• de

Hogyan ápold tömörfa bútoraidat? – 3 tipp

A fabútorok időtálló darabok, amelyek melegséget sugárzó és naturális összhatással varázsolnak a lakásból igazi otthont. Ahhoz, hogy sokáig élvezhesd a fa természetes szépségét, megfelelően kell ápolnod fabútoraidat, különösen, ha tömörfáról van szó. Cikkünkkel most ebben segítünk neked!

Tudjuk, hogy számtalan enteriőrstílus és megannyi bútor közül választhatsz napjainkban, ha szeretnéd lakásodat lakberendezési mesterművévé komponálni. Mégis, három évtized gazdag bútor és bútoralkatrész gyártási tapasztalatainak köszönhetően mi a mai napig hiszünk a fabútorok egyediségében. Ezek adják azt a természetességet és eredeti letisztultságot, amely sosem megy ki a divatból, emellett szemet gyönyörködtető változatosságot biztosítanak.

A tömörfa-bútorok természetes és egyedi összhatást nyújtanak.

Ma csak a pénztárca és a fantázia szabhat határt annak, hogyan rendezed be fabútorokkal az otthonodat. Egy biztos: ahhoz, hogy sokáig élvezhesd a minőségüket, nem elég megfelelő felületkezeléssel ellátott darabokat választanod; fontos, hogy az évek során a fa ápolásáról te magad is különböző módon, tudatosan gondoskodj, akkor kifejezetten, ha tömörfa-bútort választasz. Fogadd meg a következő tippeket, hogy tömörfa-bútoraidra akár a következő generáció is szerethető családi örökségként tekinthessen és büszkén használhassa őket!

1. A tömörfa élő anyag – Mindent az alapokról!

A tömörfa élő anyag, így gondos ápolása elengedhetetlen ahhoz, hogy megőrizze szépségét. Nem kell azonban komoly vesződségekre számítanod, kis odafigyeléssel gyönyörű alapdarabja marad a lakásnak. A következőket tartsd szem előtt, különösen, ha kezeletlen tömörfa felületről van szó:

  • Élő anyag: Mivel a szín, erezet, esetleges göcsök tekintetében egyedi és élő anyagról beszélünk, tudnod kell, hogy a tömörfa idővel változik. Ez természetes folyamat, de éppen ezért fontos a megfelelő karbantartás
  • Hőmérséklet: A tömörfa-bútorok leginkább az egyenletes, 20-20 °C hőmérsékleten őrzik meg természetes adottságaikat. Ügyelj rá, hogy ne helyezd kandalló, radiátor vagy tűzhely közelébe, hiszen ezek mind hatással vannak rá! Ne tedd ki őket számottevő hőmérséklet-ingadozásnak és ne tárold se sokkal hűvösebb, se sokkal melegebb, párásabb helyiségben, mert különben sérülékennyé válhat, vetemedhet. Ezért is fontos, hogy megfelelő alátét nélkül ne helyezz például tömörfa étkezőasztalodra, konyhai munkalapodra forró vagy nedves edényeket, mert maradandó sérüléseket okozhatsz a fának.
  • Páratartalom: A tömörfa számára a 40-60% közötti relatív páratartalom az ideális. Kalkuláld bele a fűtéssel járó páratartalom és hőmérséklet változásokat!
  • Szellőzés: Fontos, hogy a tömörfa megszokja az otthonod klímáját és kellően szellőzni is tudjon. Így az első néhány hétben ne pakolj rá, ne terítsd le terítővel. A későbbiek során is érdemes légáteresztő anyagot használni ehhez, hogy óvd a fa minőségét.
  • Napfény: A napfény UV-sugarai is hatással vannak a tömörfa felületére. Ha nem szeretnéd, hogy idővel fakuljon a fa árnyalata, ne tedd ki közvetlen napfénynek!

 

A tömörfa-bútorok egyedi bája minden helyiséget otthonossá varázsol.

 

2. A tömörfa tisztítása – Gyors, egyszerű és hatékony módszer

A tömörfa meghálálja a megfelelő karbantartást. Ha rendszeresen elvégzed a felülettisztítást, rövid távon már el is hárítottad a komolyabb esztétikai problémákat. Ügyelj rá, hogy kíméletes, de alapos legyél. Mire érdemes odafigyelned?

  • A tömörfa tisztításához használj puha, csak enyhén nedves törlőrongyot. Ha szükséges, vess be egy puha sörtéjű, természetes alapanyagú kefét. Mindenképp kerüld el az olyan, akár fémszálas eszközök használatát, amelyekkel kidörzsölheted a fát!
  • Semmiképpen ne használj erős vegyszereket, például klórtartalmú vagy zsírtalanító tisztítószereket! Ha feltétlen szükséges, akkor csak enyhén szappanos vizet alkalmazz a tisztításhoz!
  • Mindenképpen töröld teljesen szárazra a felületet, amint csak lehet, hiszen a víz foltot hagyhat a tömörfa felületen.

 

A tömörfa-bútorok megfelelő kezelésével megőrizheted csodás állapotukat.

 

3. A tömörfa olajozása – Csak óvatosan!

A hosszú távú ápolás és védelem céljából szükség lehet a fa olajozására, de fontos, hogy körültekintően járj el. Alapvetően a legtöbb tömörfa (gondolj akár a vágódeszkádra is) meghálálja az olajozást, hiszen beivódva a fába, hatékonyan vonja be a rostokat, vízállóbbá teszi a felületet és így alapszinten véd a mindennapos használat során kialakuló foltoktól. A következőket tartsd szem előtt:

  • Mindig járj utána a gyártónál, mit javasolnak az adott tömörfa-bútor kezelésére. Ne hagyd ki ezt a lépést, mert sok bosszúságtól kímélheted meg magad! Érdemes lehet feljegyezni ezeket az információkat, ha több fabútorod van, így a nagytakarítás során mindig kéznél lesz a szükséges információ.
  • Mindenképpen természetes olajokat javaslunk használatra. A legtöbb tömörfa szereti a színtelen olajokat, például a kókuszolajat vagy akár az enyhe árnyalatú olívaolajat, bio olajokat. Ügyelj rá, mit választasz, mert egyes olajok mint a lenolaj eltömíthetik a fa pórusait, nem hagyják szellőzni a tömörfát és változtathatnak az árnyalatán! Csodaszer még a méhviaszos kendő, csak áttörlöd bútorodat és új fényben pompázik!
  • Ne feledd, hogy az olajozást már letisztított felületen végezd el! Fontos, hogy a kettes pontnak megfelelően portalanítsd, tisztítsd, majd a szárazra törölt felületet kezeld a tömörfa-bútorodnak megfelelő olajozással!

Tartsd be a fenti lépéseket és legyél gondos tulajdonosa a tömörfának, hiszen ennek a különleges anyagnak “lelke” van. Bánj jól vele, hogy lakásod méltó dísze legyen és hosszú éveken át szolgálhassa természetes bájával otthonod meghitt melegségét! Ha bármilyen kérdésed van, esetleg egyedi bútort szeretnél rendelni, vedd fel velünk a kapcsolatot, szívesen segítünk a tervezésben és az ápolásban egyaránt!