• de

Minden, amit a laminált lapról tudni érdemes

Laminált lap, bútorlap, MDF, forgácslap, pozdorja… Elvesztél a bútoripari fogalmak sűrűjében, pedig te csak a megfelelő alapanyagot szeretnéd meglelni a bútoraidhoz, bútorfrontjaidhoz? Olvasd el cikkünket, amelyben nem csak megmagyarázzuk ezeket a kifejezéseket, de pro és kontra érveket hozunk, ezúttal a laminált lapra fókuszálva, hogy eldönthesd, mikor érdemes ezt a népszerű és pénztárcabarát megoldást választanod. Tarts velünk a válaszokért!

Röviden és érthetően a laminált lapról

Korábbi cikkünkben már szót ejtettünk a legfontosabb alapanyagokról, így taglaltuk a laminált lap legfontosabb tulajdonságait is. Ezúttal még több információval igyekszünk ellátni téged, hogy ne maradjanak benned kérdések a témát illetően. Kezdjük is az alapoktól: pontosan mit (és mit nem) érthetsz laminált lap alatt.

A laminált lapot kezdetben a tömörfa helyettesítésére és a növekvő felhasználó igények kielégítésére alkották meg, a gazdaságosság szempontját szem előtt tartva: hiszen egy tömörfa szekrénysor árából berendezhetsz egy komplett szobát laminált lapokkal. A laminált lapról érdemes tudnod, hogy az alsó és felső része apróbb szemcséjű, a középső részébe pedig nagyobb méretű faforgácsot préselnek (emiatt környezetkímélő megoldás is egyben, hiszen a fának minden része felhasználásra kerül). Az így kapott lap sima és megfelelő keménységű lesz, így strapabíró és jól alkalmazható felületet kapunk, amely alkalmas laminálásra. A laminátum műgyantával átitatott többrétegű papír, amelyre valamilyen fának a rajzolata vagy valamilyen egyedi színezés kerül. Már itt is fontos kiemelni, hogy a laminált lap, azaz bútorlap nem összetévesztendő se az MDF-fel, se a forgácslappal, se a pozdorjával, habár sokan tévesen összekeverik ez utóbbi kettővel. Mi hát a különbség?

Laminált lapok
  • MDF: Az MDF (“medium-density fibreboard”, azaz “közepes sűrűségű farostlemez”) farostból készül, nagy nyomáson préselve, gyantával vagy anélkül. Tömör és jól megmunkálható, így népszerű alapanyag, annak ellenére, hogy kevésbé értékes fából készül, mint a tömörfabútorok. Főleg bútorfrontokhoz ajánljuk, hiszen a laminált lapnál finomabb szerkezetű, marható, festhető vagy fóliázható, így nagyon változatos szín és mintázat jellemzi. A szélei lekerekítettek, áramvonalasak, nem úgy, mint a laminált lapoknak. Tömörebb, nehezebb anyagról van szó, mint a bútorlap, ezért valamivel az árfekvése is magasabb.
  • Forgácslap: hasonló a laminált laphoz, de nem rendelkezik laminátummal, azaz a laminált lapra jellemző szín felülettel. Mivel durvább tapintású, elő-és hátlapja nem esztétikus, ezért leginkább nem szem előtt lévő bútorelemekhez, kárpitosipari vázakhoz, furnérozáshoz használják maganyagként.
  • Pozdorja: A pozdorja a forgácslap elődje, mely más technológiával készül. Szerkezete lazább, nagyobb forgácsszemek jellemzik. Sokkal inkább építőipari, semmint lakásba való, részben fa alapú anyag. Gyakran lenből vagy kenderből (is) készül.

Mikor válassz laminált lapot?

Most, hogy néhány témába vágó, fontos fogalom a helyére került, röviden érdemes szót ejteni arról is, hogy mikor érdemes a laminált lap mellett döntened. Az anyagtulajdonságai miatt kiváló szekrénytestekhez, azonban akár bútorfrontokhoz is használható, hiszen jól illeszkedik a mai minimalista stílusigényekhez.

Miért nem lehet a laminált lapba mintát tenni?

