• de

Vigyél meleget otthonodba – a mediterrán stílus

A hideg idő beköszöntével minden lehetséges módon igyekszünk meleget csempészni otthonunkba. Nem csak a gyertyák és meleg plédek hozhatnak megoldást, hiszen egy jól megválasztott design állandó meghitt hangulatot kölcsönöz. Ilyenek a mediterrán stílusú bútorok, színek, megoldások is. Kalandozz velünk melegebb tájakra!

A tíz-húsz éve hatalmas népszerűségnek örvendő, ám az utóbbi években méltatlanul elhanyagolt mediterrán stílusról mindenkinek van valamilyen véleménye. A sokak által kedvelt, déli országok inspirálta stílus könnyedén hoz melegséget otthonunkba, akár a nagy népszerűségnek örvendő hygge-hatás is, amelyről korábban írtunk. Cikkünkkel segítünk, hogyan érd el a mediterrán hangulatot saját otthonodban!

A jellegzetes déli életérzés és életfelfogás a lakótereket is barátságossá teszi. Nem véletlen talán, hogy a világ több pontján is hódítani kezdett ez a stílus, hiszen egyszerre hoz nyugalmat, melegséget és vidámságot a lakásba. Nincs is ennél több, amire vágyhatunk, igaz? Bár összefoglalóan mediterrán stílusnak hívják, mégis észrevehető a déli országok lakberendezése közti különbség. Lássuk, miben különböznek a különféle mediterrán országok stílusai.

A görög otthonok

Ha azt mondjuk, Görögország, legtöbbünk a tengerre, annak gyönyörű homokos vagy éppen sziklás partjaira, és páratlan élővilágára asszociál. Látjuk a szemünk előtt a csillámló tengert, és érezzük annak sós illatát is.

A tenger kéksége és a só fehérsége az, ami egyértelműen nyomot hagy a házak kinézetén is. Talán ezért is lehet, hogy a képzeletbeli utazásunk során megjelennek előttünk a jellegzetes kék-fehér házak is. De vajon mit rejtenek a házak falai, hogyan néznek ki a tipikus görög hangulatú otthonok?

Görögországban az egyszerűség, a letisztultság épp úgy általános, mint a tágas, nagy terek. A terek ráadásul még nagyobbnak is tűnnek, hiszen általában fehér festékkel borítják az egyenetlen, rusztikus hatású falakat.

Ahogyan a házakon kívül, úgy belül is megjelennek a kék és a mélyzöld színek, főként az ablakok és ajtók mázolásában. A görög otthonok bútorai szintén az egyszerűséget tükrözik, amit sokan talán puritánnak neveznének, ám a kevés bútor ellenére mégis meleg otthonosság járja át a helyiségeket.

A nyarat beengedik az otthonokba, a teret pedig tovább bővítik a különböző méretű erkélyekkel, teraszokkal. Jó időben elképzelhetetlen olyan görög háztartás, ahol ne tárnák szélesre az erkély ajtókat, ezzel is még több fényt és tengeri friss levegőt beengedve ragyogó otthonukba.

Ha szeretnéd ezt a hangulatot becsempészni magyarországi otthonodba, érdemes a rusztikus, fehér falakkal kezdened. A lakásod berendezésénél használj kék árnyalatokat, természetes, fa anyagokat, és semmiképp ne zsúfold túl azt. A felesleges bútorok helyett napfénnyel áraszd el otthonod.

A jellegzetes görög színvilág, a terek kialakítása kellemes összhatást eredményez otthonodban.

Az elegáns olaszok

Bár a görögökhöz hasonlóan az olaszokra is mediterrán népként hivatkozunk, otthonukat merőben más kialakítás jellemzi. Olaszországban az egyszerűség mellett megjelenik az elegancia és olykor a luxus is.

Talán te is látod magad előtt az igazi olasz összhatást: jól átgondolt, kifogástalan elegáns megjelenés. Nos, nincs ez másként az otthonukban sem. Hasonlóan nagy gondot fordítanak saját kinézetükön felül lakásukra is.

Görögországhoz hasonlóan náluk is jellemző a világos fal, a fehéren túl azonban itt már a szolid színek is megjelennek. Nehéz lenne az olaszok mediterrán lakberendezési stílusát pusztán egy-két színnel jellemezni, hiszen nincsenek meghatározó színek. Árnyalatok annál inkább, hiszen jellemzően halvány, de színes falak, bútorok és egyéb designos, letisztult lakberendezési tárgyak jellemzik otthonukat.

Az olasz stílusú otthonokban letisztult, elegáns, ám design szempontjából izgalmas bútorok dominálnak.

 

Központi kérdés a család, akiket jobbnál jobb ételekkel kényeztetnek az olasz nők (mammák). Ennek megfelelően a konyha meghatározó szerepet tölt be az otthonokban, sokszor egy légtérben kerül kialakításra az étkezővel, és akár a nappalival is. A halknak kicsit sem nevezhető élet bizony itt zajlik Olaszországban.

Az olasz stílusú étkezők, konyhák az otthonok legfontosabb helyiségei.

A bútorok (főként a konyhában) természetes, rusztikus darabok, amik bár hordozhatnak modern jegyeket, mégis az időtállóság és strapabíróság jellemzi azokat. Világos, élénk színek, tömörfa és tágas konyha – ezekre lesz szükséged, ha az olasz mediterrán életérzést kívánod becsempészni otthonodba.

A színes spanyolok

A spanyolok bátran nyúlnak színekhez, így otthonaik a legkülönfélébb színekben pompáznak. Jellemzően meleg színeket választanak, de nem állnak meg 1-2 hangsúlyos színnél, hiszen a mintás darabokkal árnyalatok és színek tucatját jelenítik meg lakásaikban.

A sok szín alapján talán azt gondolhatnánk, hogy könnyen túlzásokba esnek, de bármelyik spanyol otthont is látogatjuk meg, az elegancia épp annyira szembetűnő lesz, mint a színek. A lényeg az összhang, amit kiváló érzékkel alakítanak ki a spanyolok.

Növények és növénymotívumokkal díszített textíliák ölelik körbe az otthont, amik további életet és melegséget kölcsönöznek a lakásnak. Zöld színből sosem elég, de a spanyol otthonokban – az elegancia képviselőjeként – gyakran megjelenik az arany is, amelynek árnyalataihoz rendkívüli érzékenységgel nyúlnak.

Finom arany árnyalat, zölddel kombinálva – a spanyol stílus eleganciája. 

Bármelyik mediterrán stílus is áll közel szívedhez, mindig figyelj az összhangra. Ne vidd túlzásba a díszítést, de adj melegséget otthonodnak színekkel, textíliákkal és növényekkel. Valamint ne feledd családi és baráti képekkel dekorálni falaidat, hiszen a mediterrán élet együtt jár a közös, vidám pillanatokkal!