• de

Hogyan állapítsd meg a konyhafront méreteit és világítsd meg okosan a bútort?

Lassan beköszönt a tavasz, a tavaszról pedig sokunknak a tavaszi nagytakarítás jut eszébe először, amely számos bútort is érinthet. Ha te azonban nem elégszel meg egy alapos tisztítással, és szeretnéd teljesen új fényben ragyogni látni őket, két dolgot is érdemes megfontolnod: cseréld le a bútorfrontokat és gondold újra a világítást!

Korábban adtunk már néhány igazán praktikus bútorápolási tanácsot, amelyet a tavaszi nagytakarítás alkalmával ki is próbálhatsz, most azonban továbblépünk és fókuszba helyezzük a bútorok felújítását és a megfelelő megvilágítás szerepét.

Kevés a pénzem, de új bútort szeretnék

Amennyiben úgy döntöttél, hogy megújítanád a konyhádat, a leginkább kézenfekvőnek egy teljesen új konyhabútor beszerzése tűnik. Ez azonban a legköltségesebb megoldások közé tartozik. Ha szeretnéd, hogy konyhád új színekbe vagy új mintákba öltözve lépjen az új évszakba, de mégsem szeretnél jelentős összegeket költeni a felújításra, gondolkozz “csináld magad” vagy más néven DIY megoldásokban.

Számtalan kiváló ötlet elérhető az interneten a lakás bármely pontjára vonatkozóan, az egészen egyszerűektől a komoly kézügyességet igénylőkig. Készíthetsz saját kezűleg például új, színes kaspókat vagy lefestheted a kertibútort még a meleg idő előtt. Ha bátrabb és ügyesebb kezű vagy, akkor barkácsolásra is adhatod a fejed, sőt, akár a konyhabútorod megújításában is komoly szerepet vállalhatsz.

Persze a konyha felújítása nem egyszerű, bárki által kivitelezhető munka, azonban ha nem teljes konyhabútor cserét szeretnél, akkor jelentős összegeket spórolhatsz meg azzal is, ha a paramétereket megadva, online rendeled meg az új konyhád alapanyagait.

Munkalap cseréje

A konyha egyik legszembetűnőbb része a munkalap, éppen ezért legalább ennyire látványos az is, ha az évek során elhasználódik. Konyhád felújításánál javasoljuk, hogy mindenképp szerepeljen a listád elején a munkalap felújítása vagy akár cseréje, bármennyire is bonyolultnak tűnhet elsőre. Bár munkalapot vágottan könnyedén rendelhetsz a webshopunkon keresztül, fontos, hogy a megfelelő méretet válaszd. A méreten túl gondosan meg kell adnod azt is, hogy a lapon hol jelenjenek meg például a mosogató vagy a tűzhely kivágásai.

Persze az is előfordulhat, hogy utólag, otthon vágsz rajta lyukat a megfelelő helyen, azonban ebben az esetben vedd figyelembe azt, hogy milyen anyagból választod meg a munkalapot. Nem minden anyagnál lehetséges ugyanis az utólagos munka – például egy fóliázott felület jelentősen sérülékenyebbé válhat vagy egy gránit munkalapot választva előfordulhat, hogy az otthoni felhasználásra szánt, kézi eszközöd megadja magát és a tavaszi lomtalanításkor elbúcsúzhatsz tőle. Munkalapot cserélni tehát komolyabb megfontolást és utánajárást igényelhet.

Előtte / Utána – Csak a frontok és a munkalap került lecserélésre

Frontok cseréje

A konyha másik leglátványosabb eleme a konyhabútor frontja, melynek teljes cseréje egészen új arcot kölcsönözhet megunt konyhádnak. Korábban segítettünk eligazodni a különféle anyagok között, amelyek akár egyedi mintázattal is elérhetők akár már webshopos vásárlás esetén is. Ehhez elengedhetetlen viszont a megfelelő méretek megadása. Hogyan fogj hozzá?

  • A méretek megadásánál a legelső (és talán az egyszerűbb) feladat az ajtók magasságának és szélességének lemérése. Fontos, hogy a méretek megadásánál az első szám minden esetben a magasságot, a második pedig a szélességet jelöli. Mélységet itt nem szükséges megadni, hiszen a bútorlap egyedi tulajdonsága ez, nem befolyásolható a rendeléskor.
  • Ha lemérted a lapokat, a megrendeléskor szükséges még megadnod a választott fronttípust (fóliás, festett, furnéros, stb.), a választott színnel és esetleges marásminta megjelölésével együtt. Ha a webshopunkon keresztül vásárolsz, ott azonnali kalkulációt is láthatsz, amelynek segítségével a végső felújítási árat is könnyebben megbecsülheted.
  • Van itt azonban még egy fontos dolog. Ahogyan a munkalapoknál a háztartási eszközök helyének kialakított lyuk, úgy a frontok esetében a pánthely meghatározása igényel alapos és precíz munkát.
Front méretezési rajz példa – természetesen a szabadkézi, kevésbé profi rajzokat is elfogadjuk, de hasonlóan precíz méretezés szükséges a kivetőpántoknál

Ha a pánthelyet szeretnéd megadni, mindig kezdd azzal, hogy szemből lerajzolod a frontokat, majd egyértelműen jelölöd rajta, hogy az adott ajtókon a pánt jobb vagy bal oldalon helyezkedik-e el. Mivel ezen a ponton jelentős hibázási lehetőség van, ezért a megrendelésed mi csak az említett rajzzal kiegészítve fogadjuk el. Így biztosan nem ér csalódás, ami számunkra a legfontosabb!

