• de

Hogyan válaszd meg a neked való munkalapot és a hozzá illő falburkolatot?

Amikor megálmodod az új konyhádat, nem elegendő a megfelelő konyhabútor kiválasztása, az ideális munkalap megtalálása legalább ekkora jelentőséggel bír. A munkalap és a bútorhoz jól megválasztott csempe vagy egyéb falfelület ugyanis egyaránt emelheti a konyha fényét, de rossz döntés esetén hamar bosszúságot is okozhat. Segítünk, hogy ne így legyen!

Ha hosszú távon is esztétikus környezetre vágysz, kiemelt figyelmet kell fordítani a megfelelő anyagok kiválasztására, különösen igaz ez a konyhára, a munkalapokra. Gondolj csak bele, mekkora igénybevételnek vannak kitéve ezek a felületek! A munkalapot akár naponta többször is használod, így gyakran szükséges gondoskodnod a tisztításáról is. Nincs ez másként a csempével vagy a csempepótló burkolatokkal sem, különösen a tűzhely és mosogató környékén. Ha kíváncsi vagy, milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a választásnál és mit ajánlunk mi, akkor olvass tovább!

Munkalap – Amelyen a munka zajlik

Konyha a család “játszótere”

Mindenki tudja, aki legalább egyszer főzött már életében, hogy a munkalap bizony egy igen érzékeny és könnyen koszolódó felülete a konyhának. Ezért nem mindegy, hogy milyen munkalapot választasz. A piacon elérhető kínálat (a konyhabútor egyéb részeihez hasonlóan) mára igen sokszínű, akár anyagát, vastagságát vagy éppen mintázatát tekintve. Ahogyan a legtöbb bútor kiválasztásakor és elkészítésekor, itt is csak a képzeleted, és persze a pénztárcád szab határt a döntésnél.

Milyen anyagból készül az ideális munkalap?

 

A munkalap sokféle anyagból készülhet, és elsőre talán könnyű is elveszni a választékban. Gránit, kerámia, tömör fa, kompozit pl.: Corian, vagy HPL bevonatú munkalap – csak néhány példa a lehetőségek sokszínűségét illetően. De mi a különbség köztük? Nézzük meg röviden a legnépszerűbb anyagok közti főbb eltéréseket:

  • Gránit
Gránit munkalap – pontos tervezést, felmérést igényel

A gránit gyakori munkalap alapanyag. Egy természetes kőről beszélünk, amelyet még természetes állapotában vágnak és políroznak ki otthoni használatra. Természetes kő anyagának köszönhetően rendkívül strapabíró, azonban fontos, hogy rendszeres, minden használatot követő tisztítást és karbantartást igényel. A gránit tisztításához meleg szappanos vizet kell használni, hogy megőrizze a fényét. Tisztitása során nagy körültekintés szükséges, hiszen természetességéből adódóan a felülete nem tömör, így akár nagyobb “kráterek” is fellelhetőek rajta, melyben akár a kosz, a baktériumok is képesek megtelepedni. Ha pedig valamelyik helyiség megkívánja a teljes tisztaságot, az a konyha.

Előnyeiről is fontos szót ejteni. A gránit nagyon kemény anyag, így nehéz megkarcolni, illetve állja a hőmérséklet ingadozásokat is. Akár a tűzhelyről azonmód lekapott edényt is rárakhatjuk!

Természetes kő lévén a gránit nem érhető el sokféle színben és minden darabja sajátos, ezért a konyhát gyakran a kiválasztott munkalap köré kell tervezni. Sem ez, sem pedig a megfelelő munkalap kiválasztása nem egyszerű feladat. A gránit akár egy életre szóló, ugyanakkor a megjelenést jelentősen meghatározó választás lehet.

  • Kerámia munkalap
Kerámia munkalap – vékony, így extravagáns, modern megjelenést biztosít, a pontos felmérés itt is elengedhetetlen

A kerámia viszonylag újfajta megoldásnak számít a konyhapultok világában. A gránithoz hasonlóan szintén jól bírja a gyűrődést, a hő- és karc hatásokat egyaránt, mégis kevesebb karbantartást igényel annál. A pórusmentes anyagnak köszönhetően a felület nem szívja magába a vizes vagy zsíros folyadékokat, ezért könnyen tisztítható és higiénikus. A takarítást, tisztántartást illetően mindenképpen praktikusabb választás gránit társánál.

Manapság, amikor egyre nagyobb figyelmet kap a környezetvédelem, fontos kiemelni, hogy ez a természetes alapanyag egyáltalán nem megterhelő a környezet számára és teljes mértékben újrahasznosítható! Egyedülálló tulajdonságai teszik olyan értékessé: páratlan stílus, kevés karbantartás, mindez pedig kellemes természetességgel párosul.

