• de

Hogyan válassz gardróbszekrényt?

Otthonunkat berendezni nehéz feladat. Mindannyian jól átlátható és mindent elnyelő gardróbról álmodunk, ám ahhoz, hogy ezt meg tudjuk valósítani, alaposan át kell gondolnunk az igényeinket és a lehetőségeinket egyaránt. Lássuk, milyen egy igazán jó gardrób és hogyan választhatod ki a neked leginkább megfelelőt!

Bárhol is lakjunk, a megfelelő rendszerezéssel és tárolással olyanná alakíthatjuk otthonunkat, amilyenre igazán vágyunk. A jól átgondolt tárolással megkönnyíthetjük a mindennapjainkat, legyen szó akár a reggeli készülődésről, akár a hétvégi rendrakásról vagy takarításról. Az élethelyzetünkhöz jól igazodó élettér ugyanis több, mint kellemes látvány a szemünknek.

Az évek során könnyen felhalmozódnak tárgyaink otthonunkban, és talán különösen igaz ez a ruhákra. Általánosságban elmondható, hogy nem kerülnek ki ruháink olyan ütemben a szekrényünkből, mint ahogyan új darabokat vásárolunk. Ennek köszönhetően könnyedén eluralkodik a káosz a szekrényeinkben. Két lehetőségünk van ilyenkor: vagy alapos szelektálással átrendezzük a meglévő gardróbszekrényünket vagy praktikusabb, számunkra megfelelőbb elrendezésű darabra cseréljük azt. Természetesen a legjobb, ha mindkettőre sor kerül, ám cikkünkkel mi most ez utóbbiban igyekszünk segíteni.

Egy jó gardróbszekrény aranyat ér!

Hogyan kezdjünk hozzá?

Egy új bútordarab kiválasztásánál az első lépés mindig a pontos hely és helyigény meghatározása. Ha tudjuk, hová kerül az új szekrényünk, máris könnyebb a tervezés. Enélkül nem tudnánk eldönteni például azt sem, hogy szabadon álló vagy faltól falig beépített szekrényben gondolkodhatunk-e, ahogyan azt sem tudjuk eldönteni másként, hogy a rendelkezésünkre álló hely igényli-e az egyedi méretre készített bútort.

A rendelkezésünkre álló hely ugyanis nem csupán a gardrób méretét, de annak kialakítását is meghatározza. Ha például az egyik szobánk sarkában szeretnénk kialakítani egy ruhatárolásra alkalmas részt, valószínűleg jobb választás lesz egy sarokszekrény hagyományos társánál. Ráadásul kisebb hely esetén érdemes lehet a polcos elrendezést előnyben részesíteni az akasztós szekrénnyel szemben.

Mérés mindenek felett!

Ha már a kezünkben a mérőszalag, legyünk alaposak! Ne csak a rendelkezésünkre álló szélességet és magasságot határozzuk meg, legyünk tisztában a maximális mélységgel is.

A fal szélességének és magasságának meghatározása egyszerűbb, a mélységnél viszont körültekintőnek kell lennünk. Nem csupán a szekrény mélységével kell számolnunk, az ajtókat is figyelembe kell vennünk. Az ajtó nyílásánál úgy érdemes kalkulálnunk, hogy mi magunk is kényelmesen a szekrény elé tudjunk állni nyitott ajtók esetében is.

Amennyiben kisebb mélységű gardróbszekrény elhelyezésére van módunk, gondolkodjunk tolóajtóban. Nem csupán az ajtó nyílásának helyigényét kerüljük így el, de például tükrös felületet választva további helyet spórolhatunk magunknak a helyiségen belül.

Gardróbszekrény esetében fontos az ajtók nyílási irányával és helyigényével is számolni. 

Számoljunk tovább

Ha tudjuk már, hogy mekkora hely áll rendelkezésünkre gardróbszekrény vásárláshoz, ideje felmérni a saját igényeinket is.

Ha a család több tagját is kiszolgálja az adott szekrény vagy szekrények, minden családtaggal külön-külön érdemes számolni, hiszen mindannyian különböző élethelyzetben vagyunk, így más mennyiségű és típusú ruhára van szükségünk. Ezek a tények ráadásul befolyásolják azt is, hogy milyen elrendezésben gondolkodhatunk, hiszen irodai ingjeinket nehezen tudnánk fiókos komódban tárolni. A tárolás jellegét mindig a ruhadarabok határozzák meg.

Ezen a ponton érdemes ruháinkat átválogatni, annak érdekében, hogy a nekünk leginkább praktikus méretű szekrényt tudjuk kiválasztani. Sem a feleslegesen nagy, sem a használhatatlanul kicsi szekrény nem lesz a szolgálatunkra, egyik sem segíti elő a gördülékeny reggeli készülődést.

Rend a lelke mindennek! Egy jó szekrény ebben segíthet nekünk.

 

A belső értékek fontossága

A fentiek átgondolása után kialakul már egy kép bennünk arról, hogyan néz ki kívülről a gardróbszekrény, amire szükségünk van. Ismerjük a méreteit, tudjuk, milyen ajtaja van, és a szoba hangulatát átgondolva talán már az ideális fa típusát és színét is megválasztottuk.

Nem dőlhetünk hátra nyugodtan még ezek után sem, hiszen a neheze még vár ránk. A belső tér kialakítása ugyanis legalább akkora figyelmet igényel, mint a külső.

Korábban már említettük, hogy az ingeket, valamint az egyéb, könnyen gyűrődő anyagú ruháinkat célszerű lehet vállfán tárolni. A további ruhadarabjaink praktikus elrendezését pedig lehetőségeink és ízlésünk határozza meg.

Ahogyan a komódokról szóló cikkünkben is említettük, érdemes lehet fiókos elemekben is gondolkodni abban az esetben, ha jellemzően jól összehajtható ruhaneműink vannak.

Ha pedig fiókokról beszélünk, szót kell ejteni annak belső elrendezéséről is. A fiók ugyanis önmagában kiváló terepe lehet a rendetlenségnek az egyterűségének köszönhetően. A fiókok belső terét különféle elválasztókkal kedvünkre beoszthatjuk, ami elsőre talán felesleges lépésnek tűnhet, mégis hálásak leszünk magunknak a későbbiekben, hogy ezzel is segítettük a gardróbunk rendszerének és rendjének megőrzését.

Ne feledjük, rend a lelke mindennek! Otthonunk rendezettségét pedig alaposan és jól tervezett bútorokkal biztosíthatjuk a legkönnyebben.