• de

3 fontos fabútor, amibe érdemes beruháznod

Amikor bútorvásárlást tervezel, érdemes több szempontot is megfontolnod. Cikkünkkel ezúttal abban igyekszünk segíteni, melyek azok az alapbútorok, amelyeket érdemes fából készíttetned vagy vásárolnod. Kitérünk a miértekre és adunk néhány hasznos tippet is. Tarts velünk!

Hosszú élettartam, megnyerő természetesség és melegséget árasztó összhatás – a fából készült bútorok igazi lakberendezési ütőkártyák lehetnek otthonodban, ha a fenti szempontok számodra is értékkel bírnak. Mi rajongunk a fáért és örömmel villantjuk fel előtted, miért is ajánljuk, hogy a legfontosabb és leglátványosabb bútoraidat ebből az alapanyagból válaszd meg. Készültünk egy pro és kontra listával is, valamint javaslunk három olyan alapbútort, amely – ha ügyesen választasz – hosszú évekig tökéletes kiegészítője lesz otthonodnak.

Mi szól a fabútor mellett?

Ma már rengeteg alapanyag és eljárás közül választhatunk, ha bútorvásárlásra adjuk a fejünket. (Az alapanyagokról itt és itt írtunk bővebben). A valódi fa anyag olyan klasszikus, amely sosem megy ki a divatból és magas minőségi standardjének köszönhetően nem fog cserben hagyni. Össze is gyűjtöttük a legfontosabb ismérveket, amelyek miatt érdemes fából készült bútorokat választani.

A fabútorok letisztultsága és természetessége otthonos összhatást kelt.
  • Esztétikum – A fafelületek garantálják a lenyűgöző megjelenést. Az egyedi textúra, a minta, a változatos színárnyalat mind olyan tényezők, amelyek a maguk egyszerűségében eredményeznek fényűző összhatást. Ezért is javasoljuk, hogy legfontosabb, leglátványosabb bútoraid készüljenek fából: vonzzák a tekintetet és otthonossá teszik a helyiségeket.
  • Természetesség – A természetes megoldások híveinek lakásában mindig találunk mesés fabútorokat. A fa az az anyag, amelynek nem csak a látványa, hanem a tapintása, sőt az illata is hozzájárul a csodás összhatáshoz. Ezen felül nem tartalmaz allergéneket, sőt, gondoltad volna, hogy a fenyő például pozitívan hat a légzőszervi betegségben szenvedőkre? Úgy néz ki, a természetnek mindenre van egy-egy megoldása 🙂
  • Tartósság és könnyű ápolás – A természetes fa szilárd és ellenálló, így hosszú távon is kiváló bútorok készülnek belőle. Gondolj csak a tömörfa bútorokra, melyek – megfelelő ápolással – generációkon átívelően megőrzik természetes tulajdonságaikat anélkül, hogy veszítenének használhatóságukból, kényelmükből.
  • Univerzális felhasználhatóság –  Meggyőződésünk, hogy a megfelelően kezelt fa alapanyag a legtöbb helyiségben gond nélkül megállja a helyét: legyen szó konyháról, hálószobáról, nappaliról vagy akár a kertről.

Mi szólhat a fabútorok ellen?

A fabútorok előnyei mellett érdemes számot vetni az esetleges hátrányokkal is. Bár a megbízható módszerekkel kezelt és körültekintően kiválasztott fa anyag megbízható, de nem tökéletes választás minden helyzetben – fogalmazhatunk úgy is, hogy nem mindenki számára és nem minden körülmény közepette jó megoldás. Mire gondolunk?

Repedés képessége – Érdemes fontolóra venni, milyen páratartalom jellemzi az adott helyiséget, ahová választjuk a fabútort, ez ugyanis befolyásolhatja a fát. Bár felületkezeléssel a legtöbb probléma megelőzhető, jó tisztában lenni vele, hogy szélsőséges körülmények között a bútor kiszáradhat vagy akár meg is duzzadhat.

Nagy súly – A bútor típusától és a padlózattól függően nem árt végiggondolni, hogy alkalmas-e az adott helyiség egy nehéz, tömörfa bútor elhelyezésére.

Magas költségek – Biztosan nem árulunk el nagy titkot: a fabútorok a drágább árkategóriába tartoznak, így megviselhetik a család pénztárcáját. Ha azonban megengedheted magadnak, érdemes több évre előre gondolkodni és befektetni egy rendkívüli alapdarabba, hiszen hosszú távon “visszahozza” az árát.

Melyek azok a bútorok, amelyeket érdemes fából választanod?

Lássuk, melyek azok a fabútorok, amelyeket hasznos lehet fából készítettened vagy megvásárolnod!

Az étkezőasztal az otthonok lelke. A fa alapanyag tökéletes választás hozzá!

Étkezőasztal

Az étkezőasztal a családi házak, otthonok lelke. Itt gyűlik össze a család, így központi szerepet tölt be a hétköznapok során. Kiemelt jelentőségű bútordarab, amelyet nem csak a család, hanem a vendégek is megcsodálhatnak. Mivel általában méretes darabról van szó, stílusa meghatározza az adott helyiség hangulatát. Ezek miatt különösen fontos, hogy kényelmes, stabil és megmunkált, megfelelő felületkezelésű darabot válasszunk. Korábbi bejegyzésünkben bővebben ki is térünk rá, hogyan érdemes kiválasztani a tökéletes étkezőasztalt. Ne hagyd ki, ha te is döntés előtt állsz!

Szekrény

Az étkezőasztalhoz hasonlóan a szekrények is méretes, látványos bútorok, amelyek meghatározzák a helyiségek hangulatát. Ráadásul olyan darabok, amelyeket nem cserélünk gyakran, így fontos, hogy lehetőleg már elsőre a megfelelő döntést hozzuk meg. Gondold át a szín, a stílus, a méret szempontjait és ne felejtsd el az ajtók nyitási módját is számításba venni! Ha bizonytalan vagy a minőséget illetően, instabilnak érzed a konstrukciót, ne hagyd meggyőzni magad, még akkor sem, ha kedvezőbb az árfekvés! A fa alapanyag itt is megbízható megoldást szavatol, de járj utána, melyik fafajta és felületkezelés az optimális számodra.

A fából készült szekrények strapabíró és időtálló bútordarabok.

Ágykeret

Amikor ágykeretet választasz, szintén több szempont figyelembe vételével hozhatsz jó döntést. Gondolj a küllemre, a tartósságra, a stílusra és természetesen a stabilitásra. Ha van rá lehetőséged, mindenképpen tégy egy próbát: ellenőrizd, nyikorog-e, megfelelőek-e az illesztések, stabilnak érzed-e a keretet. A fa alapanyag ez esetben is jó megoldás lehet.

Az ideális fa ágykeret kiválasztása több szempont alapján történik. 

Számos megfontolandó részlettel találkozol majd: kemény vagy lágy lombosból, netán fenyőből készült bútort válassz? Milyen színárnyalat illeszkedik leginkább az otthonod stílusához? Legyen-e pácolva vagy lakkozva a fa? Ne feledd, hogy a fa ágykeret élettartamát és megbízhatóságát befolyásolja a fa fajtája és minősége, az anyagvastagság és ahogyan írtuk is, az illesztés. Ezeknek megfelelő együttállása adja a fa ágykeret értékét és hosszú élettartamát, így nem érdemes a legolcsóbb megoldást választanod.

Dönts körültekintően, hogy hosszú távon élvezhesd fabútoraid szépségét és kényelmét, otthonod legtöbb helyiségében!