Meleg, jól illeszkedő színárnyalatok közül válogathatunk, amelyek könnyedén társíthatóak bármilyen stílusú konyhához. Erős, időtálló, állandóság érzését sugárzó anyag, amely nem csak eleganciát kölcsönöz a felületnek, de remek kombinációk megvalósítására ad lehetőséget.

  • Fa
Fa munkalap – a legtermészetesebb, legmelegebb felületet biztosítja, de speciális kezelést igényel, hogy ellenálló legyen

Téged is elbűvöl a fabútorok természetes bája? Természetesen mi is rajongunk a fa alapanyagért, hiszen mutatós és egyedi megoldások alakíthatók ki általa. Nem meglepő, hogy a fa nagyon népszerű választás konyhapult esetében is, azonban nem mindegy, miként alkalmazod. Sokan ugyanis mindenféle extra kezelés nélkül használják, ami megrövidíti az élettartamát. Az anyag természeténél fogva nem strapabíró, kivéve, ha ammóniával kezelték, ez azonban jelentősen megnöveli az árát a terméknek. Amennyiben természetes, de a fánál tartósabb megoldást keresel, az előbbi két megoldás közül érdemes választanod.

  • Üveg
Üveg munkalap – színben végtelen lehetőség és a kerámiával azonos tulajdonságok

Ha strapabíró munkalapot keresel, biztosan eszedbe jutott már az üveg is. Ez a fajta munkalap biztonsági üvegből készül, amelynek köszönhetően kiemelkedő hő-, ütés- és törésálló. Színezésénél a lehetőségek száma végtelen, hiszen az alsó felület színes nyomásával szinte bármilyen árnyalatban kivitelezhető. Az üveg nem csak divatos, praktikus és változatos megoldást kínál, de biztos lehetsz abban, hogy a megfelelő választás mágnesként vonzza majd a tekinteteket.

  • Corian munkalap (vagy más néven LG Lamis, Silgránit, Kerock, Wilsonart stb.)
Corian munkalap – egyedi lehetőségekre ad megoldást, tervezése, megmunkálása precizitást igényel

Azok számára, akik a természetes kövek luxusával nem kívánnak élni, jó alternatíva lehet a corian, amely ásványi anyagokból készül. Mivel egy kémiailag előállított anyagról van szó, remekül egyesíti több különböző megoldás előnyeit: több mint 100 színben elérhető, ráadásul nem csak hőálló, de az ütődéseket is jól viseli, valamint pórusmentes, melynek köszönhetően tisztántartása sem okoz különösebb gondot. Amennyiben a gyakori használat során mégis sérülne valamelyest a felülete, érdemes átpolíroztatni, hiszen így könnyedén visszaállítható az eredeti szépsége.

  • Kompaktlemez munkalap
Kompaktlemez munkalap – üveghez és kerámiához hasonló megjelenés, de egyszerűbben megmunkálható

12 mm vastag, nagy nyomáson összepréselt melamingyanta kötésű rétegelt lemezből álló kompozit lap. A hajlítás- és vízálló hordozólap erős és hosszú élettartamú. Kiválóan alkalmas a konyhában, munkafelületként és hátfalként is egyaránt. Akár fürdőszobai elemként vagy kültéren is alkalmazható, ahol a páratartalom a normál konyhai használattól eltérő, hiszen ellenálló képessége kimagasló. A munkalap magja jellemzően fekete, fehér vagy szürke színű, a felület színe és fényessége gyártónként különböző.

  • HPL
HPL munkalap – ár/érték arányban a legkedvezőbb, legkönnyebben megmunkálható és elérhető

A HPL jelentése Magas Nyomású Laminátum, amely nevével tudatja, hogy laminált felületről van szó. Mind tartósságát, mind ütésállóságát tekintve remek választás, ráadásul ezt az anyagot választva kevés kompromisszum megkötésére lesz szükséged. Nem véletlenül az egyik legelterjedtebb, legnépszerűbb választás a konyhába.

Ha nem gondolkozol fa vagy kő alapanyagban, azonban mégis szeretnéd elérni ezek természetes hatását, jó választás lehet a HPL, hiszen mintázatát tekintve szinte bármi könnyedén megvalósítható ezzel az anyaggal. A speciális élzárások további játékosságot és kreativitást engednek, ráadásul semmilyen más munkalapot nem olyan könnyű a hátfallal kombinálni (erről következő cikkünkben bővebben szót ejtünk), mint a HPL-t. Kíváncsi vagy, hogy miért ajánljuk még? Olvass tovább!

Miért válassz HPL-t a munkalaphoz?