Ha nem új, hanem már meglévő frontról van szó, szintén nagyon fontos a pántok helyzete. Ha mi készítjük a bútorodat, akkor a szabvány szerint 35 mm-es furatot fúrunk 10-10 cm-re az aljától, a tetejétől, de meglévő bútor esetén ezek a paraméterek eltérhetnek pántolás tekintetében (pl. nagy méretű ajtóra, 3-5 pánt is szükséges lehet, stb.). Ilyenkor fontos, hogy szakembereink értesüljenek róla, hogy pl. minipántról van-e szó, melynek 26-os furat kell, stb. Az alábbi ábra a segítségedre lehet a tervezésben:

Kivetőpántok ajánlott kiosztása a front méretének függvényében

Ha mindent pontosan lemértél és lerajzoltál, az alábbi videó segítségével meg is rendelheted új bútorlapjaidat:

 

Új bútor – új világítás? Ragyogjon az egész konyha!

Amikor megújítod a konyhádat, érdemes újragondolnod a világítás megoldásait is. A szerencsések olyan konyhát tudhatnak magukénak, ahol ablak is van, így jutva elég fényhez, azonban ha este vagy ablak nélküli helyiségedben is szeretnéd örömödet lelni, érdemes jól átgondolni a világítást.

A világítás megtervezésekor két fő szempontot kell figyelembe venni: a praktikumot és a designos, divatos megoldásokat.

A leginkább kézenfekvő megoldás egy megfelelő fényerősséggel bíró plafonvilágítás, azonban ma már ennél sokkal kreatívabb és praktikusabb megoldások is elérhetőek – érdemes élni velük. A konyha a családi élet központja, emiatt nem mindegy, hogy milyen fényben pompázik.

Design szempontok

A megfelelően megválasztott világítás sokat emel a konyha megjelenésén. Egy régebbi, vagy épp kevésbé modern konyha is divatossá és különlegessé varázsolható a jól megválasztott világítással.

A design világítást legtöbben különféle LED szalagokkal oldják meg, amelyek már gyakorlatilag bárhol elérhetőek, azonban sokszor valóban csak hangulatvilágításként szolgálnak. Amikor a kinézet, a látványosság növelése a cél, a legtöbbször az alábbi 4 megoldást választják:

  1. Fény elhelyezése a lábazatban
  2. Lebegő konyhabútor esetén fény elhelyezése az alsó konyhaszekrény aljában
  3. Munkalap aláfényelése
  4. Foganytúban vagy fogantyú köré tekert megoldás
Bútorvilágítás elhelyezési opciók – mindegyikre rengeteg alternatíva létezik

Egyértelmű, hogy a fentiek valójában nem sok hasznos fénnyel szolgálnak, azonban annál látványosabbá tehetik a megjelenést. Némi praktikummal azonban mégis bírhatnak, például ha valaki éjszaka jár kint a konyhában és ilyenkor nem szívesen kapcsol rendes világítást. A fenti megoldások hangulatos és szolid fénnyel segítenek eligazodni a konyhában a sötétben.

Praktikus szempontok

A legtöbben azonban praktikus szempontokat figyelembe véve választanak világítást a konyhájukba. Egyértelmű, hogy az első lépés a megfelelő mennyezeti lámpa megválasztása, ám ma már további megoldásokkal gazdagíthatjuk és világíthatjuk meg a teret.

Az alsó konyhaszekrény alján elhelyezett világítás leginkább csak designként szolgál, a felső konyhaszekrény aljába választott fények azonban komoly segítséget nyújthatnak a megfelelő fényelésben. A konyhában dolgozva ugyanis legnagyobb segítségünkre a munkalap megfelelő megvilágítása lehet, ezzel is elkerülve az esetleges sérüléseket – legyen szó a testi épségünkről vagy a konyhapultról. Persze itt sem elhanyagolható a kinézet, sőt, akár egyszerre helyezhetünk el mutatós és praktikus fényeket is a felső szekrény aljában.

A másik nagyon népszerű, és valóban hasznos megoldás a konyha világítására a felsőszekrény tetején, a galériában elhelyezett fény. Bár kevesen választják, de szintén segítségünkre lehet a napi munkák során, ha a konyhaszekrényben belül is elhelyezünk némi fényt. Ezt hasonlóan érdemes beüzemelni, ahogyan a hűtőszekrényt: csak az ajtó kinyitásakor lássa el fénnyel a bútort.

Ha a konyhabútor megtervezésekor vagy a felújításkor nem gondoltál a kiegészítő világításokra, idővel akkor is érdemes elgondolkodni ezen, hiszen bár kevésbé átgondolt és mutatós, de számtalan dugvillás megoldás áll rendelkezésedre, mely utólagos elhelyezése gond nélkül megoldható (persze, ha rendelkezel elég konnektorral).

Konyha extra fényforrásokkal – tényleg csak a képzeleted szabhat határt

Vágj bele tehát bátran a felújításba, mert ha van egy kis kézügyességed, precíz vagy és eltökélt, rengeteg pénzt spórolhatsz a bútorok online megrendelésével, az így megtakarított összeget pedig részben a világításra fordíthatod. Végezetül pedig csak egy dolgod marad: elégedetten gyönyörködni a baráti áron elkészült, jól felszerelt új konyhádban.