 

A laminált lapról érdemes tudnod, hogy napjaink választéka rengeteg izgalmas bútorfront megoldást tesz lehetővé. Többszáz féle, szép, modern színből választhatsz, amely segít abban, hogy összehangolt, a lakásod stílusához illeszkedő lehetőségek közül választhass. Azt mindenesetre érdemes tudnod, hogy egységes (sík, 2D-s) felületet lehet kialakítani belőle, mert a laminált lapba nem marható minta. Az anyag ugyanis a marás során sérülne, azaz a marás vonalán előkerülne a laminátum alatti forgács rész, amit utólag nem lehet se laminálni, se fóliázni. Ha tehát mintával ellátott bútorfrontra vágysz, akkor nem ideális választás számodra a laminált lap. Azt azonban ne hagyd figyelmen kívül, hogy a laminátumban vagy más néven dekoritban még így is sokféle lehetőség rejlik: a rengeteg szín mellett választhatsz fa-, fém-, kő- és textilhatású megoldások közül is.

7 szempont, amely segíthet dönteni

Laminált lapból készült sokszínű bútor

Még mindig bizonytalan vagy a laminált lap használatát illetően? Összegyűjtöttük azt a 7 legfontosabb szempontot, amely segíthet meghozni a döntést. Nézzük meg őket közelebbről!

Ár: A laminált lap olcsó árfekvésű, így ha kifejezetten pénztárcabarát megoldást keresel, talán meg is találtad. Azonban érdemes ez esetben is a minőségibb darabokat kiszemelni, hogy azok hosszú távon is megállják a helyüket. Ha például bútort terveztetsz, bízd olyan cégre, mely megfelelő szakmai tapasztalattal és referenciákkal rendelkezik.

Tisztíthatóság: A laminált lapból készült bútorokat igen könnyű tisztítani. Mivel az anyag masszív, nem tömörfa, igy nem kell speciális bútortisztítókkal vesződnöd. Elég csak egy nedves rongy és bármilyen nem-agresszív tisztítószer, amellyel eltávolíthatók a bútorra került szennyeződések.

 

Tartósság: A laminált bútor meglehetősen tartós és strapabíró, ezért kiváló választás, ha kisállatok vagy kisgyermekek élnek a háztartásban. A laminált rétegnek köszönhetően hatalmas előnye a bútorlapoknak, hogy nem kell felületkezelni őket, hiszen a gyári felületbevonás már elég erős, hogy ellenálljon az általános igénybevételeknek (víznek, hőnek, karcolásnak). Ugyancsak ez adja a termék kopásállóságát, illetve ellenállóképességét a közvetlen nedvességgel, a vegyi anyagokkal, tisztítószerekkel szemben.

 

Könnyű karbantartás: A laminált lap különösebb ápolást, karbantartást nem igényel, például nem szükséges rendszeresen a fényezéssel bajlódnod, hogy a bútor megtartsa eredeti fényét. Sok évig bírja, mielőtt mutatkoznának rajta a sűrű használat jelei, ám ha rendeltetésszerűen használod, ettől nem kell tartanod.

 

Sokkal szélesebb színválaszték: Mivel a laminálás szintetikus anyagok használatával történik, így változatos szín- és felületi struktúra közül választhatsz. Gondoltad volna, hogy még egzotikus fafajták mintázatát is megtalálhatod a kínálatban?

Több százféle színből választhatsz

Minőség: Az említett szintetikus anyagok egyben hátrányt is jelenthetnek. Ha ugyanis olyan bútorra vágysz, amely többgenerációs családi ereklye lesz, akkor a laminált bútor nem a megfelelő választás.

Korlátozott javítási/fényezési lehetőségek: Mivel a laminált lap nem valódi fa, nem is lehet olyan egyszerűen újrafesteni. Fontos, hogy tisztában legyél vele, a laminátumot nem lehetséges lecserélni. Ha megsérült a felület, akkor sajnos nem lehet kijavítani, új frontra van szükség. Azonban nem kell megijedned, hiszen a szakszerűen készített laminátum nem is válhat le sosem, mint akár adott esetben egy fóliás front, tehát alapvetően megbízható megoldás.

Minden egybevetve, a laminált lap kiváló választás, ha számodra az ár az egyik legfontosabb szempont, valamint előre fel tudod mérni, milyen behatásoknak lesz kitéve a bútor a tervezett helyén. Akkor is jó választás, ha minimalista design szerint rendeznéd be a lakást és igazán modern szín-és felületi struktúrával bíró bútorokban gondolkozol. Azonban ha olyan bútorra vágysz, amely családi ereklyeként öröklődik a következő generációra, érdemesebb más megoldás után nézned.

Ha maradtak benned kérdések a laminált lappal kapcsolatban, ne habozd feltenni őket, mert munkatársainkhoz minden szakmai és vásárlással kapcsolatos kérdés esetén bátran fordulhatsz. Addig is eredményes tervezgetést kívánunk a legújabb bútorterveidhez, melyekhez az anyagot online is megrendelheted!