoldások közül választhassunk. A bőrgarnitúrák azonban a változó korstílusok igazi túlélői: drágábbak ám strapabíróak, megfelelően ápolva és rendben tartva akár évtizedekig is kiszolgálnak bennünket. 

Nem a te világod? Túl sokba kerül? Akkor gondold végig alternatívaként a textilbőrből vagy jó minőségű műbőr szövetből készült ülőgarnitúrákat! Ezeket ránézésre sokszor meg sem lehet különböztetni a valódi bőrgarnitúráktól. Nem titok, ezt a trükköt már a ‘70-es években is ismerték és előszeretettel alkalmazták a lakások berendezésénél. Van, ami nem változik! 🙂

Színre színt!

Az egykori Kanizsa Bútorgyár népszerű darabjai szinte minden ‘70-es évekbeli otthonban megtalálhatók voltak. Nem divat volt ez, sokkal inkább az egyetlen opció. Más, egyedibb bútorhoz hozzájutni sok pénz, utánajárás, idő volt. Amivel némi egyediséget lehetett kölcsönözni otthonunknak, azok a színek voltak. A mintás tapéták mellett megjelentek a klasszikus piros vagy zöld heverők és fotelek, sokszor egy-egy óriási nyomott mintás darab is. A plüss anyag, amelyből a legtöbb ilyen bútor készült eleganciát sugárzott. 

Színek és minták halmozása? Ez az enteriőr a hetvenes évek!

Forrás: Pinterest

Ma újra hódítanak a minták, sőt a plüss anyag is, bár mivel erősen szezonális jellegű fellángolásról van szó, érdemes mértékkel vásárolnod belőlük. Néhány apró kiegészítő (díszpárna, asztalterítő, kanapéhuzat és sorolhatnánk) gondoskodik a retro-újhullámos eneteriőrről úgy, hogy nem írja felül a lakás eredeti stílusát. A jelszó: mértékkel!

A famintás, fényes és a lábakon álló bútorok

Az egyhangúságból való felüdülést az MDW szekrényfalak megjelenése jelentette, hiszen ezek a bútorok nem csak lapra szerelten, de akár fehér színben is elérhetőek voltak. Ugyanakkor kevesen vásároltak ilyet, hiszen ezekért a darabokért nagyon mélyre kellett nyúlni a zsebünkben. Azonban kétségtelen, hogy a variálható bútorokkal egy új világ nyílt meg előttünk. Bár a legtöbb otthonban továbbra is a fényes burkolatú, famintás szekrények díszelegtek, lehetőség nyílt a változatosabb berendezésre.

Az MDW szekrényfalakra jellemző stílus kellemes retro emlékeket ébreszt benned? Nem kell régiségkereskedőhöz zarándokolnod, ha otthonodat így képzeled el ma is! 🙂 A hangulatot megteremtheted modern alapanyagokból és technológiával készült Decomaniglia és Decowood termékeinkkel (mindkettő elérhető dió és tölgy fából).

Decomaniglia – egy igazi retro hangulatú fronttípus a jelenkor anyagainak és technológiáinak felhasználásával
Decowood – Retro stílus modern köntösben

A klasszikus szódásszifon és a Moncsicsi mellett szinte minden háztartásban megtalálható volt – az ugyan még fekete-fehér képekkel tarkított – Lakáskultúra magazin is, amely egyértelműen megágyazott a mostani lakberendezési őrületnek. 🙂 A variálhatóság azóta még tovább gyűrűzött és az élet legtöbb területén hódít. 

A bútorok esetében ma ez különösen nagy kincs, hiszen azzal, hogy magunk választhatjuk meg az ahttps://www.csercsics.hu/product/m332-decomaniglia-dio/#nyagot és a színt, teljesen egyedi, ránk szabott otthont alakíthatunk ki, ahol minden pillanat ajándék – teljen szándékosan retro vagy modern, esetleg eklektikusan vegyített díszletek között.