• de

Bútorápolás helyesen, nem csak háziasszonyoknak

Bár éppen, hogy leszedtük a karácsonyfát, mégis sokan már epekedve várják a tavaszt. A napsütéssel és a melegedő idővel egyre gyakrabban tárjuk ki ablakainkat és szellőztetjük át az egész lakást. A beszűrődő napfény azonban nem várt bosszúságot is okozhat: hirtelen feltűnővé válik a por és az esetleges karcok bútorainkon.

A tavasz sokaknál a megújulás jegyében a nagytakarítást is magával hozza. Ilyenkor sokan szeretik a lakást és a becsben tartott bútorokat egy kis plusz kényeztetésben részesíteni. Számtalan tisztítószer érhető el a boltok polcain, amelyek azon felül, hogy segítséget kínálnak a különböző felületekre, bizony el is bizonytalanítanak: vajon melyiket válasszuk?

Tisztítószerek

Bolti tisztítószerek vagy házi praktikák?

Az áruházak polcain elérhető kínálat még a tapasztalt háziasszonyokat is zavarba ejti. Persze szuper dolog, hogy a különböző felületekre különböző tisztítószerek készülnek, de cseppet sem könnyíti meg a dolgunkat a nagy választék. Ráadásul úgy gondoljuk, mindet megvásárolni valóban felesleges.

Ezzel nem azt állítjuk, hogy nem igényel eltérő ápolást egy furnér lap és egy tölgyből készült bútor, sőt! Azonban ha szem előtt tartunk néhány praktikát, amellyel már a nagyszüleink is ragyogó tisztaságot értek el, biztos sikerre számíthatunk.

Hogy hatékonyak legyünk a bútorok ápolásában és biztosan ne okozzunk kárt, a bútorlapok kiválasztásánál és a kész bútor átvételekor érdemes figyelmesen meghallgatni a szakértők tanácsait, hiszen a bútor hosszú élettartamának megőrzéséhez ilyenkor mindig érkezik néhány jó tanács.

Érzékeny bútorok ápolása

Minden bútornak szüksége van a megfelelő ápolásra, ez kétségtelen. Vannak azonban olyan felületek, amelyek valamivel nagyobb figyelmet igényelnek az egyszerű, nedves kendős áttörlésnél.

Ilyenek például a pácolt fa felületek. Nem elegendő ugyanis a szennyeződés eltávolítása, szükség van a felületek visszatáplálására is. A fa felületek ápolásához nem szükséges semmilyen speciális ápolószer megvásárlása, azonban nagyon jó szolgálatot tehet egy gyapjú darab! Lenmagolaj és só keverékével dörzsölve a bútorok nem csak régi fényüket nyerik újra vissza, hanem hosszú ideig szépek is maradnak.

A lakkozott felületet még szebbé varázsolhatjuk egy kis méhviasz segítségével. Ehhez a méhviasz gőz feletti megolvasztását követően egy puha rongydarabbal szükséges egyenletesen átkenni a felületet. Vigyázat! Veszélyesen jó illat marad utána a lakásban. 🙂

Régi (antik) tömörfa bútorok ápolása nagyon fontos

Fa és furnér kezelése

Korábbi blogcikkünkből már megtudhattad, hogy a furnér bizony szintén fa, melynek gondozása a felület végső bevonatától (lakkozott vagy pácolt) is függhet, ám mindenképpen figyelmet igényel.

Bármilyen fa felületről, így akár furnérról legyen szó, egy biztos: akkor szép, ha nem csak tiszta, hanem ragyog is. A ragyogás szerencsére könnyedén visszaadható egy minden háztartásban fellelhető csodaszerrel, méghozzá az olívaolajjal. Hogyan használd? Keverj ki 2 dl olívaolajat 2 cl citromlével és már kész is a csodaszer!  Az olaj tulajdonsága, hogy nehezen vegyíthető, azonban egy üvegbe zárva, összekeverve a citromlével, majd alaposan összerázva gyorsan kész is az új bútorápolód. Használhatsz bármilyen vásznat vagy vattát, a keverékedből egy keveset körkörös mozdulatokkal oszlass el a bútorfrontokon, és máris csodálhatod a végeredményt.

Fóliás, MDF frontok és laminált lapok

Az egyik közkedvelt alapanyag a fóliázott MDF, amely nagy nyomáson préselve, farostból készül. Mivel fóliázott, különösebb ápolást ugyan nem igényel, a megfelelő tisztításra azonban mindenképp szükséges figyelmet fordítani, ahogy a laminált lapok esetén is.

Fontos, hogy puha anyagot, akár egy régi ruhadarabot használj a takarításnál, amely ne legyen túlzottan vizes. A tökéletes tisztítószerkeverék ebben az esetben a sima víz és bármilyen mosogatószer, amelyeknek egyvelegéből kihúzva jól ki kell csavarni a kendőt. Nagyon fontos ugyanis, hogy az MDF bútorokat egyszerre túl sok víz soha nem érje! Ha erre figyelsz, az eredeti állapot hosszú távon is megőrizhető.

