• de

Többfunkciós komódok a praktikusság jegyében

Egy lakás otthonossága sok mindentől függ, de kétségtelen, hogy a praktikusság minden esetben fontos tényező. Az élhető helyiségek, a megfelelő kialakítás, és a bútorok használhatósága is hozzájárul ahhoz, hogy igazán otthon érezzük magunkat.

Az otthon meleg, kényelmes és praktikus. Az otthonodban tudod, mit hol találsz, hova kell nyúlnod, ha valamit keresel. A helytakarékosság és rendezettség pedig minden helyiségben támogatja ezt, ráadásul jelentősen megkönnyíti a mindennapokat is. Egy rohanós reggelen leszünk igazán hálásak magunknak, ha otthonunkat praktikus, akár többfunkciós bútorokkal rendeztük be. Van ötleted, hogy vajon melyik a legnépszerűbb többfunkciós bútordarab? A tapasztalatok azt mutatják, nem más mint a komód, hiszen számtalan variációban érhető el: fiókos, ajtós, egyterű vagy több polccal is berendezett.

A kialakításán túl azonban fontos figyelembe venni azt is, milyen anyagból készült a komód. Hiszen elrejthetünk benne mindenféle kacatot, de amennyiben kevésbé minőségi anyagból készült típust választunk, nem lesz hosszú életű új bútorunk. A profi kivitelezés mellett tehát a nívós anyagválasztás garantálja, hogy hosszú távon jó társunk legyen.

Tömeggyártott vagy egyedi komódot érdemes választanod? Segítünk!

Tömeggyártott vagy egyedi?

A tömeggyártás helyett érdemes egyedileg, valamilyen tömörfából készített bútordarab mellett letenni a voksunkat. Az ára ugyan várhatóan magasabb, de a megfelelő ápolás mellett biztosak lehetünk abban, hogy hosszú évekig jól szolgál majd bennünket.

Lássuk, melyik helyiségben miként vehetjük használatba ezt az igazán praktikus bútordarabot!

Komódot a nappaliba!

A megfelelő nappali bútor megválasztása gyakran okozhat fejtörést. Megkönnyíthetjük a dolgunkat, ha először átgondoljuk azt, pontosan milyen célra kívánjuk használni a nappalit, illetve az ottani bútorokat.

Ha például valaki a nappalijában szeretné tárolni a könyveit, feltétlenül szüksége lesz néhány polcra. Azok számára, akik ruhatáruk egy részét is ebben a helyiségben szeretnék tárolni, érdemes egy-egy szekrényt is beszerezni a nappali berendezése során. Akik pedig több szerepet szánnak a különféle bútordaraboknak, annak kétségtelenül a komódok nyújtanak jó alternatívát.

Egy többfunkciós komód a nappaliban számos módon használható. Annak kialakítása függvényében, de könnyedén tárolhatóak benne a különböző tárgyak, legyen szó akár magazinokról, plédekről vagy egyéb olyan tárgyról, amit nem szeretnénk szem előtt tartani. A többfunkciós komódok esszenciája ugyanis éppen ebben rejlik: könnyedén, a rendszerezettséget megőrizve rejti el szem elől a legkülönfélébb dolgainkat.

A hálószobában a nyugtató pihenéshez különösen fontos a rendezettség.

Hálószobai komód

A nappali után a hálószoba az a helyiség, ahol kevés dolgot szeretnénk szem előtt hagyni. A hálószoba berendezését, hasonlóan a többi szobához, szintén a használhatóság jegyében szükséges átgondolni.

Amennyiben a háló mérete megengedi, hogy a ruháinkat itt tároljuk, feltétlenül érdemes legalább egy akasztós-, és egy polcos szekrényt beszerezni. Ha pedig a sokak által ismert és kedvelt Konmari módszer szerint hajtogatnánk és rendeznénk ruháinkat, mindenképpen fiókos komódra lesz szükségünk.

A többfunkciós komódok kiváló megoldást nyújtanak ruhák tárolására, hiszen a fiókos részben jól elhelyezhetőek a gyűrődésmentes pólóink, a polcos részre pedig a kényesebb anyagú ruhákat tudjuk behajtogatni.

Azonban nem csak a ruhák számára jó megoldás a komód, hiszen a díszpárnákat, a plusz takarókat épp olyan könnyedén elrejthetjük benne, mint az aktuálisan olvasott könyveinket.

Étkezőbe is válasszak komódot?

Talán elsőre nem tűnik kézenfekvőnek, de az étkezőnkben is jól használható bútordarab egy többfunkciós komód. Az igényeinkhez alakított bútor úgy tudja kiváltani a tálalószekrény minden funkcióját, hogy további lehetőségeket is felvonultat.

Ahogyan az előző két helyiség esetén is hangsúlyoztuk, érdemes először átgondolnunk, mire szeretnénk az étkezőt használni, és ennek megfelelően milyen tárgyak elrejtése a cél.

Amennyiben a tányérok mellett itt szeretnénk tárolni a szalvétákat, a különféle alátéteket, terítőket vagy akár az étkezések során előkerülő gyertyákat és gyertyatartókat is, olyan többfunkciós komódot érdemes választanunk, ahol a polcok mellett néhány fiók és zárható polcos rész is helyet kap.

A komód elegáns megoldás az étkezőbe is.

Ráadásul az étkezőben nem csak a komód belső terét használhatjuk ki praktikusan, annak tetejét is díszíthetjük különféle tárgyainkkal. Természetesen csak a szemnek kellemes látványt nyújtó darabokat érdemes elől hagyni, mint például egy-egy szép váza vagy gyertyatartó. Ebben az esetben különösen jó döntésnek bizonyul ha a szekrényünk masszív, tömörfából készül, hiszen a benne tárolt dolgaink súlyán felül, a rajta elhelyezett tárgyaink is tovább terhelést jelentenek.

Látható tehát, hogy a funkciók átgondolása mindig elősegíti otthonunk praktikus berendezését, és a megfelelő bútordarabok kiválasztását. Vannak ugyanakkor olyan bútorok, amelyek szinte bármilyen helyiségben, rengeteg különböző funkcióban használhatók. Ha alaposan átgondoljuk, mire van szükségünk, már csak a minőségi alapanyag kiválasztására kell figyelmet fordítanunk. Ha így teszünk, biztosak lehetünk abban, hogy hosszú évekig nem kell új bútort vásárolnunk.