• de

3+1 tipp, hogyan válassz okosan étkezőszéket

Szeretnéd teljes kényelemben élvezni az étkezéseket? Akkor ne csak az étkezőasztalra fordítsd a figyelmedet, hanem találd meg hozzá a tökéletes étkezőszékeket is. Ezúttal 3+1 tippel segítünk a választásban!

Biztosan hallottad már, hogy “állj jót magadért”. Ha éppen felújításban vagy, esetleg először rendezed be otthonodat, hamar ráébredhetsz, hogy az “ülj jót magadért” nem csak egy butuska szójáték, hanem egy figyelemre méltó kérdést vetít elő: hogyan válassz étkezőszéket úgy, hogy az kényelmes és egészséges legyen? Cikkünkben szempontokkal segítünk, tarts velünk!

1. Mennyit és mire használod az étkezőszéket?

A válasz talán egyértelműnek tűnik, de ha jobban belegondolsz, felvetődik néhány kérdés. Biztosan csak az étkezésekkor használod a széket? Esetleg az étkezőasztalnál dolgozol? Talán ott tanulnak a gyerekek is? Azt javasoljuk, mindig térképezd fel alaposan, mennyi időt töltesz annál a bizonyos asztalnál. Ha például home office-ban dolgozol, alaposan megfontolandó, valóban érdemes-e beszerezned egy manapság trendi bárszéket – hiszen bár lehet, hogy stílusban megnyerő számodra, a testtartásodnak biztosan nem tesz jót. Vedd számításba, hogy mi az ideális ülésmagasság és -mélység számodra, illetve milyen ülésszélesség lesz komfortos. Amikor mérlegelsz, az elsődleges szempont mindig a kényelem és az egészség legyen. Válassz inkább drágább széket, mint olcsó és kevésbé kényelmes darabot: nem fogod megbánni hosszú távon!

A bárszékek mutatósak, ám gyakran kényelmetlenek hosszú távon. 

2. Mi legyen az étkezőszék alapanyaga?

A kényelem fontos, de legalább ennyire meghatározó az egészséged is.  Egy rosszul kivitelezett, kényelmetlen szék helytelen testtartást eredményez, amely mozgásszervi betegségek kialakulásához vezethet. Ha nem fajul idáig a dolog, abban biztos lehetsz, hogy a helytelen ülés során a tested sokkal gyorsabban elfárad. Ez koncentrációs zavart okozhat és általános diszkomfort érzethez vezethet. De vajon milyen az ideális darab? Számít-e a konstrukción kívül az alapanyag? Tapasztalatunk szerint igen, meghatározó. Például a tömörfából készült székek több szempontból is ideálisak. Masszívak, stabilak, időtállóakmint a legtöbb tömörfa bútor – és a fa utánozhatatlan természetességét és élményét nyújtják. Mivel ilyen paraméterekkel rendelkeznek, megfelelő méretű és kialakítású ülőfelülettel készülnek, valamint a háttámlájuk is igencsak kényelmes, hiszen megtámasztják és megtartják a testedet. Az már csak hab a tortán, hogy egy tömörfa étkezőszék az adottságai miatt készülhet egyedi faragással, különleges díszítéssel és magán hordozza az adott fa teljesen egyedi jellegzetességeit – bőséges a választék akkor is, ha klasszikus, akkor is, ha modern megoldásra vágysz.

Klasszikus és modern kialakítású székek esetén is nagy a választék. 

3. Karfás étkezőszék vagy karfa nélküli?

Fontos azt is eldönteni, hogy karfás vagy karfa nélküli széket szeretnél. Ebben az esetben is a kényelem és az egészség az elsődleges, de nem kell lemondanod stílusbeli és esztétikai igényeidről sem. Gondold végig ismét, hogy milyen funkciót lát el az adott szék. Egy karfás darab segít megfelelően tartani a testedet, de ha gyakran felpattansz, némiképp akadályozhat a gyors helyzetváltoztatásban. Egy karfa nélküli modell esetén érdemes figyelned arra, hogyan, milyen helyzetben tartod a karodat az asztalnál ülve. Figyelj rá – különösen ha laptoppal dolgozol -, hogy a könyököd ne lógjon a levegőben, túl az asztal vonalán, mert megfájdulhat tőle a hátad és a nyakad is. És ha már a karfánál tartunk… Hasznos lehet végiggondolnod azt is, hogy milyen legyen az étkezőszék ülőfelülete. Esetleg kárpitozott? Vagy inkább feldobnád néhány székpárnával? Ma már sok lehetőség közül válogathatsz a stílusigényeidnek megfelelően.

Fontold meg, milyen kialakítású étkezőszéket választasz!

+1 A stílus mindent visz?

Sokszor hangsúlyoztuk az elsődleges szempontokat, de valljuk be, azért a székek megjelenése is fontos. Gondold át, hogy a potenciális étkezőszékek közül melyik illeszkedik leginkább a lakás vagy az adott helyiség stílusához. Ne csak a formára és a színre fókuszálj, hanem a méretekre is. Egy tágas étkezőbe például megfelelőek a masszívabb, impozánsabb darabok, míg egy kisebb helyiségbe az enteriőr szempontjából érdemes lehet kecsesebb, könnyedebb összhatást keltő darabot választani. Tartsd szem előtt, hogy a szoba hangulata mellett fontos, hogy az étkezőszékek tökéletes harmóniát alkossanak az étkezőasztallal és elegendő teret hagyjanak mindeközben ahhoz, hogy szabadon és könnyedén helyet foglalhass – bármikor és bárkivel, akivel szeretnéd megosztani az élményt. 🙂