• de

Nagy fába vágtuk a fejszénket – Bemutatjuk a legjobb fa alapanyagokat

Korábbi cikkeinkben már többször említettük: a fa a mindenünk. Nem véletlenül, hiszen fából igazán szép, egyedi és tartós bútorok készíthetőek, ami miatt nem csak a használatuk, de elkészítésük is élvezet. Nem mindegy azonban, hogy bútorainkhoz milyen fafajtát választunk. Lássuk, mire érdemes figyelni a megfelelő fa bútor kiválasztásánál!

Ha tartós bútort szeretnénk, fa alapanyagot érdemes választani. Fát, hiszen időtállósága hatalmas érték minden háztartás számára, viszont azt is tudni érdemes, hogy a különböző fafajták eltérő tulajdonságokkal és ellenálló képességgel bírnak. Melyiket érdemes hát választani?

Azt már az elején elárulhatjuk: nincs egyértelmű válasz. Nincs olyan fa, ami bármilyen igényt kielégít és ráadásul minden helyiségben és stílusban jól mutat. A különböző keményfa típusok ismerete azonban közelebb segít a válaszhoz, és a főbb szempontokat figyelembe véve mindenki könnyebben megtalálhatja az elképzeléséhez leginkább igazodó fabútort, legyen szó tömörfáról vagy más megoldásról. Ahhoz, hogy te is lásd a fától az erdőt, bemutatjuk a főbb fafajtákat!

Kemény- vagy puhafa?

Mielőtt azonban belevágnánk a fejszénket a fafajták ismertetésébe, érdemes tisztáznunk a kemény- és a puhafa közötti különbségeket. Ha időtállóságról beszélünk, és fontos számunkra, hogy igazán tartós bútort vásároljunk, mindenképp keményfát érdemes választani. Már az elnevezés is beszédes: kemény, hiszen növekedésében jóval lassabbnak tekinthető örökzöld társainál, aminek köszönhetően évről évre tömörebbé válik a fa szerkezete. A tömörség pedig alapvető tényező a hosszú élettartamhoz.

Fenyőfa

A sorban a fenyő lesz a kivétel, hiszen ő az egyetlen puha fafajta, amiről szót ejtünk. A puha fák közé többnyire az örökzöldek tartoznak, melyek közül a fenyőfa mellett a luc, a cédrus és a ciprus a legismertebb.

Puhaságának köszönhetően könnyen megmunkálható és szépen festhető, viszont sokkal könnyebben karcolódik és kevésbé strapabíró kemény társainál.

Normál, hétköznapi használathoz megfelelő lehet, azonban irodába vagy üzlethelyiségekbe nem érdemes fenyőből készült bútort választani. Otthonunkban a kevesebb igénybevételnek kitett bútorokat választhatjuk fenyőfából, különösen akkor, ha az ár is fontos szempont a választás során. A fenyőből készült bútorok ugyanis kedvezőbb árral bírnak, így akár az elhasználódásból eredő időnkénti cseréje sem okoz gondot.

Diófa

Talán az egyik legismertebb lombhullató fajta a diófa, és az abból készült bútorok, különösen, ha generációkon átívelő berendezési tárgyakra gondolunk. Ahogyan a kertbe ültetett diófa, úgy a belőle készült bútor is több generációt szolgálhat.

A dió erős, kemény és ezek következtében tartós fafajta. Nem csak a bútor maga, hanem annak kialakítása és díszítése is kiállja az idő próbáját.

A dió kiválóan faragható és díszíthető, ami egyedivé varázsolja a belőle készült bútorokat. Ennek megfelelően nem csak az idő próbáját állja ki, de esztétikailag is képes elvarázsolni bárkit, akár évtizedeken keresztül is. Ha olyan bútort szeretnénk választani, ami a mindennapos igénybevétel mellett, vagy épp annak ellenére is hosszútávon a háztartás része lehet, mindenképp jó választás lesz.

Tölgyfa

Ha lassú növekedésről és ennek köszönhető tömörségről beszélünk, szót kell ejtenünk a tölgyfáról is.

A tölgy igazi jolly joker, hiszen nem csak tartós, de széles körben használható is. Ráadásul a tölgyfa a legkülönbözőbb stílusú bútorok előállítására alkalmas. Színe tovább növeli a felhasználási lehetőségek sokrétűségét, hiszen egy modern otthonban épp úgy megállja a helyét, mint egy elegáns irodában.

Ráadásul a tölgyfa nem csak beltérben használható, bátran választhatunk ebből készült kültéri bútorokat is, nem fog minket csalódás érni.

Ápolása (különösen kültéri bútorok esetében) kiemelt figyelmet igényel, de meghálálja a ráfordított energiát.

Bükkfa

A bükk a tölgyfához hasonló népszerűségnek örvend. Ugyan kemény és tömör fafajtáról beszélünk, annak világos színe mégis könnyedséget kölcsönöz a belőle készült bútoroknak.

A világos színe ellenére rendkívül strapabíró, ütés- víz- és fényálló, melynek köszönhetően életre szóló társunk lehet bükkfa bútorunk.

Egységes erezetének köszönhetően könnyen beilleszthető a legtöbb enteriőrbe, mégis kijelenthetjük, hogy szépségét akkor csillogtatja meg leginkább, ha a helyiség minden bútora ebből a fa anyagból készült.

Akácfa

Az akácfa kiválóan ötvözi a puha- és keményfák tulajdonságait. A keményfák közé soroljuk, és szívóssága ezt megfelelően alá is támasztja, mégis könnyen kezelhető, rugalmas alapanyag.

Kiállja az idő próbáját, nehéz megmunkálhatósága miatt többnyire mégis elsősorban kültéri bútorok elkészítéséhez alkalmazzák. Kerti székek és asztalok megfelelő alapanyaga, de kerítést is bátran készíthetünk belőle.

Tarkasága talán a lakásban nem mutatna olyan jól, mint a többi fafajta, kültéren viszont természetközelivé varázsolja a megjelenést.

Mahagóni

A tartós alapanyagok sorából kihagyhatatlan a mahagóni. Amikor ezt az alapanyagot említjük, sokaknak a luxus jut eszükbe, nem véletlenül. A dióhoz hasonlóan a mahagóni generációkon átívelő bútorok alapanyaga lehet. Ez a nemes fafajta akár befektetésnek szánt bútorok elkészítésére is alkalmas, megjelenésével biztosan értékörzővé válik a belőle készült bútor.

Az alapanyag nagy méretű, így akár robosztus bútorok is készíthetőek belőle, mint például egy 12 személyes családi étkezőasztal. Színe azonnal melegséget kölcsönöz bármely helyiségnek, ráadásul tökéletes hírvivője tulajdonosa elegáns stílusának.

 

Nem kérdés számunkra, hogy a minőségi fa alapanyagból készült bútorok minden esetben megérik az árukat: értékállóak, tartósak és szemet gyönyörködtetőek. Ha azon gondolkozol, egyedi fabútor szolgálná leginkább otthonod szépségét, fordulj hozzánk bizalommal: minden kérdésben igyekszünk a segítségedre lenne, hogy a legjobb döntést hozhasd meg!