• de

3+1 ötlet a hangulatos otthonhoz – Nappali – 1. rész

A nappali otthonunk meghatározó helyisége, életünk egy fontos színtere – különösen, ha sok időt kell éppen otthon töltenünk… A tökéletes nappali kialakítása éppen ezért nagyon fontos, hiszen annak hangulata jelentősen befolyásolja a miénket is. Lássuk, mire érdemes figyelni, hogy a nappali igazán hangulatos legyen!

Sokan szeretünk otthonunkkal rendszeresen foglalkozni, örömmel alakítgatjuk, szépítgetjük. Vágyjuk a hangulatos tereket, amelyek megnyugvást és harmóniát hoznak, ezáltal biztosítva a pihenést számunkra. De vajon mi kell ahhoz, hogy igazán hangulatossá váljon otthonunk? Mi az, amivel olyan nappalit alakíthatunk ki, amely minden igényünket kielégíti?

Az igények felmérése

Ahhoz, hogy otthonunkról elmondhassuk azt, minden igényünknek megfelel, elengedhetetlen, hogy először saját magunkban tisztázzuk vágyainkat. Pontosan ismernünk kell azt, hogy mit szeretnénk, ehhez pedig első lépésként azt érdemes felmérnünk, mire is kívánjuk használni otthonunk helyiségeit pontosan.

Egy nappali számos funkciót betölthet, de közel sem biztos, hogy az alábbi szempontok egyforma súlyozással bírnak egy-egy másik személy, család számára. Ezeket érdemes fontossági sorrendbe állítani és a berendezést, a funkcionalitást ehhez igazítani.

Szedjük össze, mire is használhatjuk a nappalit?

  • tévénézésre,
  • baráti összejövetelekre,
  • játékra gyermekeinkkel,
  • könyvek tárolására,
  • de egyéb helyiségek hiányában akár étkezésre vagy éppen alvásra is.

Elképzelhető, hogy ezen szempontok számodra mind ugyanolyan fontossággal bírnak, de könnyen lehet az is, hogy igazán csak egy vagy két funkcióra van szükséged közülük. Nem véletlen tehát, hogy javasolt minden otthoni átalakítást igényeink felmérésével és alapos tervezéssel kezdeni. Van ugyanakkor néhány olyan alapvető dolog, amelyre érdemes kiemelt figyelmet fordítani, hiszen általánosságban elmondható róluk, kényelmi és esztétikai oldalról is fontos szerepet töltenek be.

A kanapé a kényelmes nappali kulcsfontosságú darabja.

 

1. Szuper kanapé

Bármilyen mellékes funkcióval is bírjon nappalink, egészen biztosan szeretnénk ott kényelmesen helyet foglalni. Ehhez pedig szükségünk lesz egy igazán kényelmes kanapéra. A kanapé az a bútordarab, ami hosszú évekig szolgál minket, és biztosítja számunkra a komfortos pihenés lehetőségét. Ide ülünk le tévézni, sokszor a kanapén ülve fogyasztjuk el vacsoránkat, de akár vendégeink ideiglenes alvóhelyeként is remek szolgálatot tehet.

A kanapé kiválasztásánál újra érdemes alaposan átgondolnunk, milyen körülményeink vannak, hiszen ennek megfelelően fogunk tudni döntést hozni és kiválasztani a számunkra leginkább megfelelő modellt. A választék ugyanis rendkívül széleskörű, így nem elég, ha az ülőgarnitúra méreteit tekintve rendelkezünk konkrét elképzeléssel. Döntenünk kell különféle formák, anyagok, színek között, de olyan kérdésekben is, hogy ággyá alakítható legyen-e új kanapénk vagy sem.

A lehetőségek tárháza végtelen, gyakorlatilag csak igényeink és pénztárcánk szabhat határt az elképzeléseinkhez illő kanapé beszerzésének.

A nappalinak általában tárolási funkciókat is el kell látnia.

 

2. Elegendő tárolóhely

A nappalik egy másik, meghatározó funkciója lehet a tárolás is. A kisebb otthonokban, ahol nem áll rendelkezésre különálló helyiség a tárgyaink, például könyvek vagy ruhák tárolására, gyakran a nappalinak kell betöltenie ezt a funkciót is.

Mivel azonban ebben a helyiségben napunk jelentős részét töltjük, nem érdemes zsúfolásig tölteni különféle bútorokkal. A praktikumot mindenképpen szem előtt kell tartani, amit ez esetben a megfelelő mennyiségű tárolóhely és az esztétikum megfelelő egyensúlya biztosít.

Míg a könyveknek nyitott polcok is jó választásnak bizonyulnak, addig a különféle apróbb tárgyakat érdemes lehet inkább valamilyen zárt szekrényben tárolni. Ez a tárgyaink hosszantartó tisztasága és a nappalink rendezettségére is megoldást nyújthat.

Bármilyen tárolóhelyet, szekrényt vagy polcot is szeretnénk, mindig úgy érdemes azt megválasztani, hogy megfelelően illeszkedjen a nappalinkba, mind a rendelkezésre álló hely, mind a stílusát illetően, ezzel megalapozva a kívánt hangulatot.

3. Csodás textilek

A hangulat kialakításához, a bútorokon felül minden esetben érdemes különféle textileket is bevetni. Egy jól kiválasztott függöny és szőnyeg pillanatok alatt csodás megjelenést kölcsönöz a nappalinak. Ha pedig mindezt színben, hangulatban és stílusában megfelelő párnákkal ötvözzük, igazán hangulatos enteriőr lesz a végeredmény.

Az anyagok, textíliák harmóniája csodás összképet varázsol a nappaliban. 

 

A textilek ráadásul manapság jó áron elérhető kiegészítők otthonunkba, így akár évszakonként, vagy egyéb tetszőleges időszakonként is bátran cserélgethetjük. Instant megoldás ez a hangulat alakítására.

A textileken túl további dekorációkat is érdemes bevetni a kellemes összhatás érdekében. Azonban fontos, hogy ezek mennyisége igazodjon otthonunk és a nappalink méretéhez. Ahogyan a túl sok bútor, úgy az elegendőnél több dekoráció is összenyomja a teret és zsúfolttá teszi azt, amellyel végül még az ízlésesen megválasztott kiegészítők is elvesztik bájukat.

Ne feledjük az örök szabályt: kisebb helyiségekben a minőség mindig álljon a mennyiség felett.

Ha valóban hangulatos nappali kialakítására törekszünk, elengedhetetlen, hogy berendezési tárgyainkat a megfelelő minőségben válasszuk ki. Egy-egy, már ránézésre is jó alapanyagokból készült bútor eleganciát és stílust kölcsönöz nappalinknak, amik megfelelően támogatják a kívánt hangulat elérését.

A jól kiválasztott növények teszik igazán otthonossá a nappali hangulatát. 

 

+1: Zöld növények

Nincs ahhoz fogható összhatás, amelyet jól ápolt, egészséges zöld növények kölcsönöznek az otthonunknak. Az egészségünkre és a hangulatunkra is kedvező hatással bírnak ezek a virágok, ezért fontos, hogy néhány odaillő darab beszerzéséről is gondoskodjunk otthonunk berendezése során.

Ráadásul ehhez nem szükséges, hogy természetrajongók vagy virágszakértők legyünk, hiszen számos növény elérhető ma a kínálatból, amelynek gondozása nem jelent összetett feladatot.

A nappalinkra is igaz tehát, hogy jól átgondolt kialakításra van szükség a kellemes hangulathoz, amihez minden esetben a tervezés és a szükséges funkciók felmérése az első lépés. A többit bízzuk a szépérzékünkre!