• de

Hogyan spórolhatsz a konyhabútor készítésekor? Segítünk!

Új bútoraink tervezésekor gyakran megfordul a fejünkben, hogyan lehetne azt a leginkább költséghatékony módon kivitelezni. Bemutatunk egy praktikát, amit bevethetsz a tervezés során!

Amikor úgy döntesz, hogy szeretnéd megújítani a bútoraidat, talán a konyhabútor okozza a legnagyobb fejtörést. Míg a lakás egyéb helyiségeibe könnyebb különféle méretekben előre elkészített és gyakorlatilag minden ízlést kielégítő bútorokat találni, addig a konyha sokszor feladja a leckét. Ha valamilyen speciális méretben vagy kialakítását tekintve van szükséged egyedi konyhára, könnyen elképzelhető, hogy jelentősebb költségekkel kell számolnod.

Milyen esetekben lehet szükséged egyedi konyhabútorra?

Vannak esetek, mikor egy blokk, vagy széria bútorbolti konyha szóba sem jöhet

A konyha éke az oda tervezett bútor, ezért nagyon sokat számít, hogy milyen megoldást választasz ebbe a helyiségbe. Bár ma már számos méretben, dizájnban és színben elérhetőek a konyhabútorok, mégis előfordulhat, hogy neked egyedi megoldásra lesz szükséged.

Leggyakrabban akkor merül fel az egyedi bútor gondolata, ha speciális méretű konyháról beszélünk. Az egyedi bútoroknál ugyanis nem előre legyártott blokkokból állíthatod össze konyhádat, hanem nyugodtan bevetheted szabadon szárnyaló fantáziádat és akár speciális igényekkel is előállhatsz. Ha egyedi megoldásokra, különleges felületekre vagy színekre vágysz, nehezebben fogod megtalálni az elképzeléseidnek megfelelő bútorokat a legismertebb bútorboltokban. Ilyen esetben érdemes inkább készíttetni a konyhabútort, különösen ha tartósabb anyagot szeretnél, mint amit az elemes bútorokat kínáló cégek nyújtani tudnak számodra. Ekkor gyakorlatilag csak a pénztárcád szab határt annak, hogy milyen anyagok közül válogathatsz. A bútorkészítő szakemberek azonban egyéb praktikákat is javasolni tudnak.

Az olcsónak számító lamináltlapok

Sok esetben igaz a mondás: olcsó húsnak híg a leve. Konyhabútor esetében ez hatványozottan igaz lehet, hiszen nem pusztán néhány évre tervezünk velük, mindannyian szeretnénk, ha a választott bútorunkat akár még 10-20 év múlva is eredeti szépségében élvezhetnénk.

Ahhoz, hogy ne váljon szükségessé néhány évente az ismételt asztalos munka, érdemes az anyagokat megfelelő körültekintéssel megválasztani. Elérhetőek ugyanis a piacon olcsóbb megoldások, melyek hasonló minőséget képviselnek, mint drágább társaik, azonban egy laikus számára ez nehezen eldönthető. Érdemes segítséget igénybe venni!

Olykor szakértői segítség nélkül is meg tudod állapítani egy bútorról, hogy az várhatóan milyen élettartammal bír majd, de ezt inkább a kész termékek esetén tudod meghatározni. Az alábbi szempontokat például mindenképp érdemes figyelembe venned:

  • Mennyire tűnik stabilnak a kész bútor?
  • Milyen vastagok a lamináltlapok?
  • Milyen bevonatú a lemináltlap, látsz-e rajta sérülést már az üzletben?
  • A bolti használatnak köszönhetően elmozdultak-e az illesztések?

Ezeket a kérdéseket különösebb szakmai segítség nélkül is vizsgálni tudod, és biztatunk is rá! Gondolj csak bele, az a lamináltlap vagy akár kész konyhabútor, ami már a kiállítóteremben elveszti ragyogását hogyan fog viselkedni a mindennapos aktív használat során?

“Olcsó húsnak híg a leve” – szólás sokszor igaz, ha a konyhán spórolni akarunk

Lehetséges spórolni az olcsóbb anyagok használatával?

Biztosak vagyunk benne, hogy mindenki szép és minőségi bútorra vágyik, azonban azt is tudjuk, hogy sokaknak a pénztárcájuk és az előre meghatározott konyhabútorra fordítható keret komoly akadályokat gördít a megvalósítás útjába. Érdemes utánaszámolni, és átgondolni, hogy biztosan a kész konyhabútor lesz a legkedvezőbb megoldás? Biztosan az olcsóbb anyagok felhasználása a jó döntés?

Ha elhatároztad, hogy kész bútor helyett inkább csináltatod az új konyhádat, még mindig van lehetőséged olcsóbb megoldásokat választani.

A legnépszerűbb kérdés, amit ilyenkor feltesznek a megrendelők, hogy lehetséges-e a nem látszó, például a belső lapokat olcsó, fehér színben elkészíttetni. Ez az a megoldás, amivel ugyanis úgy lehetséges kedvezőbb árfekvésűvé tenni a készíttetett konyhabútort, hogy közben a minőség sem csökken.

