• de

Vissza a természetbe – Kerti bútorokkal a tökéletes kertért

A jó idő beköszöntével mindenki – akinek akár egy kis méretű kertje vagy csak néhány négyzetméternyi erkélye van – elkezd annak berendezéséről gondoskodni. Még a legkisebb területű szabadtérre is igaz az, hogy a megfelelő bútorokkal berendezve, kellemes hangulatot teremt, miközben növeli otthonunk életterét.

A városi és vidéki ember egyetért abban, hogy a szabad levegőn töltött idő igazi kincs. Nem hiába jelentek meg a városokban a különféle méretű erkéllyel, terasszal, vagy akár kertkapcsolattal rendelkező lakások, amelyek lehetőséget biztosítanak levegőzésre anélkül, hogy elhagynánk otthonunkat. Ezek kreatív berendezésével pedig megidézhetjük az igazi kerti hangulatot is.

Ahány ház, annyi szokás – szól a mondás. Ez esetben fogalmazhatunk úgy is, hogy minden ház egyedi igényeket és ezek mentén egyedileg kialakított kertet vagy erkélyt takar. Éppen ezért – ahogyan az otthoni enteriőr esetében megszokhattuk – a kültéri területek bútorozásának és felszereltségének fontos szempontjai vannak. Lássuk, melyek ezek!

1. Minőségi kerti bútor

Mivel a szabad levegőn való időtöltés mindannyiunk számára jótékony hatású, ezért az első és legfontosabb, hogy megteremtsük azokat a körülményeket, amelyek a lehető legnagyobb kényelemmel teszik ezt lehetővé. Erre szolgálnak többek között a jól megválasztott kerti bútorok.

Hely hiányában a legalapvetőbb bútorokra van szükség, legyen szó két székről és akár egy kis asztalról. Nagyobb kert esetében már akár több, különféle funkciót betöltő kerti bútorban is gondolkodhatunk. Néhány szék, egy kisebb vagy nagyobb asztal, napozóágy, valamint a tárolóbútorok mind az otthonosságot és kényelmet fokozzák a kertben és/vagy az erkélyen is.

A megfelelő bútorok használatával az erkély is lehet igazán kényelmes pihenőhely. 

 

Ahogyan a benti bútorok esetében, úgy a kültériekre is igaz az állítás, hogy a megbízható alapanyagokból készített minőségi bútorok hosszú éveken át tesznek megfelelő szolgálatot. Ugyan a legegyszerűbb anyagokból készült darabok a legolcsóbbak, mégis érdemes drágább árfekvésű, de valódi fabútorokat választani.

A természetesség jegyében a fa mellett jó választásnak bizonyulhatnak a rattan vagy a különféle fonott bútorok is. Bármilyen természetes anyagú kerti bútort válasszunk, annak ápolásáról, megfelelő kezeléséről rendszeresen gondoskodni kell. Korábbi cikkünkben már bemutattuk, hogyan érdemes a fa bútorokat ápolni, azonban a kültéri bútorok esetében ez további figyelmet igényelhet.

A fából készült kerti bútorok nem csak időtállóak, de a környezeti hatásoknak is ellenállnak – ez persze nem azt jelenti, hogy nem kell ápolnunk őket. Az újonnan vásárolt fabútort például az összeszerelés és a használat előtt érdemes lehet olajjal lekezelni annak ellenére is, hogy valószínűleg már kezelt bútort kapunk kézhez. Ezt az olajos ápolást rendszeres időközönként érdemes megismételni, hogy elkerüljük a fa kiszáradását. Ebben segít, ha a téli időszakban fagytól védett, de semmiképp sem párás helyen tároljuk azokat. Így elkerülhetjük a penészedést is. A téli fagyokon túl az esőtől is szükséges óvnunk bútorainkat, hiszen hosszú távon nem csak a hőmérséklet és a páratartalom, hanem a víz sem tesz jót nekik.

Az alapanyag minősége és az ápolás kulcstényező, a stílus azonban ízlésünkhöz szabható. A bőséges kínálat miatt sok lehetőség áll rendelkezésünkre, hogy a pénztárcánkhoz igazítsuk az igényeinket: ma már a klasszikus stílus szerelmesei és a modern bútorokat kedvelők is könnyen megtalálhatják a leginkább nekik tetsző darabokat.

2. Étkezési lehetőség

Amint megérkezik a jó idő, a szabadtéri étkezés igazán jó élmény a legtöbbünk számára. Ezért, ha van rá lehetőség, érdemes olyan megoldást választani, amely kiszolgálja ezt az igényt is. Ha szívesen étkezünk a kertben vagy az erkélyen, teraszon, válasszunk komfortos alapdarabokat. Ne gondoljuk túl: egy asztal és a vendégek átlagos számához igazodó darabszámú szék elegendő lesz. Tartsuk szem előtt a választás során a fent leírtakat is! Mivel ezek a bútorok azok, amelyek a legnagyobb igénybevételnek vannak kitéve a szabad levegőn, különösen fontos odafigyelni a minőségre és a rendszeres karbantartásra, ápolásra, ahogyan írtuk.

A szabadtéri étkezéshez és a tökéletes hangulathoz remekül illenek a fabútorok. 

 

3. Főzés és sütés

Ha étkezőasztalról beszélünk, nem mehetünk el szó nélkül a kerti étkezés, és az ehhez szükséges főzési és sütési lehetőségek mellett sem. A főzésre alkalmas tér megalkotása komoly odafigyelést igényel, különösen akkor, ha az erkélyünkön szeretnénk biztosítani ezt. Természetesen az erkélyek esetében tűzrakóhelyet nem, grillezési lehetőséget viszont minden további nélkül létrehozhatunk, de körültekintőnek kell lennünk.

Társasház esetében feltétlenül, de a kerttel rendelkező sorházaknál is kiemelten fontos a grillrács elhelyezkedése. Ha jó viszonyt szeretnénk ápolni szomszédainkkal, érdemes megkeresni a leginkább félreeső helyet erkélyünkön, figyelembe véve a füst távozásának várható irányát és a nem kívánt ételszag terjedését.

4. Rendszeres tisztán tartás

A bútorok esetében már szót ejtettünk a rendszeres karbantartás fontosságáról, azonban hangsúlyoznunk kell, hogy minden olyan tárgyra, amit hosszú távon szeretnénk használni, fokozott figyelmet kell fordítani.

A bútorok mellett a tűzrakóhely, a grillrács, de akár a padló ápolása is elengedhetetlen feladat. Míg a grillt minden használat után érdemes megtisztítani, addig a tűzrakóhely esetében a keletkezett égéstermék biztonságos eltakarítása a feladatunk.

Az erkélyek és teraszok burkolata sokféle lehet, és ennek megfelelően változhat ápolási igényük is. A rendszeresség olyan kulcsszó, amit mindig szem előtt érdemes tartani.

Bármennyi plusz feladatot is hordoz magában a kültéri élettér kialakítása, mégis érdemes áldozni rá, hiszen nem csak a gyermekek számára, hanem nekünk, felnőtteknek is pihentetően hat és segíti feltöltődésünket az élhető kert vagy erkély, ahol kedvenc új kerti, kültéri bútoraink is helyet kapnak. Itt a tavasz, vágjunk bele bátran a tervezésbe!