• de

Bútorválasztás, okosan – Hogyan kerüld el a gyenge minőségű darabokat?

Amikor éppen berendezed vagy felújítod az otthonodat, gyakran megesik, hogy első látásra szerelembe esel egy-egy új bútordarabbal. Nem kérdés azonban, hogy van néhány fontos szempont, amelyet érdemes számításba venned a vásárlás előtt, hogy ne okozzon csalódást a legújabb szerzeményed. Cikkünkben összegyűjtöttünk 5 kulcstényezőt, amelyekkel kiszűrheted a silány minőségű bútorokat. Tarts velünk!

Otthonunk az életünk meghatározó helyszíne. A béke és a feltöltődés színtere, ahol ellazulhatunk és biztonságban érezhetjük magunkat. Nem csoda, hogy szeretjük magunkat olyan tárgyakkal, bútorokkal körülvenni, amelyek ezt az érzést keltik bennünk. Bár ma már rengeteg információ áll rendelkezésünkre a bútorvásárláshoz, gyakran mégis érzelmi alapú döntést hozunk: ugye ismerős élmény a “meglátni és megszeretni” pillanat? Nincs is ezzel semmi gond, ha nem felejtjük el eközben az irányadó szempontokat: minőségi anyaghasználat, ár-érték arány, apró, de fontos részletek kidolgozottsága és ide sorolható a garancia is.

A bútorvásárlás fő szempontja a minőség, a részletek, az ár és a garancia.

A bútorok anyaga – Mindent a szemnek és a kéznek!

Nem minden arany, ami fénylik! Különösen fontos, hogy észben tartsuk ezt az alapigazságot, ha bútorvásárlásra adjuk a fejünket. Nagyon sokszor megtörténik, hogy a reklámokban, webshopokban bemutatott termékek nem a várt “váó” hatást gyakorolják ránk, amikor alkalmunk nyílik személyesen megtekinteni azt. Az elsőszámú alapszabály, hogy vásárlás előtt nézd meg a saját szemeddel és bátran tapintsd meg az adott bútordarabot. Nagy különbségek lehetnek műanyag és műanyag, sőt fa és fa között is, a felületkezeléstől és más tényezőktől, például a fajtájától függően is. Keress strapabíró megoldásokat, és kényelmed érdekében részesítsd előnyben a természetes összetevőket (pl. bőr, fa, kő, pamut, textil)!

 

TIPP: 

Ha érdekelnek a fa és faalapú anyagok, érdemes elolvasnod kétrészes összefoglalónkat:

 

Nagyon fontos tehát, hogy járj utána az alapanyag minőségének, tájékozódj a felhasználási javaslatokról és alaposan gondold át, hogy bútordarabodat szeretnéd-e valóban hosszú távon használni. Ha nem, esetleg átmeneti megoldásról van szó, akkor megelégedhetsz egy gyengébb minőségű darabbal is. Ha azonban komolyabb beruházásról van szó, egy minőségi szekrényről, étkezőasztalról akár, akkor mindenképpen érdemes megbízható alapanyagot választani.

A bútorok kidolgozottsága – Az ördög a részletekben rejlik

A bútorok minőségéről nem csak az alapanyag árulkodik, hanem a részletek kidolgozottsága is. Fontos, hogy minél több részletet megismerj a választott bútorral kapcsolatban, kérdezd bátran az eladókat, szakembereket. Próbáld ki, nyisd ki, csukd be, tapogasd meg! Figyeld meg az anyag vastagságát, szilárdságát, nézd meg az illesztéseket, ragasztott vagy csavarozott-e. Vizsgáld meg a nem szem előtt részeket és a kiegészítőket (például fogantyúk) is. Nagyon sok dologra következtethetsz ezekből az apróságokból, amelyek segítenek a döntésben.

A minőségi bútorokat a részletek kidolgozottsága teszi kimagaslóvá.

A bútorok ár-érték aránya – Az árcédula többet mond minden szónál

Bár nem minden bútordarabból szükséges a legdrágább verziót megvásárolni, a sokat használt alapdarabokból általában megéri a magasabb árfekvésűt választani. Egy megbízható ágykeret, stabil szekrény vagy tömörfa asztal megéri a nagyobb befektetést, hiszen a mindennapos használatuk során ez sok bosszúságtól kímélhet meg. Egy biztos: a minőségi alkotóelemeknek és a modern gyártási technológiának megkérik az árát. Ha megengedheted magadnak, válassz ilyen bútorokat!

 

TIPP:

  • Ha szeretnél spórolni, kereshetsz akár használt, de jó állapotban lévő, minőségi bútorokat, esetleg kishibás termékeket!

A bútorok származási helye

Ma már szerte a világon gyártanak megbízható és jó minőségű bútordarabokat, de ha szeretnéd az európai vagy hazai tervezőket és gyártókat támogatni, érdemes európai vagy magyar termékeket választanod. Ezeknek alaposabban utánanézhetsz, valószínűleg a legtöbbet ki is próbálhatod vásárlás előtt. Bánj körültekintően az online rendeléssel és lehetőség szerint kerüld a nagyon messziről érkező bútorokat: szállításuk nem környezetbarát, mindeközben megsérülhetnek és előfordulhat, hogy csak itthon derül ki, nem megfelelő minőséget választottál.

Érdemes vásárlással támogatni a megbízható hazai tervezőket és gyártókat.

A garancia biztosíték?

Rövid válaszunk: igen. Aki garanciát vállal a saját termékére, legtöbbször biztos a dolgában. Azonban a garancia esetén is fontos, hogy alaposan utánajárj, pontosan mire vonatkozik: a teljes bútorra? Esetleg csak bizonyos alkatrészeire? Hány évig érvényes? Hogyan veszítheted el a garanciát? Ne feledkezz meg erről, hiszen – például lapra szerelt bútorok esetén – a nem megfelelő összeállítás, beszerelés azzal járhat, hogy elveszíted az egyébként jól csengő garanciát.

Bárhogyan döntesz, a legfontosabb, hogy ne kapkodj bútorvásárlás során! Fontold meg az alternatívákat, kalkulálj a fenti szempontokkal és hagyj időt a döntésre. Ha ezekre odafigyelsz, előbb vagy utóbb megtalálod azokat a darabokat, amelyeket ésszel és szívvel egyaránt választasz!