• de

Tökéletes konyhafal? Tedd fel a pontot az i-re!

Minden otthonban vannak olyan felületek, melyek kialakításakor nem elegendő pusztán azt számításba venni, mi tetszik igazán – a praktikumra is ügyelni kell! A konyha különösen kényes helyiség, így az ott felhasznált anyagok is alapos átgondolást igényelnek. Segítünk dönteni!

A megfelelő konyhabútor kiválasztásakor számos döntést meg kell hoznod: milyen frontokat, fogantyút, lamináltlapot szeretnél, válogathatsz különféle anyagok és színek között, azonban ezzel még közel sem értél a döntéssorozat végére. Minden konyhában fontos ugyanis, hogy jól megválasszuk a járólapot valamint a konyhafal megfelelő burkolásáról is gondoskodjunk.

Míg korábban jellemzően minden konyha falát csempe borította, ma már számos egyéb lehetőség közül válogathatunk, így jóformán már csak a képzeletünk szab határt konyhánk kinézetének. Mivel korábbi cikkünkben áttekintettük a legnépszerűbb munkapult lehetőségeket, amelyekből falburkolat is készíthető, most górcső alá vesszük a további konyhafal opciókat. Tapasztalataink szerint a legnépszerűbbek közé tartoznak a csempék, a munkalappal színazonos megoldások, valamint az egyedi színű és mintázatú, akril vagy üveg burkolatok. A munkalappal színazonos kivitelezést a legegyszerűbb a konyhához hangolni, a másik kettő új színt visz a palettára, amely esetben nehezebb jól kialakítani az összhatást. Példának okáért ilyenkor számolnod kell azzal, hogy a front, a munkalap, a járólap, a fal, a falpanel (ha nem munkalappal színazonos) mind más árnyalatot jelenít meg, ráadásul ezt a színkavalkádot még a korpusz is fokozhatja… Ember legyen a talpán, aki ezt az öt-hat színt képes mesterien összehangolni… 🙂

Színekkel óvatosan bánjunk, itt például nem lehet egyszerű sokáig meglenni

Ha nehezen igazodsz el a színek és anyagok útvesztőjében, olvass tovább, és megtudhatod, melyek a legnépszerűbb falburkolatok, illetve melyiket mikor érdemes választanod!

1.Csempe

A legismertebb és még mindig az egyik legnépszerűbb alapanyag a konyhába a csempe. Persze csempét választani sem könnyű, ugyanis számos szempontot érdemes figyelembe venni azon túl, hogy melyik tetszik a legjobban. Fontos, hogy jól megválaszd új burkolatodat, hogy a konyhában töltött idő ne bosszankodással teljen. Csempe esetében választhatsz fényes vagy matt felületűt, valamint méretét tekintve is számos alternatíva érhető el a piacon. Fontos, hogy mind stílusában, mind színében illeszkedjen a már megválasztott bútorokhoz és járólaphoz, azonban itt a kreativitásodat is kiélheted (persze csak módjával).

A konyhai falicsempék között évek óta az egyik legnépszerűbb fajta az úgynevezett metrócsempe, abból is a magasfényű fehér változat. Hasonló népszerűségnek örvendenek a különféle spanyolcsempék, amelyek mintázatukkal meghatározó részévé válnak minden konyhának.

Ügyesen összeállított konyha színes spanyolcsempével

Ha csempét választasz, érdemes körültekintőnek lenned, ugyanis anyagából eredően könnyű tisztíthatóság jellemzi, mégis vannak olyan felületűek, melyekkel meggyűlhet a bajod. Egy jó tanáccsal mindenképp szolgálnánk, amennyiben erre az anyagra esik a választásod: ügyelj a fuga színére is. A klasszikus fehér fuga bár kézenfekvőnek tűnhet, mégsem biztos, hogy a legjobb választás, gondolj csak a kifröccsenő ételekre!

2. Üveg

Az üveg hátfal elsőre idegennek tűnhet, azonban szintén nagy népszerűségnek örvend manapság. Az üveg esetében is számos választási lehetőséged marad, ugyanis akár az üveg maga is színezhető, de egy jól megválasztott képet mögé nyomtatva kifejezetten egyedi és exkluzív konyhád születhet.