Milyen esetekben és hogyan vethető be ez a trükk?

Mivel ezzel a készíttetési móddal jelentős összegeket lehet spórolni, így mi magunk is javasolni szoktuk ezt a megoldást, ha a végső eredményen, a kész bútor szépségén és megjelenésén ez nem ront. Ha nem rondítja el a kész terméket, érdemes tehát élni a fehér lamináltlap lehetőségével a kevésbé látható helyeken.

Bevett szokás tehát az, hogy a frontok mögötti bútor (más néven a korpusz) fehér színből készül. Azokban az esetekben is bevethető ez a módszer, ha a frontok nem ebből a színből készültek. Ezzel a módszerrel a drágább anyag használattal szemben akár több tízezer forint is megtakarítható, ráadásul sok esetben felesleges is másként dönteni.

Fehér bútorfrontok esetén a fehér korpusz a legkézenfekvőbb választás

Fontos továbbá megjegyezni, hogy a fehér élzáró szintén olcsóbb megoldást jelent a nem fehér társaihoz képest, ami egy nagyobb felületű konyhabútor elkészítésekor szintén jelentős összeg megspórolását jelentheti.

Hasonlóan jó választás lehet, ha a korpuszt fehér színből készítteted, azonban a fehér lap a front színével, vagy ahhoz hasonlóval van élzárva. Ha ezt a megoldást választod, a két ajtó közötti rés nem lesz szembeötlő, nem fog világítani a fehér élzáró. Amennyiben a látható oldalak (például kamraszekrény, záróelemek, fali szekrények) a fronttal megegyező, vagy ahhoz passzoló színből készülnek, az nem ront az összhatáson, kívülről a bútor szép egységesnek hat. Ezekben az esetekben egyáltalán nem világít a fehérség, így javasoljuk, hogy bátran élj ezzel a megoldással!

Az eltérő színű élzárással elérhető, hogy a frontok között nem “vakító” fehérséget látunk

Ha mégis szeretnéd lenyűgözni a hozzád érkezőket az új konyhabútoroddal, és kevésbé fontos szempont a költséghatékonyság, akkor természetesen minden elem lehet színazonos vagy egymáshoz passzoló színű, azonban ahogyan már írtuk, ez gyakran tényleg haszontalan költségnövelés csupán.

A legdrágább megoldás a teljes bútort egyszínűre gyártani, de ilyen esetekben érdemes esetleg színeket kombinálni is

A fehér szín haszna és előnyei

A fehér színnek ráadásul a kedvező áron felül más előnye is lehet.

Hátfalpanelnek például az esetek legnagyobb részében fehér színt használunk. Ennek a leggyakoribb oka, hogy egyébként is fehér színű a korpusz, de ha nem is fehér, akkor sem látszódik, így nem érdemes a drágább megoldásokat választani.

Vannak természetesen kivételek, melyekről szót kell ejtenünk. Ilyen például az üveges szekrény, ahol belátni az üveg mögé, így egyáltalán nem mindegy a színválasztás. Ugyanez igaz a nyitott szekrényeknél is, ahol ha a korpusz nem fehér, akkor egy fehér hátfal nagyon le tudja rontani az összképet.

Fontos ugyanakkor azt is megjegyeznünk, hogy a színazonos hátfal nagyon korlátozott kínálatban érhető el. Míg a látható lamináltlapokban a választék nagyon széles, addig a hátfal csak korlátozott színkínálatban érhető el, melyből nem biztos, hogy könnyű feladat lesz a frontokkal megegyező vagy ahhoz harmonizáló színt választani. Ha nem találsz hasonló színt, akkor is van persze megoldás, hiszen meg lehet csinálni a hátfalat is laminált lapból, azonban ezt a bútor tervezésnél figyelembe kell venni a szakembernek/asztalosnak, ráadásul ez a módszer már végképp nem mondható költséghatékonynak. A fehér színnek van ráadásként egy további előnye az olcsóság mellett, ami mindenképpen említésre méltó, és számolni kell vele az új bútor elkészítésekor.

Egy fehér hátfallal nem lenne ennyire “elegáns” ez az üveges szekrény

A fehér korpusz ugyanis elősegíti azt, hogy könnyebben láthasd, mi van a bútorban, mit rejt a szekrény. Például egy alsó sarokszekrény belsejénél ez az esztétikán túl inkább praktikus szempont kell, hogy legyen, ugyanis egyértelmű, hogy senki nem szeretne elemlámpával bevilágítani a szekrényébe minden alkalommal ahhoz, hogy láthassa, mit rejt. 🙂 A sötétebb színekből készült korpusz esetében ugyanis a bútor nagyon elnyeli a fényt, még akkor is, ha egyébként megfelelően gondoskodtál a megvilágításról.

Mi hát az üzenetünk? Ne add fel a tervezgetést az első akadálynál, fontolj meg több opciót, hiszen minden esetben van megoldás, ha a munkát valódi szakemberekre bízod. A legfontosabb, hogy részletesen egyeztesd az elvárásaidat, hiszen ez az út vezet a tökéletes konyhabútor megtalálásához, elkészítéséhez.