• de

Térelválasztó 1X1 – így hozz ki többet a rendelkezésedre álló helyből

A legtöbben akkora otthonról álmodunk, ahol minden számunkra fontos dolog elfér. Van elég hely az összes tárgyunknak, emlékünknek, és mi magunk is kényelmesen mozgunk benne. Ideális esetben ez több különálló helyiség által valósul meg, azonban sok esetben nem adott ez a körülmény. Íme néhány igazán praktikus ötlet, ami térelválasztóként szolgálhat ilyenkor!

A különféle térelválasztó megoldások kiváló alternatívát nyújthatnak a legtöbb olyan esetben, amikor nem áll rendelkezésünkre annyi helyiség, szoba, amennyit igazán szeretnénk.

Legtöbbször a nappali kerül ilyenkor fókuszba, hiszen a térelválasztók zöme a nappali és konyhai helyiség vagy a nappali és hálószobai rész között kerül kialakításra, de ez közel sem minden. Megoldás lehet a térelválasztás bármely helyiségben, és a legkülönfélébb méretű otthonok esetében is.

A térelválasztás módszerével ugyanis akár a kisebb lakásunkat is kedvünkre alakíthatjuk, de a (sokszor feleslegesen) nagy területű otthonok esetében is igazán nagy segítséget nyújt a helykihasználás optimalizálásához.

A térelválasztás nem feltétlenül jelenti azt, hogy két különböző funkciójú, új tér jön létre. Sokszor mindez elég is. Számoljunk azzal is, hogy egy ötletes térelválasztó sokszor még több lehetőséget is rejt magában a sima falaknál. Rengeteg ízléses és kreatív térelválasztó fal létezik már, ami megoldást jelent a különböző lakberendezési helyzetekben. Ennek ellenére, ha térelválasztásról beszélünk, sokaknak a mai napig a gipszkarton fal építése vagy egy jól megválasztott könyvespolc térben való elhelyezése jut eszébe. Ma már azonban jóval több, kreatív megoldással találkozhatunk.

Bár korábbi cikkünkben bemutattunk néhány közkedvelt megoldást, lássuk, milyen lehetőségeink vannak még!

1. Növények

Kezdjük is személyes kedvencünkkel, a növények által alkotott fallal. A növények szerepe minden háztartásban megkérdőjelezhetetlen, hiszen azon túl, hogy friss levegőt biztosítanak, a zöld árnyalatok kedvező hatást gyakorolnak kedvünkre is és otthonosságot kölcsönöznek a tereknek. Ráadásul, ha okosan rendezzük el őket, a helyiségek felosztására is alkalmasak lehetnek.

Talán az egyik leglátványosabb térelválasztó megoldás a növényfal, amelynek kialakításakor nyugodtan szabadjára engedhetjük fantáziánkat. Akár a klasszikus, kétirányú polcon is tárolhatunk nagy mennyiségű zöld növényt, de ennél frappánsabb megoldást is kereshetünk.


Jó ötlet lehet például mennyezetről lelógatni különféle méretű növényeket, de padlóvázákkal és nagy kaspókkal a padló irányából is mutatós falat építhetünk. Ehhez fúróra, különféle madzagokra és türelemre lesz szükség, hiszen ez a típusú fal akkor lesz mutatós, ha precíz és szép munkát végzünk.

Mivel javasolt különböző fajtájú növényeket bevetni erre a célra, könnyen alakulhat ki rendetlenség érzetünk, ezért is fontos a precizitás, valamint javasolt a tárolóknak azonos színt és mintát választani. Ugyanakkor a növények méretének megválasztásánál ne fogjuk vissza magunkat, a magasra növő zöldek szolgálják a legjobban a térelválasztó funkciót.

2. Tolóajtó

Kézenfekvő ötlet falat húzni oda, ahol szükséges, sokszor viszont nem a kívánt hatást érjük el ezzel. A fix falak könnyen összenyomják a tereket, de más probléma is akadhat. A terek felosztásánál gyakori gond lehet a világítás megoldása, hiszen nem ritka, hogy az újonnan kialakított helyiségek egyikébe egyáltalán nem jut, vagy nem elég a természetes fény. Ritka ugyanis, hogy egy-egy meglévő helyiség több falán is ablakokat találunk.

Ha ennek ellenére olyan térelválasztót szeretnénk, ami nem átlátható, jó köztes megoldásnak bizonyulhat a tolóajtó. Ezt a típusú ajtót ugyanis kedvünk szerint behúzhatjuk, vagy akár nyitva is hagyhatjuk. Például az így kialakított hálószobát egy mozdulattal elrejthetjük vendégek érkezésekor, de a szellőzése is könnyen megoldható.


Különleges hangulatot kölcsönözhetünk otthonunknak, és a világítással is játszhatunk, ha a tolóajtót rizspapírral, opálos üveggel, vagy egyéb nem átlátszó felülettel ötvözzük. Ráadásul ehhez a megoldáshoz így nem csak kellemes hangulat, de nyitottabb érzet is társul.

3. További áttetsző megoldások

Ha nem szeretnénk, hogy a leválasztott helyiség túl kicsinek hasson, mindenképp olyan megoldásban érdemes gondolkodni, ami nyitott érzetet kínál amellett, hogy mégis térelválasztó hatással bír.


A fentieken túl közkedvelt megoldás lehet egy-egy áttetsző függöny, de a függőlegesen futtatott vastag kötelek, vagy kívánt színűre pácolt, kívánt sűrűségben elhelyezett tetszőleges szélességű falécek is kivételes megoldást nyújtanak.

Ráadásul, ha kedvet érzünk hozzá, és egy kis kézügyességgel is rendelkezünk, ezeket magunk is kialakíthatjuk. Ezek a DIY falak gyors megoldásnak ugyan nem, de költséghatékonynak annál inkább nevezhetők.

Ahogyan látható, számos módszer létezik ma már arra, hogy kisebb vagy nagyobb otthonunk meglévő helyiségeit kedvünkre alakítsuk át.

A fenti megoldások ráadásul nem csak otthonunkban, hanem irodai környezetben is megállják helyüket. Manapság ugyanis hatalmas népszerűségnek örvendenek a nyitott irodák (open-office), de be kell látni, hogy ezek nem minden tevékenységhez és nem minden alkalmazott számára biztosítanak megfelelő munkakörnyezet.

A helykihasználással kapcsolatos lakberendezési problémára esetén érdemes lehet elgondolkodni a térelválasztók által kínált lehetőségeken, hiszen ezzel könnyen egyedivé, kreatívvá, mutatóssá és jól élhetővé varázsolhatjuk az otthonunkat.