Konyhai dekorüveg választása esetén nem szükséges attól félned, hogy könnyen megreped vagy nem bírja a különféle külső behatásokat, ugyanis edzett vagy fóliázott üvegről beszélünk, amelyek jól bírják a mindennapi, átlagos konyhai igénybevételt. Tisztántartása különösen könnyű, hiszen csak áttörlöd és máris kész vagy. Természetesen egy kis plusz figyelmet igényel a csíkmentes ragyogás, cserébe azonban nem áll fenn annak a veszélye, hogy elszíneződik a fuga, ugyanis itt egy egybefüggő felületről beszélünk.

Üveg fali panel – színben, mintázatban nincsenek korlátok

Az üveg méretének meghatározásakor azonban különösen pontosnak kell lenned. Utólag, a helyszínen ugyanis már nem lehetséges a méret megváltoztatása, így mindenképp körültekintő mérés szükséges megrendelés előtt. Az üveglap további előnye, hogy akár meglévő csempe fölé is helyezhető, így annak bontásától megkímélheted magad. Ez azért elég jól hangzik, igaz?

3. Munkalappal azonos burkolat

Nagyon elegáns, egységes hatást kelthetsz konyhádban, ha a munkapult anyagával megegyező hátfalat választasz. Hátránya, hogy kicsit nagyobb körültekintést igényel az anyagvastagság ízléses elrejtése, azonban ez egy viszonylag könnyen áthidalható probléma. Az eredmény pedig abszolút megéri a fáradozást! Gyakorlatilag ugyanis bármilyen munkalapot is választottál, lehetőséged van ugyanazt felfuttatni a falra is. Az ilyen konyhai panel megoldások nagy előnye, hogy igen sok színben választhatók, valamint rendkívül jól bírják a hőt, sőt kifejezetten hőállóak, így bátran választhatod akár gáztűzhely mögé is; biztos lehetsz benne, hogy nem sérül a burkolat a mindennapi használat során!

Munkalappal megegyező színű faldekorral viszonylag könnyű egységes konyhaképet kialakítani

4. Akril

Az akril jó tulajdonságait már a háztartás egyéb helyiségeiben is megtapasztalhattad, gondolj például az extra strapabíró akril kádakra. Nem véletlenül kedvelt anyag, hiszen tartós, illetve könnyen formálhatósága nagy könnyebbséget biztosít felújításkor. Az akril (vagy más néven plexi) hátfal hasonló hatást kelt mint az üveg hátfal, azonban sokkal könnyebben és bátrabban alakítható, akár a helyszínen is.

Az üveghez hasonlóan bármilyen színben és grafikával rendelhető, így speciális elképzelés esetén az egyik legjobb választás lehet. Előnyként emeltük ki, hogy akár még a helyszínen is formázható, azonban fontos, hogy éppen ennek köszönhetően könnyebben is sérül üveg társánál, viszont polírozással bármikor visszanyerhető eredeti állapota. Bár 180 °C fokig hőálló, mégis azt javasoljuk, hogy amennyiben konyhád olyan falát burkolnád vele, amely elé gáztűzhelyet helyeznél, válassz inkább más anyagot a teljes biztonság érdekében, vagy ezen a részen erősítsd meg egy üveglappal!

Akril faldekor – még közelről is nehéz megállapítani, hogy az nem üveg

5. Festék

Ha falról van szó, mindenképpen szükséges említést tenni a festékről is, még a konyha esetében is. Természetesen nem a klasszikus, a lakás más helyiségeiben is használt festékre kell gondolni, hiszen a konyhafalat egészen már igénybevétel jellemzi.

Két nagyon szerethető megoldás létezik a festékek között, melyek konyhába is bátran használhatóak. Az egyik a letörölhető, így könnyen tisztán tartható fajta, a másik a krétafesték.

Az egyszínű festett fal könnyen társítható bármely konyhastílushoz

Ez utóbbi néhány éve igen nagy divattá vált, nem hiába. Kedvedre alakíthatod rajzokkal és írásokkal, üzenetekkel, amelyeket bármikor letörölhetsz egy szivaccsal (ahogyan az iskolában is megszokhattad). A krétafestékek több színben is elérhetőek, így nem csak a klasszikus feketét választhatod, bár kétségkívül az a legmutatósabb és nem hiába legkedveltebb változat. Ha pedig valami igazán high-tech megoldásra vágysz, tekintsd meg a következő videót érdekességként:

Összességében tehát a konyha falburkolatait illetően is számos lehetőséged van a klasszikus csempe megoldáson kívül. Döntsd el, hogy melyek a fő szempontjaid (ár, alakíthatóság, szín vagy mintaválaszték), és ennek mentén már segítségedre leszünk a megfelelő falburkolat megválasztásában. Sok sikert kívánunk! 🙂