Mit NE használj?

Továbbá (bár ez a legtöbb anyag esetében igaz) fontos, hogy a felület tisztításánál aceton, acetát tartalmú oldószereket és alkoholos jódoldatát, valamint az ezeket akár csak részben tartalmazó anyagokat szigorúan kerülni kell!

Plexis frontok

Ha bútorodhoz plexis frontokat választottál, akkor sem dőlhetsz hátra, a körültekintő tisztítás ebben az esetben is nagyon fontos. A plexis felületek tisztításához a legjobb az egyszerű szappanos víz vagy az ablakokhoz és üvegfelületekhez használt ablaktisztító (hello, ecet!). A kulcs ebben az esetben is a puha rongy, amely egész biztosan nem tesz kárt a felületben. Bár a plexi kisebb figyelmet igényel, mint egy lakkozott fa, fontos, hogy a maró anyagokat és a por állagú tisztítószereket, súrolószereket ne vesd be itt sem. Bár a felületi karcolódás polírozással javítható, a felület sosem lesz újra tökéletes. Ugyan a bútorok sajátja, hogy a napi használatból fakadóan karcolódnak és az évek meglátszanak rajtuk, azonban ha egy mód van rá, érdemes lelassítani ezt a folyamatot.

Bár plexis frontokra gondolva általában a fényes felületek jutnak eszünkbe, fontos megjegyezni, hogy ma már akár matt változatban is elkészíttethetjük azt! Hogy miért jó lehetőség ez? Mert minél strukturáltabb, minél kevésbé fényes a felület, annál karcállóbb és időtállóbb! Ráadásul az ujjlenyomat is kevésbé látszódik meg rajta, ami a takarítást tekintve fontos szempont. Ha ez számodra is elsődleges, van egy jó hírünk! Legyen szó laminált lapról, fóliás ajtóról, vagy tömörfa frontról, manapság már mindegyikből elérhető matt és fényes változat is, úgyhogy érdemes megfontolni, melyik a legideálisabb megoldás.

Mi a helyzet a munkalappal?

Bár a munkalapok tisztítása kevésbé igényel speciális módszereket, mégis ejtünk róla néhány szót.

Mivel a munkalapok jelentős igénybevételnek vannak kitéve, alap esetben már a megvásárláskor kiemelt figyelem fordul a megfelelő darab kiválasztására. Ugyan a munkalapokat az átlagosnál sokkal aktívabb használathoz tervezték, megfelelő tisztítása és ápolása így is elengedhetetlen. Az egészen jó áron elérhető laminált munkalaptól kezdve a grániton és a corian munkalapon át mindegyik igényli a törődést, de eltérő mértékben.

A legjobb és legegyszerűbb, amit tehetsz (bármilyen anyagú lapról is van szó), ha használat után azonnal letörlöd, és nem hagyod, hogy az esetlegesen rászáradt maradványok letisztítása a kelleténél jobban megviselje a felületet. Bármilyen anyagból is készült a munkalapod, az erős, savas, maró tisztítószereket és a súrolószereket kerüld el a hosszú élettartam érdekében.

Tömörfa munkalapok igénylik a legnagyobb odafigyelést

Karcmentesítés hatásosan

A karcmentesítés leghatékonyabb módja a rendszeresség. Nem kell óriási trükköket bevetni, a rendszeres ápolással akár láthatatlanná is tehetjük azokat az apró karcokat, amelyek időről időre felbukkannak a felületeken. Ehhez segítségül hívhatjuk nagymamáink praktikáit. Mire gondolunk? Példának okáért ha világos bútort választottál, akkor egy kanál ecet és olaj keveréke lehet a segítségedre, míg sötét bútor esetében olaj és vörösbor keveréke válhat be.

Világos és sötét bútorok ápolása mind más és más praktikát kíván

+1 tipp: Vedd elő a sört a hűtőből!

Ha már előkerült a bor, miért ne kerüljön elő a sör is? No, még nem a jól végzett munka ünneplése a cél, sokkal inkább a sör mint házi praktika bevetése, méghozzá a bútorok épségéért.

Sokak által ismert tény, hogy a tölgyfa, de akár a mahagóni bútorok ápolására kiváló szer a sör. Gondoltad volna, hogy 1 kanál méhviasz, 3 dl sörrel és 2 teáskanál cukorral kikeverve olyan csodaszerré változik, amiért a drága bútorod nagyon hálás lesz? Csak kend át egy finom ecsettel és száradás után törölgesd át.

A nagy munka után nem maradt már hátra, mint a jól elvégzett feladatok megünneplése: ideje a megmaradt bort vagy sört pohárba, korsóba tölteni és a kanapén ülve csodálni régi bútoraidat, amint új fényben ragyognak. Egészségedre! 🙂