A HPL nem véletlenül az egyik legelterjedtebb anyag, ugyanis tulajdonságainak köszönhetően sok esetben a legjobb választásnak bizonyulhat. Kiemelkedő előnye az alapanyaga, amely kifejezetten gazdaságos választássá teszi. A munkalap hordozóanyaga ugyanis faforgács, amelynek teljes felülete és szélei strapabíró HPL dekoritlemez bevonattal vannak ellátva. Gyártása során több réteg rostos anyag és műgyanta egyesítése történik, mindez nagy nyomáson. A végeredmény így egy kellően rugalmas, mégis strapabíró anyag lesz, amely bármilyen konyhában megállja a helyét.

Nem mindegy azonban, hogy hol és kitől vásárolsz, ugyanis a megfelelő éleldolgozás és sarkaknál alkalmazott megoldások jelentősen megnövelhetik, vagy épp csökkenthetik a pult élettartamát. Ha nem igényes a megmunkálás, komoly kárt tehet az anyagban a víz, amely – mint tudjuk – nem idegen egy konyhapulttól…

Ezen felül ha HPL munkalapot választasz, hosszú ideig hő- és karcálló felületet nyersz. Azonban ahogyan minden bútorodra, úgy a munkalapra is érdemes odafigyelni és csak a szükséges mértékig terhelni, illetve kitenni különféle igénybevételnek. Bár egyforma bevonó anyaggal rendelkeznek, a választásnál mégis fontos szempont a felület vizsgálása is, ugyanis minél simább vagy fényesebb felületet választasz, az annál sérülékenyebbé válhat.

A megfelelő szín kiválasztása

Ami a természetes anyagoknál akadályozott, az a HPL esetén kifejezetten egyszerű: nagyon sok színben és többféle felületi struktúrával választható. Minden „társával” szemben pedig egy jóval kedvezőbb ár fekvésű anyag. A széles választéknak köszönhetően könnyen illeszthető a már megválasztott konyhabútorhoz, ezzel is elkerülve a “gombhoz a kabátot” effektust.

Ehhez a munkalaphoz általában könnyedén passzintható színazonos fali panel (alsó és felső szekrény közötti falra), színazonos vízzáró, színazonos élzáró, sőt néhány esetben színazonos lamináltlap is. Ráadásul már a legtöbb szín elérhető a standard 600-as mellett 635-ös, 900-as és 1200mm-es szélességben asztallapként is. Így aztán végül egészen biztosan olyan lesz a konyhád összképe, mint amilyet megálmodtál.

Talán a legfontosabb, minden más munkalap megoldással szembeni legnagyobb előnye, hogy alap faipari gépekkel, akár a helyszínen is megmunkálható, bepasszítható, alakítható, így nem áll fent az az eshetőség, hogy elmértük és az előre legyártatott Gránit, Corian, vagy épp üveg munkalap nem passzol a helyére, ezzel jelentős anyagi károkat okozva!

Csempét a konyhabútorhoz – Vagy épp fordítva?

Ha a csempét (fali panelt) választod ki először, akkor sokkal nehezebb ahhoz megtervezni a konyhabútort

Van azonban még egy fontos, hangsúlyos része a konyhának: a csempe vagy egyéb falburkolat. Nem árt, ha ezt is alaposan átgondolod és megtervezed!

A megfelelő falburkolat kiválasztásánál elengedhetetlen figyelembe venni a konyhához választott színeket, illetve a burkolat alapanyagát. A sima falfesték valószínűleg nem lesz elég, hiszen a napi konyhai tevékenységek úgy koszolhatják a falat, hogy az 1-2 hónap alatt elveszítheti kezdeti ragyogását, amit olyan nagy gonddal és odafigyeléssel alakítottál ki. Mire figyelj hát? Érdemes mosható falfestéket, különféle csempéket alkalmazni, de akár üveglapot is elhelyezhetsz itt, a lényeg, hogy a kinézeten kívül a praktikumot is vedd figyelembe, különösen a már említett kényes részeken: a mosogató és tűzhely mögötti falon. Ne feledd, hogy minden fenti munkalap megoldásból készíthető már falipanel is!

Hallottunk már olyan esetről, amikor valaki először a csempét választotta meg (gyakori szerelem például az úgynevezett metrócsempe), azonban úgy véljük, hogy ezzel könnyen beszűkítheted a bútorválasztásban rejlő lehetőségeket. Azt javasoljuk, hogy válaszd ki előbb a neked tetsző és minden igényedet kielégítő konyhabútort a hozzá illő, strapabíró munkalappal, és végül koronázd meg a választásodat egy gyönyörű, konyhádhoz jól illő falburkolattal, hogy hosszan gyönyörködhess a harmonikus végeredményben.